Yaz hastalıkları.. Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık izinlerin artması ve tatil ziyaretleri nedeniyle açık havada geçirilen süre artar. Bu durum, böcek ısırmaları, yılan sokmaları, güneş veya sıcak çarpmaları gibi rahatsızlıkların artmasına neden olur. Aynı zamanda bağırsak enfeksiyonları ve ishal vakaları da bu dönemde sıkça görülür.
Böcek Isırıkları ve Alerjik Reaksiyonlar
Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, yazın vücudun açıkta kalan kısımlarının böcek ısırıklarına daha fazla maruz kaldığını belirtiyor. Böcek ısırıklarına karşı alerjik reaksiyonlar genellikle lokal tedavi ile kısa sürede düzelir. Ancak sıtma ve tatarcık humması gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir ve bu hastalıklar belirli bölgelere özgüdür.
Besin Zehirlenmeleri ve İshal Vakaları
Yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle vücudun çok miktarda sıvı kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, bu susuzluğu gidermek için tüketilen sıvıların yaz hastalıklarının bir başka nedeni olduğunu vurguluyor. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler besin zehirlenmesine yol açabilir.
Yazın Yiyecekler Daha Çabuk Bozuluyor
Yaz hastalıkları… Artan sıcaklık, yiyeceklerde bozulmalara neden olur. Doç. Dr. Elif Hakko, yaz aylarında yiyeceklerin mutlaka buzdolabında saklanması gerektiÄŸini belirtiyor. Sıcakta kalan yiyecekler, mikropların üremesiyle zehirli hale gelebilir. Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema gibi gıdalar bu açıdan yüksek risk taşır.
Açıkta Satılan Yiyeceklerden Uzak Durulmalı
Yazın buzların temiz suyla yapılıp yapılmadığını bilmek zor olabilir. Doç. Dr. Elif Hakko, serinletici içecekler için sonradan buz eklemek yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, açıkta satılan lahmacun, kıyma, süt, yoğurt gibi yiyeceklerin de yazın tüketimi oldukça tehlikelidir. Yiyeceklerin taze olmasına ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
YORUMLAR