Aşırı Sıcaklarda Sağlığınızı Koruma Rehberi

AnasayfaSağlık

Aşırı Sıcaklarda Sağlığınızı Koruma Rehberi

Aşırı sıcaklarda sağlığınızı koruyun. Isı bitkinliği, sıcak çarpması ve susuz kalma gibi durumlara karşı alınacak önlemler ve belirtiler hakkında bilgi edinin.

Cildinize Işıltı Katacak 5 Faydalı Meyve!
Cilt Kanseri: Korunmanın 14 Etkili Yolu
Güneş Alerjisi Tatilinizi Kabusa Dönüştürmesin

Aşırı sıcak hava, sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Terleme yoluyla vücudunuzun serinlemesi, sıcak çarpması, susuz kalma ve diğer sağlık sorunlarına karşı nasıl önlemler almanız gerektiğini bilmek önemlidir. İşte sıcak havalarda karşılaşabileceğiniz durumlar ve korunma yolları.

DOĞAL SOĞUTMA SİSTEMİ

Vücudunuz terleyerek ısısını düşürmeye çalışır. Ter buharlaştığında, vücudunuzdaki ısıyı alarak serinlemenizi sağlar. Ancak, nem oranı yüksekse bu süreç yavaşlayabilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilir.

ISI BİTKİNLİĞİ

Aşırı sıcak ve nemli havalarda, vücudunuz yeterince serinleyemez ve çok fazla su ve tuz kaybedersiniz. Bu durumda solgun ve nemli olursunuz, ateşiniz yükselir. Serin bir yere gidin, tuzlu ve şekerli içecekler tüketin.

SICAK ÇARPMASI

Sıcak çarpması, vücut sıcaklığınızın 104 dereceyi aştığı tehlikeli bir durumdur. Hemen 112’yi arayın, serin bir yere geçin ve buz uygulayın. Tedavi edilmezse nöbetlere ve komaya yol açabilir.

SUSUZ KALMA

Sıcak havalarda terle birlikte fazla sıvı kaybedersiniz. Susama, az idrara çıkma, baş dönmesi gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Serin bir yerde su veya oral rehidratasyon solüsyonu tüketin.

İSİLİK

Sıcak ve nemli havalarda ter bezleriniz tıkanabilir ve küçük kırmızı şişlikler oluşabilir. Hafif ve bol giysiler giyin, serin ve kuru kalmaya çalışın.

GÜNEŞ YANIĞI

Güneşte uzun süre kalmak cildinizi yakabilir. Kızarıklık, ağrı ve kabarcıklar oluşabilir. Güneş yanığını önlemek için güneş kremi kullanın ve bol su tüketin.

BAYILMA

Sıcak havalarda susuz kalmak ve beyninize yeterli kan gitmemesi bayılmaya neden olabilir. Susuz kalmamaya özen gösterin ve serin bir yerde dinlenin.

ISI ÖDEMİ

Sıcak hava parmaklarınızın, ayak parmaklarınızın veya ayak bileklerinizin şişmesine neden olabilir. Soğuduğunuzda ve bacaklarınızı yukarı kaldırdığınızda genellikle geçer.

DAHA YÜKSEK KALP ATIŞ HIZI

Sıcak havalarda kalbiniz daha hızlı atabilir. Bu, vücudunuzun diğer kısımlarına yeterli kan gitmesini zorlaştırabilir ve yorgun hissetmenize neden olabilir.

DÜŞÜK KAN BASINCI

Sıcak hava terleme yoluyla sıvı ve elektrolit kaybına neden olur, bu da kan basıncınızı düşürebilir. Baş dönmesi ve bayılma yaşayabilirsiniz.

BİLİNÇ BULANIKLIĞI, KONFÜZYON

Sıcak havalarda konsantre olmak zor olabilir. Bu durum, serin bir yerde dinlenerek ve su içerek düzelebilir. Ancak ciddi bir durumsa acil tıbbi müdahale gerekebilir.

SICAKTA EGZERSİZ

Nem oranı yüksek olduğunda dışarıda egzersiz yapmak tehlikeli olabilir. Hafif giysiler giyin, bol su için ve ısıyla ilgili hastalık belirtilerini bilin.

ÖNLEMLER

Sıcak hava dalgasında:

  • Bol su için.
  • Kafein ve alkolden uzak durun.
  • Hafif öğünler yiyin.
  • Açık renkli giysiler giyin.
  • Sevdiklerinizi kontrol edin.
  • Mümkün olduğunca içeride kalın.
  • Çocukları ve evcil hayvanları arabada bırakmayın.

AŞIRI SICAK

Aşırı sıcaklar yaşamı tehdit edebilir. Kalp ve solunum sorunlarına neden olabilir. Sıcak hava dalgası sırasında halka açık serinleme alanlarını ve tıbbi yardımı öğrenin.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobet