Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

AnasayfaKöşe Yazarları

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

İlişkilerimizi Geliştirmenin Güçlü Bir Yolu
Topraklanmak
Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat!

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye… Eminim hepimizin en büyük arzusu sağlıklı yaş alıp, herhangi bir kronik rahatsızlığımız olmadan, yaşlanmak ve zinde bir hayat sürmektir.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

Son yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmenin nasıl olacağı,insan ömrünün nasıl uzatılacağına dair pek çok araştırma mevcut. İşte size sağlığınızı iyileştirmek ve mükemmel bir hayat sürmek için 8 tavsiye;

İlgili: Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?

1) Toksinsiz ve Doğal Beslenin

Toksin, biz canlıların metabolik işleri sonucunda oluşan ya da vücuda duşardan aldığımız zehirli maddelere denir. Maalesef günümüzde soluduğumuz havadan, içtiğimiz suya, bastığımız topraktan yediğimiz yemeğe kadar birçok yerde toksinlere maruz kalıyoruz. Vücutta toksin birikimi oldukça hücreler yaşlanır, hasta olmaya başlarız.

Bu yüzden yiyeceğiniz besinleri olabildiğince doğal tercih edin. Pestisit kalıntısı olmayan, antibiyotiksiz, hormonsuz gerçek besinler ile siz de kendinizi çok daha sağlıklı hissedeceksiniz.

2) Sağlıklı Yağları Beslenmenize Ekleyin

2000’li yıllarda beslenmemizdeki suçlunun yağ olduğu düşünülüyordu. Yağlı yersen yağlanırsın denilerek obezite, kolesterol, kalp hastalıkları, diyabet için yağsız beslenmek gerektiği savunuldu. Piyasaya form/fit adı altında yağsız ürünler sürüldü. Ancak artık biliyoruz ki sağlıklı yağ kaynaklarını beslenmene eklemeden sağlığını koruyamazsın.

Zeytin-zeytinyağı, ceviz, badem fındık gibi çiğ kuruyemişler, avokado, chia, susam, çörekotu gibi tohumlar, Hindistan cevizi yağı gibi besinler ile siz de kalp hastalıklarından korunabilir, Alzheimer riskini azaltabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

3) Çeşitli ve Rengarenk Beslenin

Sebze meyvelerden, tohumlara, kuruyemişlerden baklagillere kadar doğada binlerce çeşit besin bulunuyor. Siz 1 günde bunlardan kaç tanesini tüketiyorsunuz hiç düşündünüz mü? Unutmayın her besinin içinde farklı etken maddeler ve fitokimyasallar bulunur.

Örneğin domates, kırmızı biber, pancar, böğürtlen, nar gibi kırmızı ve mor besinler; antioksidandan zengindir, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve yaşlanmayı durdurur. Portakal, balkabağı, limon, muz gibi sarı ve turuncu besinler; A ve C vitamininden zengindir; toksinleri vücudumuzdan atar ve cildi yeniler. Soğan, sarımsak, mantar, turp gibi beyaz besinler doğal antibiyotiktir, mikroplardan korur. Brokoli, semizotu, avokado, kivi, kabak gibi yeşil besinler klorofil demektir, hücrelerimize enerji verir, kanserle savaşır.

Günlük beslenmenizde çoğunluğu sebzelerden olmak üzere toplam 6- 9 porsiyon sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin ve bunları farklı renklerden seçin. Unutmayın beslenme doğruysa ilaca gerek yok beslenme yanlışsa ilacın faydası yok.

4) Hareket Edin!

Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre haftada 2-4 gün orta yoğunlukta yapılan egzersiz insan ömrünü tam %31 arttırıyor. İnsan vücudu çalışan, üreten bir mekanizma, hareket etmediği yani kullanılmadığı zaman tüm cihazlar gibi paslanıyor!

Düzenli egzersizle birleştirilmiş sağlıklı beslenme; sağlıklı yaşamın temelini oluşturur. Aktif bir yaşam tarzı, özellikle haftanın 3-4 günü, hiç olmazsa günün yarım saatini yürüyüş, yüzme, fonksiyonel antrenman, yoga, pilates gibi egzersiz çalışmalarına ayırmak sadece kaslarınızı değil ruhunuzu da iyileştirir. Günün stresini atmanıza yardımcı olur, gece uyku kalitenizi arttırır ve seratonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarını depolamanıza yardım eder.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

5) Bağışıklığınızı Güçlü Tutun

Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklardan uzak, uzun bir ömür için kilit nokta. İçeriden ve dışarıdan gelen tehditlere karşı güçlü bir immün sisteme sahip olmak bizi hastalıklardan koruyacaktır. Bağışıklık sistemini etkileyen bir çok faktör bulunsa da baharatların gücü göz ardı edilmemelidir.

Örneğin sumak en yüksek ORAC(Oksijen Radikali Emme Kapasitesi) değerine sahip besindir, salatalarınıza, mezelerinize eklemeyi ihmal etmeyin. Zerdeçal içeriğindeki curcumin ile güçlü bir antiinflamatuar yani iltihap sökücüdür;özellikle tavuk yemeklerine ve çorbalara çok yakışır.

Zencefil ise güçlü antioksidan özelliği ile virüs ve bakterilere karşı koruyucudur; kışın içeceğiniz sıcacık bir zencefil çayı grip ve soğuk algınlığına iyi gelecektir. Kekik içeriğindeki thymol etken maddesi ile bakteri, mantar, virüs kısaca tüm mikroorganizmalara karşı etki gösterir; baharat olmasının dışında kekik yağı ve kekik çayı olarak da tüketilebilir.

6) Stresinizi Yönetin

Stres aslında biz insanları yüzyıllardır hayatta tutan bir içgüdüydü, tehlikelere karşı savaşmamızı veya kaçmamızı sağladı. Ancak günümüz modern insanı atalarının sahip olduğu yemek bulma, hayatta kalma gibi stresler yerine çok daha komplike ve yoğun bir stres ile mücadele ediyor.

Stres anında salgılanan korzitol hormonu metabolizmaya ciddi olarak etki ediyor. İştah, artışı, kilo alımı, depreyon, yüksek tansiyon, düşük libido gibi bir çok etki ile sağlığı etkiliyor. Tabi ki içinde bulunduğumuz dünyada stressiz olmaya imkan yok ama en azından bu stresle nasıl başa çıkabiliriz ve kendimize etkisini azaltabiliriz bunu bulmak gerekli.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

7) Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin

İnsan hayatı için olmazsa olmaz şey nedir diye sorsanız cevabım “Su” olur. Yaz aylarında sıcakların etkisiyle susama hissi artsa da unutmayın ki vücudunuzun mevsimden bağımsız günlük kg başına 30 ml suya ihtiyacı var. Beynimizde açlık ve susuzluk merkezi aynı yerde olduğu için açlık sandığınız his, 1 bardak su içince geçebilir. Bu yüzden su içmek için susama hissini beklemeyin ve çay-kahve-meşrubat gibi içecekleri suyun yerine koymayın.

8) Alkol Tüketimini Kontrol Edin

Evet hepimiz sosyal varlıklarız ve alkol bu sosyalleşmenin en keyifli yollarından biri. Ilımlı miktarda tüketilecek alkol size fayda bile sağlayabilir ancak sık ve fazla miktarda alkol tüketimi ömrünüzden çalacaktır. Karaciğer fonksiyonalarını bozup, hücresel düzeyde enerji sistemini bozacaktır yani kronik yorgunluk nedenidir. Beyin sağlığını etkileyip alzheimer, demans, parkinson gibi nörolojik hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Siz siz olun alkolün dozunu kaçırıp kendinize faydadan çok zarar vermeyin.

 

 

Sevgili NHMAG okurları, Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet gibi Kadın ve Yaşam haberleri için NHMAG’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email