Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?.. Diyetisyen Ezgim Tokat NHMAG okurları için yazdı… İnsan metabolizmasında orkestra şefi kimdir diye sorsalar ilk cevabım “Tiroid Bezi” olur. Tiroid bezi salgıladığı TSH, T3 ve T4 gibi hormonlar sayesinde beyinde diğer tüm hormonların salgılanmasına yani metabolizmanın oluşmasına yardımcı olur.
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Bu yüzden tiroid bezinin doğru çalışması çok önemlidir. Tiroid bezinin az veya fazla çalışmasına bağlı olarak hipotiroid, hipertiroid, haşimato tiroiditi, graves, guatr bir çok hastalığı meydana gelir. Bazen tiroid bezi yeterli çalışmadığında kişilerde kilo vermede zorluğa neden olabilir. Peki tiroid hastaları beslenmelerinde nelere dikkat etmeli gelin beraber inceleyelim:
Tiroid Bezinin Olmazsa Olmazı İyot
Tiroit bezinin fonksiyonunu yerine getirebilmesi, T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) hormonlarının üretilmesi, vücutta bulunan iyota bağlıdır. İyotun fazla veya az olması tiroid hormonlarının dengesini bozabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu iyodu kaliteli deniz ürünleri, deniz yosunu, ıspanak, maydanoz roka gibi yeşil yapraklı sebzeler ve deniz tuzundan elde edebiliriz. Ancak bazı tiroid hastaları için iyot sakıncalı olabilir. Bu yüzden bir iyot takviyesi alınacaksa önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Hormonun Aktifleşmesi İçin Selenyum
Selenyum antioksidan ve antiinflamatuar özelliğinin yanında T4 hormonunun vücutta aktif form olan T3’e dönüşümünü sağlayan mineraldir. Bu yüzden hipotiroid ve haşimato hastalarında yeterli selenyum alımı önemlidir. Yumurta, hindi, brezilya cevizi, tam tahıllar selenyumdan zengin besinlerdir. Gerekli durumlarda doktora danışarak selenyum takviyesi yapılabilir.
Guatrojenik Besinler İkilemi
Tiroid hastalarının aklını en fazla karıştıran konulardan biri de guatrojenik besinler. Guatrojen besinler 1928 yılında keşfedilen ve fazla tüketiminin guatr yapıcı yani “Guatrojenik” olduğu bulunan besinlerdir. Lahana, brokoli, karnabahar turp, ıspanak, şalgam, mısır, şeftali, yer fıstığı, armut, çilek, tatlı patates, badem, böğürtlen, soya gibi sebzelerin içinde bulunan goitrinler, tiyosiyanatlar (kükürtlü siyanür) ve flavanoidler iyodu bağlayarak tiroid bezinin yetersiz çalışmasına neden olur.
Ancak bu besinler aynı zamanda besin değeri yüksek, antikanserojen, karaciğer fonksiyonuna yardımcı ve lif yönünden zengin besinlerdir. Bu yüzden tiroid hastalarında guatrojenik besinleri hiç yememek yerine aşırı miktarda ve çiğ olarak tüketiminden kaçınılmalıdır.
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Suçlu Gluten Olabilir Mi?
Vücudun kendi tiroid bezine saldırması ve yok etmesi ile ortaya çıkan otoimmün hastalığa Haşimato Tioridi adını veriyoruz. Burada vücut aslında kendi tiroid hücrelerini yabancı bir madde olarak görüyor ve yok etmeye çalışıyor. İşte bu yabancı madde çoğunlukla gluten oluyor, çünkü tiroid hücreleri ve glutenin hücre yapıları birbirine benziyor. Bu yüzden Haşimato Tiroid hastalarında gluteni beslenmeden çıkarmak semptomlarda ve değerlerde iyileşmeye yardımcı olabiliyor. Ancak unutmayın bu beslenme düzeni mutlaka bir uzmanla birlikte yapılmalı yoksa faydadan çok zararı olur!
Sevgili nhmag okurları, Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli? haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet gibi Kadın ve Yaşam haberleri için nhmag’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
YORUMLAR