İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Selin Yavuz çörek otunun bilinmeyen birçok faydasına dikkat çekti.
Çörek otu (Nigella sativa), Düğün çiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir ve halk arasında siyah tohum, siyah kimyon gibi isimlerle bilinir. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya gibi bölgelerde doğal olarak yetişen bu bitki, Türkiye, Hindistan, Suriye gibi pek çok ülkede de yaygındır.
Çörek otu, A vitamini, B vitaminleri, C vitamini ve çeşitli mineraller açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir gibi önemli minerallerin yanı sıra magnezyum, selenyum ve çinko gibi elementler de içerir. Farmakolojik araştırmalar, çörek otunun sağlığa birçok yarar sağladığını ortaya koymuştur.
Çörek otu yağı, serbest radikallerin neden olduğu hasarları azaltarak, beyin ve kalp hastalıkları, ateroskleroz, romatizma ve kanser gibi hastalıklarda koruyucu bir etki sağlar. Antioksidan özelliği, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur ve vücudun genel sağlığını destekler.
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan önemli bir savunma mekanizmasıdır. Çörek otu yağı, içeriğindeki timokinon sayesinde bağışıklık sistemini destekleyerek T hücrelerinin ve fagositik hücrelerin sayısını artırabilir. Bu sayede, bağışıklık yanıtını güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli bir vücut sağlar.
Özellikle tip 2 diyabetli hastalarda insülin hassasiyetini artırarak kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu da, diyabetin yönetiminde önemli bir destekleyici rol oynar.
Stabil koroner arter hastalığı olan bireylerde trigliserit, LDL, HDL ve toplam kolesterol seviyelerini düzenleyici etkiler gösterir. Bu sayede, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bilimsel araştırmalar, çörek otu yağı ve timokinonun, mide ve bağırsak sisteminde mukoza koruyucu etkiler sağladığını göstermektedir. Mide asit seviyesini düzenler ve ülser oluşumunu engelleyebilir. Aynı zamanda sindirimi düzenleyici ve koruyucu bir rol oynar.
Anti-aging etkileri ile cilt sağlığını destekler. Sedef hastalığı ve Behçet hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde anti-inflamatuar etkiler sağlayarak olumlu sonuçlar doğurabilir.
Kullanmadan önce, özellikle mevcut bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli ilaç kullanıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Bitkisel yağların etkileri kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle bireysel sağlık durumunuza göre değerlendirilmelidir.
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…