Bağırsak Sağlığı Obeziteyi Nasıl Etkiliyor?.. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur, konuyla ilgi şu bilgileri verdi: Sağlıklı bir bağırsak florası, yani mikrobiyota dengesi, kilo kontrolünde önemli bir rol oynuyor.
Bağırsak Sağlığı Kilo Kontrolünü Nasıl Etkiler?
Obezite, günümüzde global bir sağlık sorunu olarak öne çıkarken, mikrobiyotadaki bozulmalar da obezite ve ilişkili hastalıkların oluşumunda etkili olabilir.
Mikrobiyota ve Obezite İlişkisi
Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttadur’a göre, bağırsak mikrobiyatası ile obezite arasında karmaşık bir ilişki bulunuyor. Yüksek yağ ve düşük lif içeren beslenme tarzı, mikrobiyota dengesini bozarak obeziteye neden olabiliyor. Zayıf bireyler ile obez bireyler arasındaki mikrobiyota farklılıkları, bu durumu doğrular nitelikte. Obez bireylerde enerji üretimini ve depolanmasını artıran bakterilerin daha fazla olduğu görülüyor.
Probiyotikler ve Prebiyotiklerin Rolü
Probiyotikler ve prebiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını düzenleyerek obeziteyle mücadelede olumlu etkilere sahip. Probiyotikler, yoğurt, kefir, turşu gibi fermente gıdalardan alınabilirken, prebiyotikler ise enginar, soğan, sarımsak gibi gıdalardan elde edilebiliyor. Bu besinler, mikrobiyota dengesini sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
YORUMLAR