Basit bir tanımla narsisizm, kişinin kendisine aşırı derecede hayranlık duyması ve başkalarına karşı çok az veya hiç saygı göstermemesi eğilimidir. Narsisist bireyler genellikle bencil, kibirli ve sürekli ilgi arayışındadırlar. Ancak bu özelliklerin bir yelpazesi olduğunu ve bazı narsistik özelliklere sahip olmanın her zaman zihinsel bir sağlık sorunu anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.
Uzmanlar, narsistik özelliklerin kişinin ilişkilerini olumsuz etkilemeye ve benlik algısını çarpıtmaya başladığı noktada bir sorun haline geldiğini belirtirler. Aşırı narsisizm, narsistik kişilik bozukluğu olarak adlandırılan bir akıl hastalığına dönüşebilir. Bu durumda kişinin hayatı sürekli onay ihtiyacı etrafında döner. Başkalarının duygularını anlamakta veya önemsemekte zorlanır. Kendisinin özel olduğuna kesin bir şekilde inanır ve çevresindeki herkesin de bunu kabul etmesini bekler.
"Narsisizm" kelimesi, Yunan mitolojisindeki kendi yansımasına aşık olan ve ondan ayrılamayan Narkissos adlı gençten türemiştir. Narkissos yakışıklı bir genç olsa da, narsisistler güzel olduklarına inanmak için fiziksel olarak çekici olmak zorunda değildirler. Gerçek olmasa bile, kendilerinin üstün olduğuna dair güçlü bir inançları vardır.
Övgü, bir narsistin sizden sürekli olarak beklediği şeydir. Bu yöndeki iştahları neredeyse sınırsızdır. Ancak bu ilgi ve hayranlık genellikle tek taraflıdır; karşılığında bir şey beklemeyin. Eğer bu sürekli iltifat ve hayranlık akışı bir an bile duraksarsa, narsisistler çok hızlı bir şekilde düşmanca veya saldırgan bir tavır sergileyebilirler.
Narsisistler genellikle başkalarının duygularını anlamakta zorlanırlar. Empati kurma yetenekleri kısıtlıdır. Çoğu zaman insanları kendi amaçlarına ulaşmak için bir araç veya yollarındaki bir engel olarak görürler. Bazen duyarsız olmak gibi bir niyetleri olmasa da, davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğine karşı adeta kördürler.
Bir narsistin abartılı öz imajı, aslında eleştirilme veya yetersiz kalma korkusunu maskeleyebilir. Egosu zedelendiğinde veya aşağılandığını hissettiğinde, narsisistler saldırganlaşabilirler. Başkalarını aşağılama, küçümseme ve korkutma eğilimindedirler. Birçok araştırma, narsisizmi daha yüksek düzeyde saldırganlık ve şiddetle ilişkilendirmiştir.
Başlangıçta bir narsistin olumsuz özelliklerini fark etmek zor olabilir. Narsisistler genellikle çekici ve popülerdirler. Ancak zamanla soğuk, manipülatif ve hatta zalim olabilirler. Sadakat konusunda da sorun yaşayabilirler ve sürekli olarak daha etkileyici veya çekici bir partner arayışında olabilirler.
Beklenti, narsisistlerin egolarını besleyen veya duyarsızlıklarına katlanan partnerleri tercih etmeleri yönünde olabilir. Ancak gerçekte narsisistler farklı kişilik tipleriyle ilişki kurabilirler. Yine de, başka bir narsisistle ilişki yaşama olasılıkları diğer ilişki türlerine göre biraz daha yüksek olabilir.
Narsisistler genellikle iyi ilk izlenimler bırakır ve iş görüşmelerinde başarılı olabilirler. Ancak uzun vadede kötü birer çalışan olabilirler. Kendi becerilerini abartma ve başkalarının yeteneklerini küçümseme eğilimindedirler. Etkilemek için her türlü yolu deneyebilirler; özel sohbetlere dahil olmaya çalışır, istenmeyen tavsiyelerde bulunur ve başkalarının fikirlerini utanmadan çalabilirler. Ayrıca, narsisist olmayan yöneticiler tarafından yönetilen çalışanlar tarafından daha düşük performanslı olarak değerlendirilirler.