Beslenme

Duygusal Açlık: Bırakmanın 13 Etkili Yolu

Yemek yemek, hayatta kalmamız için gereklidir. Ancak zamanla, yiyecekler sadece bir ihtiyaç olmaktan çıkıp zevk kaynağı haline gelmiştir. Stresli zamanlarda yemek, duygusal olarak rahatlama sağlasa da, bu durum aşırı yeme ve suçluluk döngüsüne yol açabilir. İşte “duygusal açlık”tan bırakmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve püf noktaları.

DUYGUSAL AÇLIK FARKINDALIĞI KAZANIN

Bazı insanlar stres altındayken daha az yerken, diğerleri rahatlatıcı yiyeceklere yönelir. Aç olmadığınız halde yemek yediğinizi fark ettiğinizde, bu duruma dikkat edin ve farkındalığınızı artırın.

BİR BESLENME GÜNLÜĞÜ TUTUN

Gün boyunca ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve nerede olduğunuzu not edin. Bu, yeme alışkanlıklarınızı ve kalıplarınızı takip etmenize yardımcı olur. Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamanızı sağlar.

GERÇEKTEN AÇ MISINIZ?

Az önce büyük bir öğün yediyseniz ve hala atıştırmalıklara yöneliyorsanız, kendinize aç olup olmadığınızı sorun. Su içmek veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi farklı aktivitelerle dikkatinizi dağıtın.

DESTEK ALIN

Stresli zamanlarda size pozitif enerji verebilecek aileniz ve arkadaşlarınızla iletişimde kalın. Araştırmalar, güçlü destek ağlarına sahip kişilerin stresle daha iyi başa çıktığını göstermektedir.

HEDEFLERİNİZE ODAKLANIN

Kalori sayımı veya tartıya bakmak yerine, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine odaklanın. Yeni yiyecekler deneyin ve önemli hedeflerinize ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin.

KENDİNİZİ BAŞTAN ÇIKARMAYIN

Sağlıksız yiyecekleri evinizde bulundurmayın. Alışverişe çıkarken sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir liste yapın ve açken veya stres altındayken alışveriş yapmaktan kaçının.

SAĞLIKLI SEÇİMLER YAPIN

Duygusal açlıktan kurtulmak için öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Meyve, sebzeler ve kuruyemişler iyi seçeneklerdir. Sevdiğiniz yiyeceklerin düşük kalorili versiyonlarını deneyin.

KENDİNİZE KARŞI SERT OLMAYIN

Başarısızlıklarınızdan ders alın ve bu hataların sizi daha fazla strese sokmasına izin vermeyin. Büyük resme odaklanarak, stres yeme döngüsünü nasıl kırabileceğinizi anlayın.

YEDEKLER YAPIN

İstediğiniz yiyeceklerin daha sağlıklı versiyonlarını yapın. Örneğin, pizza canınız çekiyorsa, pide ekmeği kullanarak sağlıklı bir pizza hazırlayabilirsiniz.

MEDİTASYON YAPIN

Yeme isteği duyduğunuzda meditasyon gibi rahatlama tekniklerini deneyin. Farkındalık meditasyonu, stres azaltmada ve yeme dürtüsünü kontrol etmede etkili olabilir.

TERLEYİN

Egzersiz, endorfin salgılayarak sizi sakinleştirir ve rahatlatır. Yoga veya tai chi gibi düşük etkili egzersizler deneyin.

BUNU KONUŞUN

Doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla beslenme alışkanlıklarınızı tartışın. Onlar size terapi ve stresinizi yönetmek için ipuçları verebilirler.

Haber Merkezi

Recent Posts

Beslenme alışkanlığı, yaşlanma sürecini etkiliyor

Bilim insanları, beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşlanma üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu açıkladı.

13 saat ago

Diş sıkmanın uykuya ve sağlığa zararları

Uzmanlara göre, diş sıkmak sessiz bir tehdit ve diş kaybının dışında uyku kalitesiyle genel sağlığı…

13 saat ago

Doğada vakit geçiren çocuklar daha dirençli oluyor

Uzmanlar, "Biraz kirlenmek bağışıklığı güçlendirir" derken, dengeyi kurmanın da önemli olduğunun altını çiziyor.

13 saat ago

Kalp çarpıntısında ne zaman endişelenmeli

Çarpıntı çoğu durumda zararsız olsa da, bazı durumlarda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve acil…

14 saat ago

Bir dilimi yetmez: Arnavut böreği tarifi

Osmanlı’dan günümüze uzanan nefis bir lezzet: Arnavut böreği. Kat kat açılan yufkası, bol iç harcı…

14 saat ago

Sürekli acıkmaya son! İştah azaltıcı taktikler

Sürekli yemek yeme isteğini durduramıyor musunuz? Sağlıklı yollarla iştahı kontrol altına almak mümkün. Bilimsel temellere…

14 saat ago