İklim değişikliği ile ilgili endişeleriniz sizi rüyalarınızda takip ediyor mu? Ya da gün ortasında aniden iklim kaygıları nedeniyle ağlayan biriyle karşılaştınız mı? Çağın psikolojik problemlerinden biri olan ve çocuklarda da görülen bu durumun adı: Eko-anksiyete…
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ
Dünya genelinde giderek daha fazla insanı endişelendiren konuların başında iklim değişikliği geliyor. Bilimsel araştırmalar, iklim değişikliğinin dünya ve insan yaşamı için ciddi olumsuz etkileri olduğunu ve gelecekte daha büyük sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Bu durum bazı insanlarda derin bir kaygı ve endişe duygusu uyandırıyor, bu da “iklim değişikliği anksiyetesi” veya “eko-anksiyete” olarak adlandırılıyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, eko-anksiyetenin belirtilerini şöyle anlatıyor: “Eskiden çok da üzerinde durulmayan iklim değişikliği artık hepimizin hayatında yer bulabiliyor. Eko-anksiyete konusunda herkesin bilgisi olmasa da, iklim değişiklikleri nedenli yaşanan afetler ve ekstrem hava olayları herkesin dikkatini çekiyor. Bu durum, sürekli endişe, huzursuzluk, uyku sorunları, odaklanma güçlüğü, çaresizlik hissi, fiziksel belirtiler (baş ağrısı, mide problemleri), sosyal geri çekilme ve geleceğe dair karamsarlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor.”
TEHLİKELİ SONUÇLARI OLABİLİR
Eko-anksiyetenin tehlikeli psikolojik sonuçlara sebep olabileceğine dikkat çeken Cansu Karaman, “Yapılan çalışmalar, iklim değişikliklerinin akut ve kronik sonuçları olarak travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete ve intihar girişimi gelişebileceğini göstermiştir. İklim değişikliğine bağlı olarak gelişen sel, heyelan gibi durumlar sonrası travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir, hava sıcaklıklarında artışa bağlı duygu durum dalgalanmaları görülebilir ve yaşanan maddi kaynak sıkıntısı sonucu uzun süren endişe hali gelişerek intihar ve şiddet olaylarını artırabilir” diyor.
EKO-ANKSİYETE İLE BAŞ ETMENİN 6 YOLU
Bilgi ve Farkındalık: Konu hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir, ancak aşırı bilgi yüklemesinden kaçınmak gerekir. Kişi, güvenilir kaynaklardan bilgi alarak, endişelerini artıracak yanlış bilgilerden kaçınmalıdır.
Eyleme Geçmek: Küçük de olsa, bireysel olarak yapabileceğiniz geri dönüşüm, enerji tasarrufu, çevre dostu ürünler kullanma gibi eylemler hem çevreye katkı sağlar hem de anksiyeteyi azaltır.
Destek Grupları: Benzer endişelere sahip insanlarla konuşmak, destek gruplarına katılmak ve deneyimleri paylaşmak rahatlatıcı olabilir.
Profesyonel Yardım: Eğer anksiyete kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa, bir psikolog veya terapistten profesyonel yardım almak gerekir.
Doğaya Temas Etmek: Doğada zaman geçirmek, doğa ile yeniden bağlantı kurmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Doğanın rahatlatıcı etkisinden her zaman faydalanmak gerekir.
Meditasyon ve Mindfulness: Uzmanlar eşliğinde doğru olarak yapılacak meditasyon ve mindfulness teknikleri, anksiyeteyi azaltmada etkili olabilir.
YORUMLAR