Kategoriler: Sağlık

Tansiyon hangi koldan ölçülmeli?

Kalp ve damar sağlığının temel göstergelerinden biri olan tansiyon değerlerinin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi oldukça önemli. Bu noktada tansiyon ölçümü yaparken hangi kolun tercih edileceği büyük bir soru işareti oluşturabiliyor. Sıkça tartışılan bu konuya dair tüm merak edilen detaylar haberin devamında…

Kalp ve damar sağlığını takip etmenin en temel yollarından biri olan ‘tansiyon ölçümü’, kan basıncı değerleri ve kişinin genel sağlık durumu hakkında kritik bilgileri öğrenmeye olanak tanır. Tansiyon ölçümü yapılırken en çok soruların başında ise ‘Hangi koldan ölçüm yapılmalı?’ oluyor. 

Birçok kişi tansiyonun genellikle sol koldan ölçülmesi gerektiği konusunda ortak bir fikre varıyor. Bunun sebebi ise sol kol, kalbe daha yakın olduğu için daha doğru bir sonuç verdiği düşünülüyor. Ancak bu yüzde yüz doğruluk payı sunan bir durum değil. 

Tansiyon ölçümünde kol seçimi bireyin fizyolojik özelliklerine ve sağlık durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Uzmanlar, bu noktada doğru bir sonuç almak için her iki koldan da ölçüm yapılmasını ve ardından iki kol arasındaki potansiyel farkların tespit edilmesini öneriyor. 

İKİ KOL ARASINDAKİ FARKA DİKKAT

İki kol arasındaki tansiyon değerleri arasında bazı farklılıklar görülebilmektedir ancak bu fark 10 mmHg’yi aşıyorsa dolaşım sistemi veya damar sağlığıyla ilgili bir problemi; 20 mmHg veya daha fazla bir fark, periferik arter hastalığı, aort diseksiyonu veya damar tıkanıklığı gibi sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. İki kol arasındaki farkı izleyerek herhangi bir anormallik gözlemlediğinizde mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Tansiyon ölçümünün doğruluğunu artırmak için kol seçiminin yanı sıra vücut pozisyonu, ölçüm zamanı ve çevresel faktörleri de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ayrıca ölçüm sırasında konuşmamaya özen göstermelisiniz.

admin

Recent Posts

En sağlıklı içecek komposto!

Çoğu kişi sağlık için soda, bitki çayı, ayran ya da kefir gibi içeceklere yönelse de…

17 saat ago

Altı bileşenli karma aşı hakkında bilinmeyenler

Sağlık Bakanlığı tarafından 6 bileşenli karma aşı uygulaması hayata geçirildi. Çocukluk dönemi aşısı olan bu…

17 saat ago

Akran zorbalığı nedir?

Akran zorbalığı, gençler ve çocuklar arasında yaygın ve ciddi sonuçları olan bir sorundur. Fiziksel, sözel,…

17 saat ago

Menenjit bulaşıcı mı? Bebeklerde menenjit aşısı ne zaman ve kaç doz uygulanır?

Menenjit, bebek ve küçük çocukların sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Beyin zarlarında meydana gelen…

17 saat ago

Üretkenliğinizi artıracak 10 basit alışkanlık: Gün boyu güçlü hissetmenize yardımcı

Son derece üretken insanlar kendilerini enerjik, uyanık ve sağlıklı tutmak için basit diyetler ve egzersiz…

17 saat ago

Kanseri tetikleyen 10 eşya: Her evde var sinsice zarar veriyor

Ev güvenli bir alan olarak görülür. Ancak, şaşırtıcı bir şekilde, zamanla vücuda yavaş yavaş zarar…

17 saat ago