Yeni Okul Yılına Hazırlık

AnasayfaYaşam

Yeni Okul Yılına Hazırlık

Okul öncesi sağlık kontrolleri, çocukların yeni eğitim yılına sağlıklı başlamasını sağlar. Görme, işitme ve diş muayenesi gibi kontrolleri ihmal etmeyin.

Prediyabetin Belirtileri ve Sağlığınızı Koruma Yolları
Polikistik Over Sendromunun 10 Belirtisi
10 Adımda Kalıcı Bronzluk

Okul yılı başlarken, ebeveynlerin okul alışverişi ve kırtasiye malzemeleri gibi hazırlıkları tamamlaması gerekse de, en önemli hazırlık çocukların sağlık kontrollerini yaptırmaktır. Bu kontroller, çocukların sağlıklı bir eğitim yılı geçirmesini sağlarken, altta yatan sağlık sorunlarını da erken teşhis edebilir.

Okul

Uzm. Dr. Fatih Ay

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Fatih Ay, çocukların okula hazırlanma sürecinde yapılması gerekenleri sıraladı.

ÇOCUĞUNUZUN OKUL ENDİŞELERİNE KULAK VERİN

Yaz tatili sonrası çocukların geri dönüşte gerginlik yaşaması doğal bir durumdur. Okul öncesinde çocuğunuzun okula giderek sınıfını görmesi, uyum sürecini kolaylaştırabilir ve çocuğunuzun ilk günlerde kendini daha rahat hissetmesini sağlayabilir.

GÖRME VE İŞİTME TESTİ YAPTIRIN

Yapılacak kontrollerin en önemlilerinden biri, görme ve işitme değerlendirmesidir. Bu kontroller, çocukların başarılı olmasını engelleyebilecek sorunları önceden tespit ederek, eğitim hayatlarına sorunsuz başlamalarını sağlar.

DİŞ KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Görme ve işitmenin yanı sıra, diş sağlığı da çocukların başarısını etkileyebilir. Diş muayenesi yaptırmak, diş problemlerinin önüne geçerek, çocuğunuzun derslerine odaklanmasını sağlar.

AŞILARIN TAM OLMASINA DİKKAT EDİN

Kalabalık ortamlar, enfeksiyonların hızla yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden, Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde yer alan aşıların eksiksiz yapılması önemlidir. Özellikle kronik hastalığı olan çocuklar için mevsimsel grip aşısı önerilmektedir.

KAN VE VİTAMİN DÜZEYLERİNE BAKTIRIN

Çocuklarda zeka gelişimi için kritik olan demir seviyesinin yanı sıra, D vitamini, B12 vitamini gibi önemli vitaminlerin düzeyi kontrol edilmelidir. Ayrıca tam idrar tahlili, dışkıda parazit incelemesi, kan kolesterol düzeyi ve tansiyon ölçümü de yaptırılmalıdır.

SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMI OLUŞTURUN

Bu dönemde çocukların bağışıklığını güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Güne kahvaltı ile başlamak, paketli gıdalardan uzak durmak ve yeterli miktarda su tüketmek önemlidir.

UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN

Yeterli ve kaliteli uyku, çocukların günlük işlevlerini yerine getirebilmesi için hayati önem taşır. 3-5 yaş çocukların günde 10-12 saat, 6-13 yaş çocukların ise günde 9-11 saat uyuması gerekmektedir.

HİJYEN KURALLARINI DETAYLICA ANLATIN

Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolu hijyen kurallarına uymaktır. Çocuklara, ellerini yemekten önce ve sonra, tuvaletten çıkarken en az 20 saniye su ve sabunla yıkamaları gerektiği öğretilmelidir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email