Başparmakta Kemik Çıkıntısı ve Tedavi Yöntemleri

Bunyon nedir, neden oluşur ve nasıl tedavi edilir? Ayakkabılardan, ilaçlardan buza kadar çeşitli tedavi yöntemlerini keşfedin.

Başparmakta Kemik Çıkıntısı ve Tedavi Yöntemleri
Haberi Sesli Oku
Sağlık 14.05.2025 08:08:00 0

Ayak baş parmağınızın ayağınızla birleştiği eklemde oluşan kemikli çıkıntıya bunyon (halluks valgus) denir. Zamanla yavaşça oluşur ve nihayetinde büyüyerek dışarı çıkar. Bu durum, baş parmağınızın içe dönmesine sebep olabilir ve bazen diğer parmaklarınızın üstüne çıkar.

1. Bunyon Belirtileri

En belirgin belirti, eklemde şişkin bir yumru oluşmasıdır. Bu yumru ağrılı olabilir ve şişmiş ya da kırmızı bir görünüme sahip olabilir. Ayrıca, ayak parmaklarınızı, özellikle baş parmağınızı hareket ettirmeniz zorlaşabilir.

2. Bunyonun Nedenleri

Bunyonlar, eklemlerinizin şişmesine ve ağrımasına yol açan romatoid artrit gibi durumlar sonucu gelişebilir. Aynı zamanda, iyi oturmayan ayakkabılar (özellikle ayak parmaklarını sıkıştıranlar) da bunyon oluşumuna neden olabilir. Bazı kişiler ise ayaklarının şekli nedeniyle bu duruma daha yatkındır.

3. Ergenlik Çağı Başparmak Şişliği

Bu durum, genellikle 10 ila 15 yaş arasındaki kızlarda görülür, ancak erkeklerde de görülebilir. Bu yaşlarda ayakkabı değişikliklerinin etkisiyle baş parmak çıkıntısı oluşabilir. Ergenlerde baş parmak çıkıntısı genellikle hareket edebilir, ancak ağrıya yol açar. Gençler, çoğu zaman bu durumu ailelerinde gördükleri için yakalanırlar.

4. Bunyonet (Küçük Parmak Çıkıntısı)

Bunyonet, küçük parmağınızın ayağınızla birleştiği eklemde oluşan bir çıkıntıdır. Bu duruma "terzi çıkıntısı" da denir, çünkü terziler uzun saatler boyunca bacak bacak üstüne oturduklarında ayaklarının bu tarafına baskı yapar ve küçük parmaklarının yakınında çıkıntı oluşmasına yol açar.

5. Bunyon Tanısı

Doktorunuz, ayağınıza bakarak bunyonunuz olup olmadığını anlayabilir, ancak eklemin hasar görüp görmediğini görmek için bir röntgen çekmek isteyebilir. Bu işlem, ne kadar ciddi olduğunu ve muhtemelen neyin sebep olduğunu belirleyerek tedavi planı oluşturulmasına yardımcı olabilir.

6. Bunyon Tedavisi: Ayakkabıları Değiştirin

Başparmak çıkıntısının ağrısını yönetmek için ayakkabılarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Ayak parmaklarınız için yeterince geniş alanı olan ve topukları 2 inçten düşük ayakkabılar tercih edilmelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar, ayağınızın ön kısmına baskı yaparak başparmak çıkıntısı gibi sorunlara yol açabilir.

7. Bunyon Tedavisi: Buz Uygulaması

Buz, şişliği ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Dondurulmuş sebzeler veya buz dolu bir torbayı havluya sarıp başparmağınıza uygulayabilirsiniz. Buz torbasını bir seferde 20 dakikadan uzun süre tutmamaya dikkat edin. Ayrıca, sinir hasarı veya dolaşım sorunlarınız varsa, buz uygulamadan önce doktorunuza danışın.

8. Bunyon Tedavisi: Dolgu Pedleri

Özel pedler, ağrıyı hafifletebilir ve çıkıntının yakınındaki bölgeyi yastıklayabilir. Ancak, bu pedleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız veya pedin sizin için uygun olup olmadığını test etmeniz önemlidir.

9. Bunyon Tedavisi: İlaç Kullanımı

Ağrı kesiciler, şişlik ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir. Asetaminofen, ibuprofen veya naproksen gibi reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Eğer bunyonunuz artrit gibi bir sağlık sorununun sonucuysa, doktorunuz bu duruma uygun ilaçlar da verebilir.

Yorum