Metabolik sendrom, göbek yağı, yüksek trigliserit, kolesterol dengesizliği, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi birden fazla sağlık sorununun birleşimidir. Bu sorunlardan en az üçü bir aradaysa kalp hastalığı, diyabet ve felç riski artar.
Bel çevresi büyüdükçe metabolik sendrom riski yükselir. Kadınlarda 35 inç, erkeklerde 40 inç ve üzeri bel ölçüsü risklidir. Göbek yağı, kalp hastalığı için önemli bir tehlike oluşturur.
Trigliseritler kandaki yağlardır ve 150 mg/dL üzeri seviyeler metabolik sendrom riskini artırır. Düşürmek için kilo vermek, egzersiz ve diyet önemlidir. Ayrıca düşük HDL ("iyi" kolesterol) seviyeleri de risk faktörüdür.
Açlık kan şekeri 100 mg/dL üzerindeyse, metabolik sendrom riski yükselir. Kan basıncınız 130/85’in üzerindeyse dikkat edilmelidir. Kilo kaybı ve yaşam tarzı değişiklikleri tansiyonu kontrol altına alabilir.
Yaşlanma ve genetik faktörler metabolik sendrom riskini artırır. Ancak yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp krizi, diyabet ve diğer riskler azaltılabilir.
Haftada en az 5 gün, günde 30 dakika egzersiz metabolik sendrom riskini azaltır. Fazla kilo insülin direncine yol açar, bu da metabolik sendromun temel sebeplerindendir.
Yağlı karaciğer, polikistik over sendromu, safra taşları ve uyku apnesi metabolik sendrom gelişiminde rol oynayabilir.
Düşük şeker, tuz ve doymuş yağ içeren sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigarayı bırakmak metabolik sendromun kontrolünde etkilidir.
Yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmazsa doktorunuz kolesterol, tansiyon ve kan şekeri için ilaçlar verebilir. İlaçlar, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.