Kanser tedavisinde sağlıklı yaşam süresi uzadıkça, hastaların hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissetme ihtiyacı artıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, kişiye özel rehabilitasyon programlarıyla kanser hastalarının yaşam kalitesini artırabilecek öneriler sunuyor. İşte, kanser tedavisinde daha güçlü mücadele etmenizi sağlayacak 15 öneri:
1. DÜŞÜK SEVİYELERDEN BAŞLAYIN Egzersiz programınıza düşük seviyelerden başlayın. Günde sadece birkaç dakika bile egzersiz yapmak, olumlu etkiler sağlayacaktır.
2. EGZERSİZLERİ BÖLÜN Toplam egzersiz süresini bölün ve aralara dinlenme molaları koyun. Örneğin, 30 dakikalık bir yürüyüşü gün boyunca 10 dakikalık 3 yürüyüş olarak planlayın.
3. EGZERSİZİ EĞLENCELİ HALE GETİRİN Vücut egzersizlerinden sıkılıyorsanız, grup derslerine katılabilir veya sevdiğiniz şarkılar eşliğinde pratik yapabilirsiniz. Bisiklet sürmek de zevkli bir egzersiz alternatifi olabilir.
4. HAREKETLİ OLMAK İÇİN FIRSATLAR YARATIN Masabaşı çalışıyorsanız, öğle yemeğinizi dışarıda yemeyi tercih ederek hareket seviyenizi artırabilirsiniz.
5. GÜNLÜK AKTİVİTELERE HAREKET EKLEYİN Günlük rutininize fiziksel aktiviteler ekleyin. Örneğin, aracınızı en uzak park alanına park edip o mesafeyi yürüyün.
6. ADIM SAYINIZI TAKİP EDİN Adım sayınızı ölçen bir cihaz veya uygulama kullanarak, günlük hedeflerinizi takip edin ve adım sayınızı ideal seviyede tutun.
7. RAHAT GİYSİLER GİYİN VE SU TÜKETİN Egzersiz yaparken rahat giysiler tercih edin ve bol su içmeyi unutmayın.
8. KOL VE BACAK EGZERSİZLERİ YAPIN Omuz silkmek, kolları kaldırmak ve yürümek gibi kol ve bacak egzersizleriyle ısının, germe egzersizleriyle soğuyun.
9. BAHÇE VE EV İŞLERİYLE MEŞGUL OLUN Bahçe işleri veya ufak tefek ev tadilatları, hem fiziksel hem de zihinsel olarak iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
10. YOGA YAPIN Yoga, hareket ve meditasyonu birleştirerek fiziksel ve ruhsal dengeyi sağlamada faydalıdır.
11. YÜZME HAVUZLARINDAN KAÇININ Radyoterapi alıyorsanız, enfeksiyon riskinden dolayı yüzme havuzlarından uzak durun. Klor, ışın gören cildi tahriş edebilir.
12. VÜCUDUNUZUN SESİNİ DİNLEYİN Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya ateşiniz varsa egzersiz yapmaktan kaçının. Vücudunuzu zorlamayın.
13. ANEMİ DURUMUNDA DİKKATLİ OLUN Anemi (kansızlık) durumunda doktorunuza danışmadan egzersiz yapmayın.
14. UZMAN DESTEĞİ ALIN Yürüme veya denge kurma güçlüğü gibi durumlarda, egzersiz programını bir uzmanla birlikte düzenleyin.
15. KANSER HASTALARI İÇİN PROGRAMLARI ARAŞTIRIN Kanser hastalarına özel programları araştırın, derneklere üye olun ve diğer hastalarla ilişkilerinizi geliştirin.
Kanser Tedavisinde Güçlü Hissetmek İçin 15 Öneri
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…