Ofis Çalışanlarında Boyun Fıtığı Riski Artıyor

AnasayfaSağlık

Ofis Çalışanlarında Boyun Fıtığı Riski Artıyor

Covid-19 pandemisi döneminde artan evden çalışma ve masa başında uzun süre oturma, boyun fıtığı vakalarında büyük artışa neden oldu.

Kalp Sağlığınız İçin İhmal Etmemeniz Gereken Belirtiler
Prediyabetin Belirtileri ve Sağlığınızı Koruma Yolları
Uyku Problemleri: Nedenleri ve Çözüm Yolları

Ofis hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri boyun fıtığıdır. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde evden çalışma, uzun saatler ekran başında kalma ve hareketsizlik boyun ağrılarının artmasına neden oldu. Acıbadem Taksim Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yüce, “Sürekli bilgisayar ekranına bakmak boyun hareketlerini ve omurga duruşunu bozarak boyun fıtığına yol açmaktadır. Masa başında sürekli aynı pozisyonda oturmak ve duruş bozuklukları da boyun fıtığının nedenleri arasındadır” dedi. Ancak her ağrının boyun fıtığı anlamına gelmediğini ve tedavinin çoğunlukla ameliyatsız yapılabildiğini belirtti.

BOYUN FITIĞI BELİRTİLER VE RİSKLER

Fıtığın en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır, ancak bu tek başına fıtık anlamına gelmez. Boyun ağrısı genellikle boyun çevresi kaslarının zayıflamasından veya omurga diziliminin bozulmasından kaynaklanır. Boyun ağrısına ek olarak kolda ağrı, uyuşma, his kaybı veya kas gücü kaybı varsa boyun fıtığı düşünülebilir ve gerekli tetkiklerle tanı konulabilir.

RİSK FAKTÖRLERİ

Ani ve kontrolsüz hareketler veya travmalar fıtığa neden olabilir. Masa başında uzun süre oturmak ve özellikle bilgisayar karşısında zaman geçirmek, omurga duruşunu bozarak fıtık oluşumuna yol açabilir. Düzenli boyun egzersizleri yapmak boyun sağlığı için önemlidir. Ofis ortamında bile birkaç saniyelik egzersizler boyun sağlığını destekler.

AMELİYAT GEREKTİREN DURUMLAR

fıtığı olan hastaların çoğu ameliyatsız tedavi edilir. Cerrahi dışı tedaviler, egzersizler ve fizik tedavi ilk seçeneklerdir. Ancak şiddetli, dayanılmaz, ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve hayat kalitesini bozan ağrılar, kollarda güçsüzlük veya his kaybı ameliyat gerektirebilir.

KAPALI AMELİYAT YÖNTEMLERİ

Minimal invaziv cerrahi olarak adlandırılan kapalı ameliyatlar, omurgaya yabancı cisim koymadan sadece bası oluşturan disk bölümünün çıkarılmasıyla yapılır. Bu yöntemle ameliyat sonrası boyunluk kullanılmaz ve hasta ertesi gün taburcu edilerek yaklaşık 20 gün sonra normal hayatına dönebilir. Kollarda güçsüzlük devam ederse fizik tedavi sürece dahil edilir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobetPortobet