Gebelik Şekeri: Bebekte Obezite ve Tansiyon Riskini Artırıyor

AnasayfaAnne Bebek

Gebelik Şekeri: Bebekte Obezite ve Tansiyon Riskini Artırıyor

Gebelik şekeri, annede ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzman Dr. Esra Tutal, gebelik şekeri ve riskleri hakkında önemli bilgiler veriyor.

Lohusalık Depresyonu Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?
Lohusalık Döneminde İlgi ve Şefkatin Önemi
Hamilelikte 9 Ay Boyunca Yaşananlar: Detaylı Rehber

Yaklaşık her 10 gebeden 1’i gebelik şekeri tanısı alıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, önemli açıklamalarda bulundu.

Gebelik Şekeri

Uzman Dr. Esra Tutal

Dr. Tutal, “Annede yüksek tansiyon riskini artırdığı gibi, bebekte de yenidoğan döneminde şeker düşüklüğü ve sarılığı tetikleyebilir. Bu durum ilerleyen yaşlarda ise obezite ve tip 2 diyabet gibi sorunlara yol açabilir,” dedi.

TANISI VE RİSK FAKTÖRLERİ

Genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılan testlerle teşhis edilir. Dr. Tutal, şeker yükleme testinin gebelikteki önemini vurgularken, “Şeker yükleme testi, annenin kan şekerinin kontrol edilmesini sağlar. Test sırasında alınan şeker miktarı zararlı değildir, asıl riskli olan durum, annede şeker olup bunun farkında olunmamasıdır,” diye belirtti.

GEBELİK ŞEKERİNİN ANNE VE BEBEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Annenin kan şekeri kontrolsüz olduğunda, bebekte aşırı insülin üretimi ve buna bağlı olarak aşırı büyüme meydana gelir. Bu durum, doğum travmaları, erken doğum ve bebekte nefes alma güçlüğü gibi riskleri artırır. Ayrıca, bu bebeklerin ilerleyen yaşlarında obezite ve tip 2 diyabet riski de artar.

ANNEYE VERDİĞİ ZARARLAR

Dr. Tutal, şekeri olan annelerin, hem kendilerinde hem de bebeklerinde yüksek tansiyon ve preeklampsi gibi ciddi sağlık sorunları yaşama olasılığının arttığını belirtti. Şeker geçiren annelerin, yaşam tarzlarında yapacakları sağlıklı değişimlerle gelecekte diyabet riskini azaltmaları mümkün olabilir. Diyetle kontrol altına alınamayan durumlarda ise insülin tedavisi gerekebilir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email