Daha Özgüvenli Olmanın Yolları

AnasayfaYaşam

Daha Özgüvenli Olmanın Yolları

Özgüveninizi artırmanın yollarını keşfedin! İşte kendinize olan inancınızı güçlendirecek etkili ipuçları ve stratejiler.

Sınavın Psikolojik Etkileri: Öğrencileri Nasıl Etkiler?
Rüyada Hamile Olduğunu Görmek Ne Anlama Gelir?
Sen Kindar Biri Misin? 7 Soruda Kendini Test Et

Çoğumuz muhtemelen biraz daha özgüvenli olmak istiyoruz. Amerikan Psikoloji Derneği, özgüveni “bir görevin taleplerini başarıyla karşılayabileceğine dair inanç” olarak tanımlar. Özgüven, hayatınızı kontrol etme yeteneğinize dair genel bir güven duygusunu ifade edebilir veya daha çok duruma özgü olabilir. Örneğin, belirli bir uzmanlık alanında yüksek özgüveniniz olabilir ancak diğer alanlarda daha az özgüvenli hissedebilirsiniz. Araştırmalar, bu durumun sağlık ve psikolojik refah için önemli olduğunu göstermektedir.

Özgüvenli Olmanın Yolları

Ancak kendinize güveninizi geliştirmek ve sürdürmek kolay değildir ve başarısız olduğunuzu veya hata yaptığınızı hissettiğinizde kaybetmeniz kolay bir şeydir. Bu yüzden özgüveninizi aktif olarak geliştirmek için çalışmak çok önemlidir. Kulağa ne kadar klişe gelse de, kendinize inanmalısınız!

KENDİNİ BAŞKALARIYLA KARŞILAŞTIRMAYI KES

Görünüşünüzü Instagram’da takip ettiğiniz kişilerle mi karşılaştırıyorsunuz? Ya da maaşınızı arkadaşlarınızın kazandığıyla mı kıyaslıyorsunuz? Sosyal karşılaştırma teorisi, karşılaştırma yapmanın doğal olduğunu açıklar. Ancak bu, kendinize güveninizi  artırmanıza yardımcı olmaz, aksine tam tersi bir etki yaratabilir. Personality and Individual Differences dergisinde yayınlanan 2018 tarihli bir çalışma, kıskançlık ile kendimiz hakkında hissettiklerimiz arasında doğrudan bir bağlantı buldu. Araştırmacılar, özellikle insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırdıklarında kıskançlık yaşadıklarını belirttiler. Ve kıskançlıkları ne kadar fazlaysa, kendileri hakkında o kadar kötü hissediyorlar.

Karşılaştırmalar yaptığınızı fark ettiğinizde bunu yapmanın faydalı olmadığını kendinize hatırlatın. Herkes kendi yarışını koşuyor ve hayat bir rekabet değil. Kendi güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı hatırlamak için bir şükran günlüğü tutun. Bu, başkalarının hayatlarına odaklanmak yerine kendi hayatınıza odaklanmanıza yardımcı olabilir.

POZİTİF İNSANLARLA ÇEVRELENİN

Bir an durun ve arkadaşlarınızın sizi nasıl hissettirdiğini düşünün. Sizi yüceltiyorlar mı yoksa aşağı mı çekiyorlar? Sizi sürekli yargılıyorlar mı yoksa olduğunuz gibi kabul ediyorlar mı? Zaman geçirdiğiniz kişiler, kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi ve tutumlarınızı, belki de fark ettiğinizden daha fazla etkileyebilir. Bu yüzden, başkalarının sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Belirli bir kişiyle vakit geçirdikten sonra kendinizi kötü hissediyorsanız, vedalaşma zamanı gelmiş olabilir. Bunun yerine, sizi seven ve sizin için en iyisini isteyen insanlarla çevrili olun. Pozitif olan ve kendinize güven oluşturmanıza yardımcı olabilecek başkalarını arayın.

VÜCUDUNA ÖNEM VER

Daha güvenli olmak için bedeninize iyi bakmanız önemlidir. Kendinize bakım yaptığınızda, zihniniz, bedeniniz ve ruhunuz için olumlu bir şey yaptığınızı bilirsiniz ve bunun sonucunda doğal olarak daha özgüvenli hissedersiniz. İşte daha yüksek düzeyde özgüvenle bağlantılı birkaç öz bakım uygulaması:

  • Diyet: Sağlıklı beslenmenin birçok faydası vardır, bunlara daha yüksek özgüven ve özsaygı seviyeleri de dahildir. Vücudunuzu besin açısından yoğun yiyeceklerle beslediğinizde, kendinizi daha sağlıklı, daha güçlü ve daha enerjik hissedersiniz.
  • Egzersiz: Çalışmalar, fiziksel egzersizin özgüveni artırdığını göstermektedir. Düzenli fiziksel aktivite, vücut imajınızı iyileştirir ve kendinizi daha güvenli hissetmenizi sağlar.
  • Meditasyon: Meditasyon, kendinizi tanımanıza ve kabul etmenize yardımcı olur. Olumsuz iç konuşmayı durdurmayı ve kendinize güvenmenize  müdahale eden yararsız zihinsel gevezelikten kopmayı öğretir.
  • Uyku: Kaliteli uyku, iyimserlik ve öz saygı gibi olumlu kişilik özellikleriyle bağlantılıdır. Uykudan kısmak, duygularınız üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

KENDİNE İYİ DAVRAN

Öz şefkat, bir hata yaptığınızda, başarısız olduğunuzda veya bir aksilik yaşadığınızda kendinize nazik davranmayı içerir. Duygusal olarak daha esnek olmanızı sağlar ve zorlu duygularla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur, kendinizle ve başkalarıyla olan bağlantınızı güçlendirir. 2015 yılında yapılan bir araştırma, öz şefkati özgüvenle ilişkilendiriyor. Bu yüzden bir dahaki sefere zor bir durumla karşılaştığınızda, kusurlu olmanın veya zaman zaman yetersiz kalmanın insan olmanın bir parçası olduğunu kabul edin.

OLUMLU ÖZ KONUŞMAYI UYGULAYIN

Olumsuz iç konuşma, bilinçaltınızı bir şeyle “başa çıkamayacağınıza” veya bunun “çok zor” olduğuna ve “hiç denememeniz gerektiğine” ikna ederek özgüveninizi azaltabilir. İyimser iç konuşma ise, öz şefkati besleyebilir ve öz şüpheyi yenmenize ve yeni zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bir dahaki sefere olumsuz düşüncelerle karşılaştığınızda, bu düşünceleri daha olumlu iç konuşmaya dönüştürmeye çalışın.

KORKULARINLA YÜZLEŞ

Özgüven eksikliğinden kaynaklanan korkularınızla yüzleşmek, özgüveninizi artırmanın en etkili yollarından biridir. Korkularınızla doğrudan yüzleşerek ve onları aşarak kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. Kendinizi utandıracağınızı veya hata yapacağınızı düşünüyorsanız, yine de deneyin. Küçük zaferler bile özgüveninizi artırabilir.

İYİ OLDUĞUNUZ ŞEYLERİ YAPIN

İyi olduğunuz şeyleri yapmak, kendinize güveninizi artırmanın en basit yollarından biridir. Güçlü yönleriniz daha da güçlenir ve kendinize olan inancınız artar. Bu, hayatınızdan daha fazla memnun olmanıza da yardımcı olabilir. Belirli bir sporda iyiyseniz, oynamaya devam edin; iş yerinde belirli bir görevde iyiyseniz, o görevi daha sık yapmaya çalışın.

NE ZAMAN HAYIR DEMENİZ GEREKTİĞİNİ BİLİN

Kendinize güveninizi zedeleyen aktivitelere hayır demek önemlidir. Kendinizi rahatsız hissettiren hiçbir şeyi yapmaktan kaçınmak istemezsiniz çünkü rahatsızlık genellikle kişisel gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak sınırlarınızı bilmek ve onlara bağlı kalmak da önemlidir. Sosyal ve duygusal sınırlar belirlemek, psikolojik olarak daha güvende hissetmenizi sağlar ve daha fazla kontrol sahibi hissetmenize yardımcı olabilir.

GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Gerçekçi hedefler belirlemek, başarılı olmanıza ve kendinize olan güveninizi  artırmanıza yardımcı olur. Hedeflerinize ne kadar çok ulaşırsanız, kendinize ve yeteneklerinize olan güveniniz o kadar artar. Yüksek hedefler belirlemek ve bunlara ulaşamamanın özgüven seviyelerini zedelediği bulunmuştur. Bu yüzden ulaşılabilir hedefler belirlemek önemlidir.

SONUÇ

Özgüven sahibi olmak, kendiniz ve yetenekleriniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olmasının yanı sıra ilişkilerinizi güçlendirebilir ve sizi strese karşı daha dirençli hale getirebilir. Neyse ki, özgüveninizi artırmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bu ipuçlarıyla, daha özgüvenli bir birey olma yolunda adımlar atabilirsiniz.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email