Vajinismus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Türkan Gülpınar, vajinismusun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Vajinismus nedir, kimlerde görülür ve nasıl tedavi edilir öğrenin.

Sağlık 4.05.2025 08:09:00 0
Vajinismus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Türkan Gülpınar, kadınların cinsel yaşamını olumsuz etkileyen yaygın bir sorun olan vajinismus hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Gülpınar, vajinismusun, cinsel ilişki sırasında veya vajinaya herhangi bir yabancı cisim temasında şiddetli ağrıya neden olabilen bir durum olduğunu belirtti.

Vajinismus Nedir ve Kimlerde Görülür?

Prof. Dr. Gülpınar, vajinismusun cinsel ilişki esnasında ağrıya yol açan ve jinekolojik muayeneler sırasında da rahatsızlık veren bir durum olduğunu ifade etti. Özellikle cinsel ilişki veya jinekolojik muayene konusunda anksiyetesi olan kadınlarda vajinismusun daha sık görüldüğünü belirten Gülpınar, geçmişte yaşanan olumsuz cinsel deneyimlerin de bu durumu tetikleyebileceğini söyledi. Ayrıca vajinal enfeksiyonlar ve bazı anatomik sorunların da vajinismusa zemin hazırlayabileceği vurgulandı.

Vajinismusun Nedenleri Çok Yönlü

Prof. Dr. Gülpınar, vajinismusun sadece fiziksel bir sorun olmadığını, biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabileceğini açıkladı. Bu nedenle tedavi sürecinde sadece fiziksel değil, psikolojik unsurların da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. Gülpınar, vajinal bölgeye dokunulduğunda hissedilen şiddetli ağrı ve acı, pelvik muayene sırasında aşırı ağrı duyulması ve hatta muayenenin yapılamaması gibi durumların vajinismus belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Cinsel yaşamda veya jinekolojik muayenelerde aşırı ağrı yaşayan kadınların mutlaka bir uzman hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur?

Prof. Dr. Gülpınar, hastaların semptomlarını net bir şekilde ifade etmesinin ardından jinekologların vajinal muayenede kasların aşırı sıkılığını ve ağrı skorlamasını değerlendirerek tanı koyabileceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve DSMM5 kriterlerine göre doktor tarafından konulan tanının ardından tedavi sürecine geçileceğini ifade etti. Vajinismus tanısı için detaylı bir muayene ve hasta öyküsünün büyük önem taşıdığını, doktorun hastanın geçmişini, anksiyetelerini ve cinsel yaşantısını dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Vajinismusu Tetikleyen Faktörler

Rahatsızlığın en önemli belirtisinin vajina içine penis, tampon veya medikal alet temasında hastanın yoğun ağrı hissetmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülpınar, ağrının o kadar şiddetli olabileceğini ve vajinaya girişin mümkün olmayabileceğini söyledi. Vajinismusun ilk cinsel deneyimden itibaren ortaya çıkabileceği gibi, sonradan tetikleyici faktörlere bağlı olarak da gelişebileceğini belirtti. Bu noktada kadının daha önce yaşadığı olumsuz deneyimlerin veya travmaların önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Vajinismusun Etkisini Azaltan Öneriler

Prof. Dr. Gülpınar, vajinal kuruluğu ve inceliği azaltmak için vajinal östrojen içeren kremler, tabletler veya esnek halkaların özellikle emzirme ve menopoz döneminde faydalı olabileceğini belirtti. Menopozdaki kadınlar için östrojen tedavisinin önemli bir çözüm olabileceğini ve bu tedavinin vajinal kuruluğu gidererek kas gevşemesini sağlayarak vajinismusun etkilerini azaltabileceğini ifade etti.

Egzersizler Vajinismus Tedavisinde Önemli Bir Yer Tutuyor

Vajinismus tedavisine başlamadan önce altta yatan enfeksiyonların veya anatomik sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gülpınar, enfeksiyon veya deri irritasyonuna bağlı vajinismus durumlarında spesifik tedavilerle semptomların hafifletilebileceğini söyledi. Tedavi sürecinin temel adımlarından birinin vajinal ve pelvik kasları rahatlatan egzersizler olduğunu belirtti. Ayrıca vajina etrafındaki kasların gevşetilmesine yönelik fiziksel tedavinin ve pelvik taban kaslarını güçlendirip vajinal kasları gevşetmek için yapılan fiziksel terapinin de etkili yöntemler olduğunu ve bu egzersizlerin tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorum