Yoga Nedir?… Yoga, son birkaç on yılda küresel bir fenomen haline geldi. Binlerce yıl önce Doğu’da meditatif bir uygulama olarak başlayan şey, şimdi milyarlarca dolar üreten modern bir yaşam tarzı çılgınlığına dönüştü. Bu, onun uyarlanabilirliğine atfedilebilir – hayatın her kesiminden insanlar yoga yapabilir ve yogadan faydalanabilir. Birçok ünlü bu fiziksel ve ruhsal uygulamaya yemin ediyor ve yoga yapmayanlar bile yapan birini tanıyor gibi görünüyor. Uygulayıcılar genellikle deneyimlerini huzur, sakinlik, denge, güç, esneklik ve rahatlama gibi terimler kullanarak tanımlarlar. Ama yoga tam olarak nedir? Ve bu uygulama eski köklerinden ne kadar uzaklaştı?
Yoga, “boyunduruk” veya “birlik” olarak tercüme edilen Sanskritçe bir kelimedir. Boyunduruk, birlikte çekmek, birbirine bağlamak anlamına gelir; ya da birleşmek. Amacı, beden, zihin, ruh ve evrensel bilincin birliğini boyunduruk altına almak veya yaratmaktır. Kendimizin fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal yönlerini birleştirme süreci, yogilerin derin özgürlük, barış ve kendini gerçekleştirme durumlarını deneyimlemesine izin veren şeydir.
Yoga, nesiller boyunca öğretmenden öğrenciye aktarılan eski bir fiziksel, zihinsel ve ruhsal uygulamalar sistemidir. Yoga uygulamaları nefes alma teknikleri, duruşlar, gevşeme, ilahiler ve diğer meditasyon yöntemlerini içerir. Her biri kendine özgü odak ve birleşik bir durum yaratma yaklaşımına sahip birçok farklı yoga stili vardır.
Kökenleri binlerce yıl öncesine, yaklaşık MÖ 800’den MS 400’e kadar uzanan bir yoga metinleri koleksiyonu olan Upanishads’a kadar uzanır. “Yoga” kelimesi ilk kez Rigveda’da geçse de modern anlamıyla ilk kez Katha Upanishad’da kullanılmıştır. Bu eski manevi metin, MÖ 5. ve 3. yüzyıllar arasında yazılmıştır.
Yoga Sutraları, yoganın temelleri üzerine en ünlü metinlerden biridir ve Patanjali tarafından MÖ 200 civarında yazılmıştır. Bu temel metinde, sutra 1.2’deki yogayı şu şekilde tanımlar: Yoga, zihnin dönen dalgalanmalarının kesilmesidir.
Düşüncelerin bu durması, adanmış ve tutarlı bir yoga uygulamasının sonucudur. Bu tefekkür pratiği, zihinsel gevezeliğimizi yatıştırarak, kendi benliğimizin birliğini ve etrafımızdaki diğer her şeyin birliğini deneyimleyebildiğimiz varlığımızın kaynağına bağlanır.
Yoga, meditatif bir kendini keşfetme ve özgürleşme sürecidir. Zihni kontrol etmeyi, bağımsız bir tanık bilincini tanımayı ve kendini doğum ve ölüm döngüsünden kurtarmayı amaçlayan çeşitli uygulamalar topluluğudur. Kendimizi açıkça görmeyi, kim olduğumuz hakkında neyin doğru olduğunu anlamamızı ve bize hizmet etmeyen her şeyi bırakmamızı öğretir. Düşüncelerimizin, duygularımızın ve inançlarımızın farkına varmamıza ve artık bize hizmet etmedikleri zaman onları değiştirmemize yardımcı olur. Bize hayatta daha iyi seçimler yapmak ve daha dolu yaşamak için araçlar verir.
Yoga, bedenlerimizi, zihinlerimizi ve ruhlarımızı dönüştürmemize ve arındırmamıza izin veren bir uygulamadır. Doğa ve çevremizdeki evrenle bağlantı kurmamıza yardımcı olmak için bilincimizi genişletir. Aynı zamanda bize öz-farkındalık, kabul, şefkat, sabır, şükran, bağışlama, alçakgönüllülük, sevgi, barış ve neşe hakkında öğretmek için iç kaynaklara daha fazla erişim sağlar.
Patanjali, klasik metni Yoga Sutras’ta yoga felsefesinin ve uygulamasının temellerini ortaya koydu. Uygulamanın amacına ulaşmak için sekiz uzuv veya adımı tanımlar. Her uzuv, birbiri üzerine inşa edilen ruhsal, zihinsel veya fiziksel bir uygulamadır. Sekiz katlı yolun uzuvları şunlardır:
Yama – Ahlaki davranış kuralları
Niyama – Fiziksel gözlemler ve içsel uygulamalar
Asana – Doğru duruş
Pranayama – Doğru nefes egzersizleri
Pratyahara – Duyuların dış dikkat dağıtıcılardan geri çekilmesi
Dharana – Zihinsel konsantrasyon ve zihne odaklanma
Dhyana – Meditasyon ve tek bir noktaya odaklanma
Samadhi – Birlik durumuna ulaşmak için tüm zihinsel faaliyetlerin kesilmesi
Yoga Nedir?
Bu Karın Egzersizleri Sırtınıza Zarar Verebilir... Günümüzün en popüler karın egzersizleri sosyal medya sayesinde yaygınlaşmış…
Sonbahar, doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici ürünleri keşfetme zamanıdır. Elma ve armutların ötesinde, alışık…
3 Kasım 2024 Günlük Burç Yorumları... Yeni bir gün, yeni enerjilerle dolu! 3 Kasım 2024'te…
HAFIZANIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN VİTAMİNLERİNİZİ DÜZENLİ ALIN Hafızanın güçlü olması için vücut belirli vitaminlere ihtiyaç duyar.…
KIRKLARELİ KÖFTESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER Bu eşsiz yöresel lezzeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:…
1 Kasım 2024 Burç Yorumları KOÇ BURCU (21 Mart - 19 Nisan) YENİ FIRSATLAR KAPIDA…