İltihaplanmanın İyileştirici ve Zararlı Etkileri

AnasayfaSağlık

İltihaplanmanın İyileştirici ve Zararlı Etkileri

İltihaplanmanın yararlarını ve zararlarını keşfedin. Kalp hastalığı, diyabet ve Alzheimer ile olan bağlantılarını öğrenin.

Öfkeyle Başa Çıkma: Ruh Halinizi Yönetmenin Yolları
Beyin Sağlığınız İçin Kaçınmanız Gereken 8 Alışkanlık
Alzheimer Hastalığı: Sevdiklerinize Destek Olma Rehberi

İltihaplanma kelimesi Latince’de “ateş etmek” anlamına gelir. Romatoid artrit gibi bazı durumlarda sıcaklık, ağrı, kızarıklık ve şişlik hissedersiniz. Ancak kalp hastalığı, Alzheimer ve diyabet gibi diğer durumlarda bu belirtiler o kadar belirgin değildir. Testlerle aramazsanız, orada olduğunu bile bilmezsiniz.

Her Zaman Kötü Değildir

Aslında iltihap kısa vadede iyidir. Bağışıklık sisteminizin bir yaralanmayı iyileştirmek veya bir enfeksiyonla savaşmak için verdiği doğal tepkinin bir parçasıdır. Bundan sonra durması gerekir. Ancak vücudunuzda uzun süreli bir alışkanlık haline gelirse, bu sizin için kötü olabilir. Uzun vadeli veya “kronik” iltihap birçok hastalıkta ve durumda görülür.

Kalp Krizine Yol Açabilir Mi?

İltihaplanma atardamarlar kalp hastalığı olan kişilerde yaygındır. Bazı araştırmacılar, yağların kalbin koroner atardamarlarının duvarlarında biriktiğinde, vücudun bunu kalbe bir “yaralanma” olarak gördüğü için iltihaplı kimyasallarla karşılık verdiğini düşünüyor. Bu, kalp krizi veya felce neden olan bir kan pıhtısını tetikleyebilir.

Diyabet Bağlantısı

Enflamasyon ve tip 2 diyabet bağlantılıdır. Doktorlar henüz hastalığa neden olup olmadığını bilmiyor. Bazı uzmanlar obezitenin enflamasyonu tetiklediğini ve bunun da vücudun insülin kullanmasını zorlaştırdığını söylüyor. Bu, fazla kiloları vermenin ve onları uzak tutmanın tip 2 diyabet olma şansınızı azaltmak için önemli bir adım olmasının nedenlerinden biri olabilir.

Alzheimer’a Bağlı

Kronik beyin İltihaplanması genellikle bu tür demans hastalarında görülür. Bilim insanları bunun tam olarak nasıl işlediğini henüz anlamamış olsa da, iltihap hastalıkta aktif bir rol oynayabilir. Uzmanlar, iltihap giderici ilaçların Alzheimer’ı önleyip önlemeyeceğini araştırıyor. Şimdiye kadar sonuçlar karışık.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email