Meyve ve sebzelerde mor genellikle antosiyanin adı verilen besinlerin bir işaretidir. Diğer fitobesinler gibi vücudunuzun çalışması için bunlara ihtiyacı yoktur, ancak hücrelerinizi hastalık ve rahatsızlığa yol açabilecek hasarlardan korumaya yardımcı olurlar. İşte mor meyve ve sebzelerden bazıları ve sağlığa faydaları:
ERİK
İnsanların aklına gelen ilk mor meyvelerden biridir. Meyvede ne kadar çok renk varsa, o kadar çok antosiyanin vardır. Olgunlaşmış meyvelerde ayrıca daha fazla kullanılabilir besin bulunur. Kabuğun içinde, etin 20 katı kadar antioksidan olabilir.
MOR MEYVELER
Antosiyaninler mor renge bağlı olsa da, pigmentler kırmızıdan maviye kadar değişebilir. Mor meyvelerden Yaban mersini, böğürtlen, çilek, siyah frenk üzümü ve dutların hepsi benzer özelliklere sahiptir. Yaban mersini kullanan çocuklar ve yetişkinler üzerine yapılan çalışmalara göre, beyin gücünüzü ve ruh halinizi artırabilirler. Bilimadamları, antosiyaninlerin beyin hücrelerinizin birbirleriyle iletişimine yardımcı olduğunu düşünüyor.
MOR PATATES
Mor kabuklu ve etli patatesleri deneyin. Antosiyaninlerin yanı sıra, potasyum, magnezyum, C vitamini ve lifle doludur. Tipik beyaz patatesin toplam antioksidanlarının 2-3 katına sahiptirler.
KIRMIZI KİRAZLAR
Antosiyaninler, kan basıncınızı düşürmenize ve kan damarlarınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca osteoartrit ve gut gibi eklem sorunlarına da yardımcı olabilirler. Kirazlar, kanser, kalp hastalığı ve diyabetin önlenmesine yardımcı olabilecek besinlerle doludur.
ÜZÜMLER
Üzümlerin antosiyaninleri kırmızıdan siyaha kadar değişebilir. Bu sulu meyveler, hücrelerinizi hastalığa yol açabilecek hasarlardan koruyan resveratrol içerir. Üzümlerin kabukları, kırmızı şaraba rengini ve resveratrolünü verir.
MOR KARNABAHAR
Mor karnabahar, tek bir gen sayesinde daha fazla antosiyanin içerir ve bu da sebzeyi mora çevirir. Fitonutrientler, C vitamini ve mineraller açısından zengindir. En fazla besin değerini korumak için buharda pişirin, soteleyin veya çiğ yiyin.
MOR HAVUÇLAR
Kavrulmuş, salamura edilmiş veya ızgara olarak deneyin. Turuncu havuçlarda bulunan beta karoten ve diğer karotenoidlerin yanı sıra ekstra antosiyaninlerini de alacaksınız.
KIRMIZI LAHANA
Pişirildiğinde vücudunuz antosiyaninleri daha kolay kullanabilir. Fermente ederek lahana turşusu veya kimchi yapabilirsiniz. Bu şekilde bağırsaklarınızda bulunan doğal probiyotiklerden yararlanabilirsiniz.
PANCAR
Renkleri betalainler adı verilen farklı antioksidanlardan gelir. Bu antioksidanlar pişirdiğinizde daha kolay parçalanır, bu yüzden buharda pişirmeyi deneyin. Pancar, smoothielerinize tatlılık ve güzel bir morumsu-kırmızı renk katar.
MOR KREMA
İşlenmiş gıdalarda bulunan mor renkler, taze meyve ve sebzelerdeki antosiyaninlerle aynı etkiye sahip olmayabilir. Ancak antosiyaninler genellikle mavi mısır cipsi, meşrubat ve jöle gibi diğer gıdalara koyu renk vermek için kullanılır. Yapay boyalardan kaçınmak istiyorsanız güvenli bir seçim olabilir.
YORUMLAR