Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, karaciğer yağlanmasına karşı etkili yöntemleri anlattı. Dünya genelinde en yaygın kronik karaciğer hastalıklarından biri olan karaciğer yağlanması, ülkemizde de hızla artıyor.
Özellikle obezite ve diyabet gibi yaygın sağlık sorunları nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi haline gelen bu hastalık, sinsice ilerleyerek ciddi sonuçlar doğurabiliyor. İşte karaciğer yağlanmasının tehlikelerini ve bu hastalıktan korunmak için izlenmesi gereken 3 etkili yolu sizin için derledik.
Karaciğer yağlanması, karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi durumudur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. İleri aşamalarda ise karaciğer sirozu veya karaciğer kanseri gibi ciddi sorunlara yol açabilir. 2030 yılında siroz ve karaciğer naklinin en yaygın sebebi olacağı öngörülmektedir.
Karaciğer yağlanması, hem alkol kullanımından hem de alkol dışı nedenlerden kaynaklanabilir. Aşırı kilo, obezite, diyabet, insülin direnci, yüksek kan yağları ve geniş bel çevresi gibi faktörler, bu hastalığın gelişiminde rol oynar. Ayrıca, genetik yatkınlık ve iç organ yağlanması (visseral obezite) da normal kilolu kişilerde dahi karaciğer yağlanmasına neden olabilir.
Karaciğer yağlanmasına karşı en etkili önlemlerden biri dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Protein, yağ ve karbonhidrat dengesine dikkat ederek glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek sebzeler, tahıllar ve baklagiller tüketilmelidir. Alkol, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçınmalı, bol su tüketilmelidir.
Düzenli fiziksel aktivite, karaciğer yağlanmasının önlenmesinde hayati önem taşır. Haftada en az 3-4 gün 30-45 dakikalık yürüyüşler ve haftada 2-3 gün kas güçlendirici egzersizler yapmak, karaciğer sağlığını korumak için gereklidir. Egzersizle birlikte karaciğerin kendini yenileme süreci desteklenir.
Karaciğer yağlanmasından korunmanın bir diğer önemli yolu, ideal kiloyu korumak ve bel çevresini normal sınırlarda tutmaktır. Özellikle karaciğerde hasar gelişen hastalarda, yüzde 10’luk kilo kaybı bile karaciğer hasarını geri çevirebilir. Ancak hızlı kilo kaybı yerine haftada 0,5-1 kg arasında sağlıklı bir kilo kaybı hedeflenmelidir.
BİTKİSEL İLAÇLARA DİKKAT
Son olarak, zayıflama veya karaciğeri yenileme vaadiyle satılan bitkisel ilaçlardan kaçınılmalıdır. Bilimsel kanıtı olmayan bu tür ürünler, karaciğerde toksik etkiye yol açarak karaciğer yetmezliği riski oluşturabilir.
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…