Tiroid bezi hastalıklarında cerrahi müdahale, nodüller, kistler, tümörler veya hormonal dengesizlikler gibi nedenlerle yapılır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Abut Kebudi, tiroid cerrahisinin nasıl ve hangi durumlarda uygulandığını açıklıyor.
Tiroid Cerrahisinde Yaygın Yöntemler
Tiroid cerrahisi, iyi huylu veya kötü huylu tümörler, nodüller ve hormon bozuklukları gibi durumların tedavisinde kullanılır. İşte en yaygın cerrahi yöntemler:
Lobektomi:
Tiroid bezinin tek lobunun çıkarılmasıdır. Genellikle selim hastalıklar veya iyi huylu tiroid kanseri durumlarında tercih edilir.
Bilateral Subtotal Tiroidektomi:
Her iki lobda bir miktar tiroid dokusu bırakılarak yapılan ameliyattır. Eskiden yaygın olarak kullanılan bu teknik, artık komplikasyonları nedeniyle sık tercih edilmemektedir.
Totale Yakın Tiroidektomi:
Bir gramdan az tiroid dokusu bırakılarak yapılan bu işlem, tiroid kanseri için seçkin bir tedavi yöntemidir.
Total Tiroidektomi:
Tiroid bezinin tamamen çıkarılmasıdır. Tiroid kanseri için tercih edilen bu ameliyat, deneyimli cerrahlar tarafından düşük komplikasyon oranıyla uygulanabilir.
Ek Olarak Uygulanan Müdahaleler
Tiroid kanseri vakalarında hastalığın yayılma durumuna göre, tiroid cerrahisinin yanı sıra tek taraflı veya çift taraflı boyun disseksiyonu ameliyatları da yapılabilir.
YORUMLAR