Jinekolojik kanserler kadın üreme organlarında başlayan kanser türüdür. Bu kanserler, kadınların üreme sistemiyle ilgili çeşitli organlarda ortaya çıkar ve türlerine göre farklı belirtiler gösterir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özgen jinekolojik kanserlerin türleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli noktalara değindi.
Rahim kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir ve rahim zarını oluşturan hücrelerden kaynaklanır. Genellikle menopoz sonrası kadınlarda ortaya çıksa da, daha genç kadınlarda da görülebilir.
Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türüdür ve %98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle gelişir. Alınan önlemler sayesinde, kadınların hayatları boyunca bu kanserle karşılaşma oranı oldukça düşüktür. Genellikle 50 yaş civarında görülürken, son yıllarda genç kadınlarda da yaygınlaşmıştır.
Yumurtalık kanserleri, yumurtalıklardaki epitel hücrelerde veya embriyonik döneme ait hücrelerde kontrolsüz bölünme ve çoğalma sonucu oluşur. Düzenli jinekolojik muayenelerle erken evrelerde tespit edilmesi, tedavi başarısını artırır.
Tüpler, rahimle yumurtalıklar arasında yer alır ve döllenmenin gerçekleştiği bölgedir. Tüp kanseri, jinekolojik kanserler arasında nadir görülür ve smear gibi tarama testleri ile teşhis edilmediği için erken tanısı zordur.
Kadın üreme sisteminin dış görünüşünü kapsayan vulva ve vajen kanserleri daha nadir görülür. Ancak, jinekolojik muayene ile kolayca erken evrede tespit edilebilir ve bu sayede başarılı tedavi olanağı sunar.
Jinekolojik kanserler, türüne ve bulunduğu organa göre farklı belirtiler gösterir. Genel belirtiler arasında menopoz sonrası kanama veya akıntı, adet düzensizliği, cinsel ilişki sırasında ağrı, karın ağrısı ve şişlik, vajinal yaralar, kaşıntı, kabızlık ve sık idrara çıkma sayılabilir.
Smear Testi
Rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan smear testi, rahim ağzından kısa süre içinde ağrısız olarak sürüntü alınması işlemidir.
HPV Testi
HPV testi, enfeksiyonun varlığını saptamak için kullanılır ve düzenli aralıklarla yapılması önerilir.
Kolposkopi
HPV testi pozitif çıkan bireylerde, rahim ağzı kanserine neden olabilecek lezyonların erken tespiti ve tedavisi için kolposkopi yapılır. Bu işlem, şüpheli bölgelerden biyopsi alınmasına olanak sağlar.
Diğer Tanı Yöntemleri
Ultrason, MR ve bilgisayarlı tomografi de jinekolojik kanserlerin tanısında kullanılan diğer yöntemlerdir.
Tedavi Yöntemleri
Kadın kanserlerinde tedavi, medikal, cerrahi veya radyoterapi şeklinde olabilir ve bu yöntemler aynı anda da kullanılabilir. Tedavi yöntemi, hastalığın türü, bulunduğu organ ve evresine bağlı olarak belirlenir.
Erken tanı, jinekolojik kanserlerden korunmanın en etkili yoludur. Rutin jinekolojik taramalar, smear testi, HPV DNA testi ve kolposkopi gibi testler önemlidir.
Rahim ağzı kanserinden korunmak için geliştirilmiş olan aşılar oldukça faydalıdır. Ailede bu tip kanser öyküsü olan bireyler, genetik tarama yaptırarak korunma sağlayabilir.
İdeal kilonun korunması, tütün ürünlerinden uzak durulması, dengeli beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı, jinekolojik kanserlerden korunmada etkilidir.
Kanser tedavisi nedeniyle gebelik şansını korumak isteyen bireyler için yumurta veya embriyo dondurma yöntemi kullanılabilir.
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…