Yaşam

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu… Motive olmakta zorlanıyor musunuz? Neyin daha fazla öz motivasyona yol açtığını veya kendinizinkini nasıl artırabileceğinizi merak ediyor musunuz? Kişisel motivasyonunuzu artırmak için bilime dayalı bazı numaraların zamanı gelmiş olabilir.

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

Kendi kendine motivasyon, bir davranışı başlatmamıza, sürdürmemize veya sonlandırmamıza yardımcı olan içsel durumdur. Örneğin, acıktığımızda bir şeyler yemek için kendimizi motive edebiliriz. Faturalarımızı ödeyebilmek için bir işte çalışmaya devam etmek için motive olabiliriz veya artık bizi mutlu etmeyen bir ilişkiyi bitirmek için motive olabiliriz. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her davranış öz motivasyondan kaynaklanabilir.

Öz Motivasyon Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Kendi kendine motivasyon oluşturmak istiyorsanız, geliştirebileceğiniz bazı temel beceriler vardır. Burda biraz var:

İnisiyatif: Başkalarından önce harekete geçme, sorumluluğu üstlenme veya ilerleme eğilimi.

Başarma dürtüsü: Para veya prestij gibi dış ödüller için çalışmaya karşı bir şeyi başarma arzusu.

Hedeflere bağlılık: Hedeflere ulaşmak için kararlılık ve sebat.

Esneklik: Zorluklara rağmen devam etme yeteneği.

Çalışma tutkusu: İşin kendisinden alınan zevk.

İsteklilik: Yeni şeyler deneme ve yeni zorluklara göğüs germe arzusu.

İyileştirme arzusu: Daha iyi olmaya devam etme ihtiyacı (Goleman, 2018).

Öz yeterlilik: Eylemlerinizin istenen sonuçlara yol açacağına olan inanç (Stajkovic & Luthans, 2003).

İlgili: Otantik Benliğinizi Aramayı Durdurun

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

Kişisel Motivasyonu Artırma İpuçları

1. Hedef peşinde koşmayı daha sosyal hale getirin

Çalışanlar arasında geçmişte yapılan araştırmalar, motivasyonun bir parçası olarak gördükleri bağlılığa en çok katkıda bulunan tek faktörün bağ kurma dürtüsü olduğunu göstermiştir (Nohria, Groysberg, & Lee, 2008). Kendi kendini motive etmeyi düşündüğümüzde, yorucu programlar veya uzun Yapılacaklar listeleri hayal edebiliriz, ancak gerçek şu ki, hedeflerimizi gerçekleştirirken bağ kurmanın yollarını bulursak motivasyonu kolaylaştırabiliriz. O yüzden yapmakta zorlandığınız bir aktivite varsa bu aktiviteyi daha sosyal hale getirmeye çalışın.

2. İyi olduğunuz bir şey bulun

Yukarıda bahsettiğimiz aynı çalışma, işte ne yaptığımızı anlıyormuş gibi hissetmenin bizi daha meşgul olmaya götürebileceğini de gösterdi (Nohria, Groysberg ve Lee, 2008). Bu mantıklı, değil mi? Bir şeyde iyiysek, muhtemelen daha az sinir bozucu olur ve bundan daha çok zevk alırız. İlgili araştırmalar, bir görevin zorluğu, kendimizi kötü hissetmemize neden olabilecek çok zor ve sıkıcı olabilecek çok kolay olmak arasındaki tatlı noktada olduğunda en çok meşgul ve motive kaldığımızı gösteriyor.

3. Edinmek veya savunmak için sürücünüze dokunun

İşyeri araştırmacıları, iki dürtünün daha bizi motive edebileceğini öne sürüyor: refahımızı artıran şeyleri elde etme dürtüsü (ör. yemek, para, deneyimler, eğlence) ve kendimizi savunma dürtüsü (ör. mülkümüz, başarılarımız, inançlarımız, vb.; Nohria, Groysberg ve Lee, 2008). Bu nedenle, kendimize bu dürtüleri ve eylemlerimizin bunları yerine getirmemize nasıl yardımcı olabileceğini hatırlatmak yararlı olabilir.

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

4. Alışkanlıklar oluşturun

Bir şeyi yapma alışkanlığını kazandığımızda, onu yapmaya devam etmek çok daha kolay hale gelir. Bu, alışkanlıkların nasıl inşa edileceğini öğrenmenin, kendi kendini motive etmek için gerçekten yararlı bir beceri olabileceği anlamına gelir. Alışkanlıklar oluşturmak için, Tiny Habits’in yazarı BJ Fogg, ufacık, küçücük, küçücük bir alışkanlıkla başlayıp onu oradan büyütmeyi söylüyor. Örneğin, her gün bir mil yürüme alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, kapınızın dışına bir adım atarak başlayın, ardından birkaç adım atın ve her seferinde biraz eklemeye devam edin.

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

5. Uygulama niyetlerini belirleyin

Uygulama niyetleri bir tür yedek plan gibidir: Plan A’nın işe yaramaması durumunda önceden stratejiler oluştururlar (Gollwitzer, 1999). Bir uygulama niyeti oluşturmak için, eğer X olursa, SONRA Y yapacaksınız şeklinde bir niyet belirlersiniz. Örneğin, dişçiye gitmeniz gerekiyorsa, işinizi o akşam geç saatlerde yaparsınız.

The Berkeley Well-Being Institute tarafından yayınlanan öz motivasyonla ilgili bir makaleden uyarlanmıştır.

 

 

 

Sevgili NHMAG okurları, Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet gibi Kadın ve Yaşam haberleri için NHMAG’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

Kişisel Motivasyonu Arttırmak İçin 5 Bilimsel İpucu

Haber Merkezi

Recent Posts

Doğru Nefes Almanın Sağlığa Etkileri

Sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri doğru nefes almak ve bunu doğru zamanda yapmaktır. Ancak, çoğu…

1 gün ago

Sirkenin Mucizevi Faydaları

Son yıllarda doğal ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte, sirkenin sağlık açısından birçok faydası keşfedilmiştir. Sirke,…

1 gün ago

Samsun’da Gençlik Spor ve Nefes Egzersizi Buluşması

Samsun Gençlik Platformu ve İğne Deliği Gençlik Merkezi, gençlerin sporla ve nefes egzersiziyle buluştuğu özel…

1 gün ago

Uzmanlar Uyardı! Evi Evcil Hayvanlarla Doldurmak Hastalık

Evcil Hayvan... Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, ‘Nuh Sendromu’ hakkında bilgi vererek şu açıklamalarda…

2 gün ago

Atakum’da Samsun Diyetisyenlik Zirvesi

Samsun Gençlik Platformu'nun öncülüğünde düzenlenen Samsun Diyetisyenlik Zirvesi, 27 Nisan'da sağlıklı yaşamın önemini vurgulamak ve…

3 gün ago

Serinletici Yaz Tatlıları: Hafif ve Leziz Tarifler

Yazın hafif ve ferahlatıcı yaz tatlıları ile kendinizi şımartmaya ne dersiniz? İşte pratik ve lezzetli…

4 gün ago