Çocukların göz hastalıkları, genel sağlıkları ve gelişimleri açısından büyük önem taşır. Göz hastalıklarının erken teşhisi, tedavi sürecinde kritik bir rol oynar.
Çocuklarda Göz Hastalıkları
Bayındır Sağlık Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğunun belirtileri ve ailelerin hangi durumlarda hekime başvurması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktardı.
ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!
Dr. Kılıç, çocuklarda göz bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Gözde çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, sulanma
- Sık göz kırpma
- Göz bebeğinin beyaz görünmesi
- Göz küresinin çok büyük ya da küçük olması
- İki göz küresi arasında belirgin asimetri
- Göz kapaklarında düşüklük
- Gözlerin objeleri takip edememesi
- Işığa aşırı hassasiyet
- Gözlerin öne fırlaması
- Normalden farklı baş pozisyonları
- Göz bebeklerinde titreme hareketi
- Gözleri kısarak bakmak
- Baş ağrısı
- Çift görme
- Yazma ve okuma güçlükleri
GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞINI ERKEN FARK ETMEK ÖNEMLİ!
Çocuklarda gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve doğumsal glokom gibi hastalıklar görülebilir. Dr. Kılıç, yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığının, gözyaşının gözde birikmesine ve sık çapaklanmaya neden olduğunu belirtti. Bu durum iyi yapılan bir masajla genellikle bebek bir yaşına gelene kadar düzelir. Bir yaş sonrası ise kanala yönelik müdahale gerekebilir.
GÖZ TEMBELLİĞİNDE İLK 6 YAŞ KRİTİK!
Göz tembelliği, çocuklarda en önemli ve atlanmaması gereken durumlardan biridir. Dr. Kılıç, göz tembelliğinin gözün görme seviyesinin normal değerlere çıkamaması durumu olduğunu söyledi. Tek ya da iki gözde birden olabilen göz tembelliği, altı yaşından önce ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı düzeltilebilir. Altı yaşından sonra bu durumun düzeltilmesi çok zordur.
GELİŞİM DÖNEMİNDE MİYOP DERECESİ İLERLEYEBİLİR!
Göz kırpma kusurları ve şaşılık hakkında bilgi veren Dr. Kılıç, “Miyop, kısaca uzağı görme sorunudur. İlk 18 yaşta miyopta artış beklenir. Gözlük takılması bu ilerlemeyi durdurmaktan çok gözün görmeyi öğrenmesini sağlar.” dedi. Hipermetrop ise özellikle yaşamın ilk altı yılında sık görülür. Astigmat, gözün kornea veya lens tabakalarındaki düzensizlikler sonucu oluşur ve baş ağrısı, ışıklarda dağılma, bulanık görme gibi belirtiler gösterir.
3 YAŞ MUAYENESİ ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP!
Dr. Kılıç, çocuklarda düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çekerek, “Doğumdan itibaren belirtilerden herhangi biri gözlenirse göz muayenesi için vakit kaybedilmemelidir. Hiçbir sorun olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Özellikle üç yaş muayenesi özel bir öneme sahiptir” diyerek sözlerini noktaladı.
Çocuklarda Göz Hastalıklarının Erken Teşhisi Neden Önemlidir?
YORUMLAR