Yaz ayları, açık havada spor yapmanın keyfini çıkarmak için ideal bir dönem olsa da, bazı hatalar sakatlanmalara yol açabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Uzun, yaz aylarında spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ve 6 önemli kuralı anlattı.
Yaz Aylarında Spor Sakatlanmaları Artıyor!
Havaların ısınmasıyla birlikte spor yapmaya başlayanların sayısı da artıyor. Ancak sıcak havalarda spor yaparken bazı hatalar sakatlanmalara yol açabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Uzun, yaz aylarında spor sakatlanmalarının daha sık görüldüğünü ve bu sakatlıkların basit kas ve tendon yaralanmalarının yanı sıra aşil tendonu, menisküs yırtığı ve çapraz bağ yaralanmaları gibi ciddi sorunlar da olabileceğini belirtiyor.
3 Kuralla Sakatlanmaları Önleyin
Prof. Dr. Metin Uzun, spor sakatlıklarının önlenmesinde 3 önemli kurala dikkat çekiyor:
1. Isınma ve Esneme: Spor öncesinde ısınma ve sonrasında esneme egzersizleri yapmak kaslarınızı spora hazırlar ve sakatlanma riskini azaltır.
2. Su Tüketimi: Spor sırasında sıvı kaybını önlemek için bol su içmek önemlidir. Özellikle spor esnasında azar azar ama çok miktarda su tüketilmelidir.
3. Doğru Beslenme: Spor öncesinde karbonhidrat, sonrasında protein tüketimi hem sakatlanma riskini azaltır hem de fiziksel olarak istediğimiz kapasiteye ulaşmamıza yardımcı olur.
Yaz Aylarında Sık Görülen 3 Sakatlanma ve Önleme Önerileri
Prof. Dr. Metin Uzun, yaz aylarında spor yaparken en sık görülen 3 sakatlanmayı ve önleme önerilerini de açıklıyor:
Tendon Yaralanması: Spor öncesi ve sonrası esneme hareketleri yapmak bu sakatlanmayı önlemeye yardımcı olur.
Menisküs ve Ön Çapraz Bağ Yırtığı: Spor öncesi denge egzersizleri ve bol esneme hareketi yapmak önemlidir.
Ayak Bileği Yaralanmaları: Sporu doğru sahada ve uygun spor ayakkabısıyla yapmak, temponuzu her gün yavaş yavaş artırmak ve riskli sporlarda gerekirse tabanlık ve bileklik gibi destek ekipmanları kullanmak bu sakatlanmayı önlemeye yardımcı olur.
6 Adımda Spor Sakatlanmalarını Önleyin!
- Size uygun olan sporu, doğru alanda ve ekipmanlar ile yapın.
- Spor için nem ve sıcaklığın en yüksek olduğu saatleri değil, daha çok sabah veya akşam saatlerini tercih edin.
- Sporu aç karnına yapmayın. En az bir saat öncesinde enerji vermesi nedeniyle sağlıklı karbonhidrat; spor sonrasında ise kas yıkımını önlemek için protein tüketmeyi alışkanlık edinin.
- Spor sırasında azar azar; ama çok su içmeyi asla ihmal etmeyin.
- Spor öncesinde ısınma, sonrasında ise esneme hareketlerini yapmaya özen gösterin.
- Spora ani ve hızlı giriş yapmayın; temponuzu her gün yavaş yavaş artırın.
Sağlıklı ve güvenli bir şekilde spor yaparak yaz aylarının keyfini çıkarın!
YORUMLAR