Evde Konserve Yapmanın 7 Yolu

AnasayfaYaşam

Evde Konserve Yapmanın 7 Yolu

Evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar ve sağlıklı konserve yapımı hakkında önemli ipuçları. Yaz meyve ve sebzelerinin faydalarını kışın da yaşayın.

Gıda Zehirlenmesinden Kaçınmanın İpuçları
Konserve Yaparken Bu Hatalar Ölümcül Olabilir
Dondurucuya Koymamanız Gereken 10 Besin

Yaz sebze ve meyvelerinin lezzetinden ve faydalarından kışın da mahrum kalmamak için yapılan konserveler, geleneksel yiyecekleri muhafaza etmenin önde gelen yöntemlerinden biridir. Ancak dikkat! Sağlığınıza fayda sağlamak isterken bazı hatalar yaparak zarara uğrayabilirsiniz.

Konserve

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz

Uzman Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz, konserve yaparken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken yedi önemli kuralı anlattı.

KALİTELİ VE TAZE ÜRÜNLER KULLANIN

Konserve yapımında kullanılacak sebze ve meyveler taze, yarasız ve çürüksüz olmalıdır. Küflü ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Sebze ve meyveler, akan suyun altında iyice yıkanmalı ve uygun şekilde doğranmalıdır.

ISIL İŞLEMİN SÜRESİ VE SICAKLIĞI

Konserve besinlerde sağlığa zararlı mikroorganizma üremesini engellemek için ısıl işlemin süresi ve sıcaklığı çok önemlidir. Özellikle ‘Clostridium Botulinum’ bakterisinin toksini şiddetli gıda zehirlenmelerine yol açar. Sebze ve meyveler, basınçlı kaplarda 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Domates gibi asitli gıdalar 20 dakika kaynatılmalıdır.

HİJYENİK KAPLAR KULLANIN

Isıya dayanıklı cam veya mikroorganizmaların çoğalamayacağı kaplar kullanılmalıdır. Kaplarda çizik ve çatlak olmamalıdır. Cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar soğumadan sebzeler doldurulmalıdır.

YENİ KAPAKLAR KULLANIN

Kavanoz kapakları ısıya dayanıklı, darbe almamış ve önceden kullanılmamış olmalıdır. Kullanılmış kapaklar tam kapanmaz ve hava girmesine neden olabilir. Yeni ve sterilize edilmiş kapaklar kullanmalısınız.

GIDA GÜVENLİĞİNE UYGUN KAPATMA

Isıtılmış cam kavanozlara doldurma işlemi, kaynar şekilde yapılmalı ve kavanozun 1/5’i kadar boşluk bırakılmalıdır. Doldurma işlemi bittikten sonra kapak avuç içi baskısıyla sıkıca kapatılmalıdır. Kesinlikle ters çevirme işlemi yapmayın.

KONSERVERİ SAKLAMA VE TÜKETME KURALLARI

Hazırladığınız konserveler serin, kuru ve güneş ışığı almayan yerde muhafaza edilmelidir. Açılmamış konserveler 6 aya kadar saklanabilir. Açılmış konserveler buzdolabında saklanmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.

KAPAĞI KONTROL EDİN

Konserve tüketmeden önce kapağı mutlaka kontrol edin. Kapakta kabarma, sızıntı, küflenme veya sebzelerin renginde, dokusunda değişiklik varsa konserve kesinlikle tüketilmemelidir.

KONSERVESİ YAPILABİLEN BESİNLERİN FAYDALARI

Bamya Konservesi

Yüksek lif içeriği ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bezelye Konservesi

Demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir ve önemli bir protein kaynağıdır.

Taze Fasulye Konservesi

Kalp damar hastalıklarından koruyucu karotenoid ve flavonoidler içerir.

Domates Püresi Konservesi

Likopen adlı antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini ve kalbi korur.

Kayısı Konservesi

Beta-karoten ile kötü kolesterolü düşürür ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Köz Patlıcan Konservesi

Nasunin sayesinde beyin hücre zarını koruyucu antioksidan özellik gösterir.

Köz Kırmızı Biber Konservesi

Düşük kalorisi ve yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp krizi riskini azaltır.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email