Kahvaltının Önemi: Güne Sağlıklı Başlamanın Faydaları

AnasayfaBeslenme

Kahvaltının Önemi: Güne Sağlıklı Başlamanın Faydaları

Kahvaltı metabolizmayı hızlandırır, enerjiyi artırır ve konsantrasyonu geliştirir. Sağlıklı bir gün için kahvaltıyı atlamayın.

Antrenman Öncesi Beslenme: Tüketmemeniz Gereken Besinler
Meyve ve Sebzelerle Susuzluğunuzu Dindirin
6 Adımda Sakatlanmaları Önleyin

Kahvaltı, metabolizmanızı harekete geçirerek gün boyunca kalori yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca, işleri halletmek için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi verir ve işte veya okulda odaklanmanıza yardımcı olur. Bu nedenlerle, kahvaltı günün en önemli öğünü olarak kabul edilir.

Kahvaltının Sağlık Üzerindeki Etkileri

Birçok araştırma, kahvaltının daha iyi hafıza ve konsantrasyon, daha düşük “kötü” LDL kolesterol seviyeleri, diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskinin azalması gibi sağlık yararları ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ancak, kahvaltının mı bu sağlıklı alışkanlıkları yarattığı yoksa kahvaltı yapan insanların mı daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Oruç ve Yeme Ritmi

Sabah kahvaltısını atlamak, vücudunuzun oruç tutma ve yeme ritmini bozabilir. Uyandığınızda, kaslarınızın ve beyninizin en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu kan şekeri genellikle düşüktür. Kahvaltı, bu açığı kapatmaya yardımcı olur. Vücudunuz bu yakıtı yiyeceklerden alamazsa, enerjinizin tükendiğini hissedebilir ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yeme olasılığınız artar.

Gerekli Besinlerin Alınması

Kahvaltı, süt ürünleri, tahıllar ve meyveler gibi sağlıklı yiyeceklerden vitaminler ve besinler almanızı sağlar. Kahvaltı yapmazsanız, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almanız pek olası değildir. Birçok kişi sabah aceleyle evden çıkarken kahvaltıyı atlar. Bu bir hatadır. Öğle yemeğinden önce sisteminizde yiyecek olması gerekir. Sabah erken yemek yemezseniz, daha sonra o kadar acıkabilirsiniz ki yüksek yağlı, yüksek şekerli yiyecekler atıştırabilirsiniz.

Kahvaltı ve Kilo Kontrolü

Sabah kahvaltısı, beliniz için de iyi olabilir. Araştırmalar, kahvaltı yapan kişilerin ortalama olarak yapmayanlara göre daha zayıf olduğunu bulmuştur. Bunun nedeni, sabahları protein ve lif içeren yiyecekler yemenin günün geri kalanında iştahınızı kontrol altında tutması olabilir. Diyet yapıyorsanız, öğün atlayarak kalorileri azaltmanın yardımcı olacağını düşünmeyin. Çalışmalar, kilo veren ve kiloyu koruyan çoğu insanın her gün kahvaltı yaptığını gösteriyor.

Çocuklar ve Kahvaltı

Bazen çocuklar sabah yemek yemek istemezler, ancak kahvaltı yapmaları önemlidir. Büyüyen vücutlarının besinlere ve yakıta ihtiyacı vardır. Sabah yemek yemeyen çocukların odaklanması daha zordur ve okulda daha yorgun olurlar. Ayrıca huysuz veya huzursuz olabilirler. Ve sadece ruh halleri etkilenmez, okul başarıları da etkilenir. Bir araştırma, kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre daha yüksek sınav puanlarına sahip olduğunu göstermiştir.

Kahvaltıyı atlayan çocukların gün içinde abur cubur yeme ve kilolu olma olasılıkları daha yüksektir. Bir çalışma, her gün kahvaltı yapan gençlerin vücut kitle indeksinin (VKİ) hiç kahvaltı yapmayan veya bazen kahvaltı yapan gençlere göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Çocuğunuz sabah evde yemek yemek istemiyorsa, okula giderken veya dersler arasında yanında götürebileceği bir şeyler hazırlayın. Meyve, kuruyemiş veya yarım fıstık ezmeli ve muzlu sandviç tercih edin.

Kahvaltıda Ne Yemeli?

Kahvaltıda büyük bir öğün yemenize gerek yok, ancak uyandıktan sonraki bir saat içinde küçük bir şeyler yemek iyi bir fikirdir. Hatta mikrodalgada ısıtılmış dün geceden kalanlar bile işe yarayacaktır. Ancak o hamur işi veya donut’a direnin. En iyi seçeneğiniz, karbonhidrat, protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren yiyeceklerin bir karışımıdır. Karbonhidratlar size hemen enerji verir ve protein bunu sürdürülebilir kılar. Lif ise sizi tok tutar.

Tam tahıllı bir gevrek, az yağlı süt ve meyve, az yağlı yoğurt, meyve ve bir tatlı kaşığı kepekten yapılmış bir kahvaltılık smoothie veya kuruyemişler ve tam tahıllı granola barlar da kolay ve sağlıklı seçeneklerdir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email