Dişler Ve Diş Etleri İçin En İyi Vitaminler… Ailenizin diş sağlığını iyileştirmenin yollarını mı arıyorsunuz? Piyasada birçok farklı ürün bulunurken, bazı vitamin ve mineraller sağlıklı dişler için diğerlerinden daha önemlidir. Bu blog yazısında, dişler ve diş etleri için en iyi vitaminlerden bazılarına ve bunların ailenizin ağız sağlığına nasıl fayda sağlayabileceğine bir göz atacağız.
Modern yaşam tarzlarımızın birçok yönü dişlerimiz üzerinde olumsuz etkilere sahip olma eğilimindedir. Şekerli yiyecekleri sık sık atıştırmak, şekerli içecekler tüketmek, sigara içmek ve kötü fırçalama alışkanlıkları gibi faktörler çeşitli diş problemlerine yol açabilir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan bir bilgi notu, dünya çapında şaşırtıcı bir şekilde 3.5 milyar insanın ağız hastalıklarından etkilendiğini söylüyor. Ve tüm bu insanlar arasında en sık görülen hastalık diş çürüğüdür (diş çürüğü veya çürük olarak da bilinir).
Diş çürüğü, dişler bakteri, yiyecek ve asit tarafından oluşturulan bir plak tabakasıyla kaplandığında meydana gelir. Florüre yeterince maruz kalınmazsa ve plak düzgün bir şekilde fırçalanmazsa, asit diş minesini yemeye başlar ve sonunda alttaki dentine ulaşır.
Zamanla bu, deliklerin oluşmasına neden olabilir ve sonuçta enfeksiyona ve diş kaybına neden olabilir.
Kötü diş sağlığı başka sorunlara da neden olabilir.
Plak dişlerden düzenli olarak temizlenmezse, birikecek ve sertleşecek ve sonunda diş boyunca aşağı doğru hareket edecektir. Bu, diş eti dokunuzun iltihaplanmasına neden olabilir – diş eti iltihabı olarak bilinen bir durum.
Tedavi edilmezse, bu ekstra iltihap diş etlerinizin dişlerinizden çekilmeye başlamasına neden olabilir. Bu süreç, bakterilerin birikmeye başlayabileceği küçük ceplerin oluşmasına neden olur. Bu, periodontitis olarak bilinen daha gelişmiş bir diş eti iltihabı tipine yol açar.
Diğer bir yaygın sorun, dentin aşırı duyarlılığı olarak da bilinen diş hassasiyetidir. Bu, sıcak veya soğuk yiyecek veya içecekler tüketirken ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilir. İnce diş minesine sahip kişilerde doğal olarak hassasiyet oluşabilir. Ancak bazen diş eti hastalığının veya diş eti çekilmesinin bir işaretidir.
Düzenli diş muayeneleri, tedavi edilebilmesi için çoğu ağız hastalığı türünü erken tespit etmelidir. Ancak check-up tarihinizden önce olağan dışı bir sorun yaşamaya başlarsanız, daha erken bir randevu almalısınız.
Ağız hastalığı belirtileri şunları içerir:
fırçalamadan sonra kanayan veya şişen diş etleri
sürekli ağız kokusu
diş ağrısı
ağızda kalıcı ülserler veya ağrılı noktalar
sıcak veya soğuğa karşı yeni bir duyarlılık
diş eti çekilmesi
sık ağız kuruluğu
şişmiş yanak veya yüz
Gelişmekte olan diş çürümesine veya diğer ağız hastalıklarına karşı kendinizi korumanın bir yolu, geniş bir vitamin ve mineral yelpazesi sağlayan sağlıklı bir diyet tüketmektir.
Ancak sağlıklı diş etleri de dahil olmak üzere iyi diş sağlığını korumaya özellikle yardımcı olan bazı vitaminler vardır. Bu vitaminleri gerçek gıdalardan ve gerektiğinde takviyelerden nasıl alacağınızı da gözden geçirelim.
1. A vitamini
A vitamini yanaklarımızı ve diş etlerimizi kaplayan ağız mukozasının üretimini destekleyerek onları hastalık ve enfeksiyondan korur.
Ne yemeli: A vitamini açısından zengin yiyecekler turuncu renkte olma eğilimindedir, bu da onları tanımlamayı kolaylaştırır! Tatlı patates, havuç, balkabağı ve kavun gibi şeyler, A vitamininin aktif formuna dönüşen iyi beta-karoten kaynaklarıdır. A vitaminini doğrudan tüketmek için hayvansal gıdaları tüketmeniz gerekir. Yumurta sarısı ve yağlı balıklarda da yüksek seviyeler bulunabilir.,
Araştırmalar, diş eti sağlığı ve periodontal hastalığı olan kişilerin folat da dahil olmak üzere belirli B vitaminlerinin daha düşük seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.
Ne yemeli: İyi B vitamini kaynakları arasında yapraklı yeşillikler, somon balığı, karaciğer, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller (fasulye, bezelye ve mercimek gibi), kümes hayvanları, güçlendirilmiş tahıl, ayçiçeği tohumu ve besin veya bira mayası bulunur.
Dişler Ve Diş Etleri İçin En İyi Vitaminler
3. E Vitamini
E vitamini, her ikisi de mükemmel anti-inflamatuar özelliklere sahip antioksidanlar olan tokoferoller ve tokotrienoller olarak adlandırılan iki bileşik içerir.
Ne yemeli: En iyi tokoferol kaynakları buğday tohumu yağı, ayçiçeği ve aspir yağlarıdır. E vitamini ayrıca fındık (özellikle badem), kabuklu deniz ürünleri, brokoli, tofu, ıspanak ve buğdayda da bulunur.
4. K vitamini
K vitamini bir kalsiyum bağlayıcı görevi görür ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olduğuna inanılır. Vücudunuzun diyetinizdeki yağlarla birlikte emdiği ve vücudunuzun yağ dokularında depoladığı yağda çözünen bir besindir.
Ne yemeli: K2 vitamini yumurta, kümes hayvanları, natto (fermente soya fasulyesi) ve bazı peynirlerde (özellikle mavi peynir, gouda ve İsviçre) bulunabilir.
5. C vitamini
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücut dokularının onarımı ve bağışıklık sisteminin işlevini desteklemek, diş etlerimizi iyileştirmeye ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olmak için gereklidir.
Ne yemeli: Narenciye, kırmızı biber, domates, kivi, tatlı patates, brokoli, çilek ve kavun iyi C vitamini kaynaklarıdır. Bunlardan bazıları çok asidik olduğundan ağzınızı suyla çalkalamak iyi bir fikirdir. onları yedikten sonra.
Dişler Ve Diş Etleri İçin En İyi Vitaminler
6. D vitamini
D vitamini, vücudunuzun gıdalardan kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olduğu için diş sağlığınız için çok önemlidir. Daha sonra onları dişlerinizi destekleyen kemiklerde taşır ve biriktirir ve mineral yoğunluğunu arttırır. Bu onları çok daha güçlü ve kırılma veya çürüme olasılığını azaltır.
Ne yemeli: D vitamini, zenginleştirilmiş gıdalarda (tahıl ve süt ürünleri gibi), yumurta sarısında, peynirde, yağlı balıklarda (uskumru ve somon gibi) ve kırmızı ette bulunur.
7. Koenzim q10
Bu, vücutta doğal olarak oluşan ve antioksidan görevi gören, hücreleri hasardan koruyan bir besindir. Araştırmalar diş eti hastalıklarını azaltmada faydalı olabileceğini göstermiştir.
Ne yemeli: Koenzim q10 etlerde, bitkisel yağlarda ve sardalya, ton balığı, uskumru ve somon gibi soğuk su balıklarında bulunur.
Dişler Ve Diş Etleri İçin En İyi Vitaminler…
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…