Hipopigmentasyon nedir?
Hipopigmentasyon Nedir? Hipopigmentasyon, genetik, sağlık durumu veya travma nedeniyle cilt renginin kaybıdır. İnsanları doğuştan etkileyebilir veya daha sonradan gelişebilir.
Hipopigmentasyonu olan bir kişinin tüm vücudunda cilt rengi olmayabilir, tenleri beklenenden daha açık renkli olabilir veya ciltte açık ve koyu tenli alanlar olabilir. Melanin üreten hücreler olan melanositleri etkileyen bir hasar olduğunda olur. Melanin üretimi bazı bölgelerde veya vücutta düştüğünde cilt renginin kaybolmasına neden olur.
vitiligo
albinizm
pitriyazis versicolor
pitriyazis alba
Hipopigmentasyonu anlamak için cildin rengini genellikle nasıl aldığını bilmek yardımcı olur. Melanositler, melanin üreten pigment hücreleridir. Melanin, cilde, saça ve gözlere pigmentlerini veya rengini veren proteindir.
Bir kişinin cildindeki pigment miktarı, genetik faktörlere ve güneşe maruz kalmaya bağlı olacaktır. Bununla birlikte, bazı insanlar için pigmentasyon bozuklukları ciltlerinin koyuluğunu veya açıklığını etkileyebilir.
Melanin üreten hücreler hasar görürse veya olağandışı genetik özelliklere sahipse, bu durum melanin üretimini ve cilt rengini etkileyebilir. Hipopigmentasyona, cilt pigmenti veya renginin kaybına yol açabilir. Bu renk kaybı vücudun her yerinde veya yamalar halinde olabilir. Yamaların boyutu ve şekli büyük ölçüde değişebilir.
Hipopigmentasyon herhangi bir rengi etkileyebilir, ancak doğal ten rengi ile beyaz lekeler arasındaki kontrast nedeniyle koyu tenli kişilerde daha belirgin olabilir. Daha koyu tenli insanlar, inflamatuar bir reaksiyondan sonra hipopigmentasyona daha yatkın olabilir.
kabarcık veya yanık gibi ciltte yaralanma veya travma
bir enfeksiyondan sonra olduğu gibi bir inflamatuar reaksiyon
Melanin üreten hücreler olan melanositlerde hasar
Melanositlerin melanin üretmek için kullandığı bir amino asit olan tirozin kaynağı
Kimyasal ve lazer peeling gibi kozmetik cilt tedavileri de işlem yanlış yapılırsa hipopigmentasyona neden olabilir.
Bazı kronik veya genetik durumlar hipopigmentasyona neden olabilir. Bu durumlarda, hipopigmentasyon genellikle doğumdan itibaren mevcuttur.
Hipopigmentasyon Nedir?
İnsanlar için fizyolojik ve duygusal bir tepki olan ağlamak; baskı, stres, fiziksel ağrı gibi pek…
Magnezyum, vücut için sahne arkasındaki bir kahraman gibidir. Kasları sessizce destekler, kalbi sabit tutar ve…
Karbonhidratlar, uzun zamandır kilo alımının ve metabolik bozuklukların başlıca suçlusu olarak gösteriliyor. Ancak, bu besin…
Hayat son derece telaşlı. Hepimiz iş, aile ve dünyanın 7/24 gürültüsü arasında mekik dokuyoruz. Bu…
Uzun süreli masa başı işleri genellikle omurga basıncı, kötü duruş ve zayıflamış çekirdek kasları nedeniyle…
Hiç her durumda dramatik davranan ve ilgi odağı olmadan rahat edemeyen birini tanıdınız mı? Belki…