Evde konserve yapımı, özellikle doğru teknikler kullanılmadığında tehlikeli olabilir. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojileri Programı Öğr. Gör. Selen Akbulut, hazırlarken uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Akbulut, “Tekniğine uygun yapılmayanlar ciddi felç ve ölümlere neden olabilir” dedi.
KONSERVEDE GIDA VE EKİPMAN SEÇİMİ
Yapımında kullanılan gıdaların ve ekipmanların kalitesi büyük önem taşır. İyi nitelikte, bozulmamış bir hammadde kullanılmalı ve tüm malzemeler sıcak su ile steril edilmelidir. Kavanozlar ise mutlaka yeni kapaklarla kapatılmalı, aksi halde vakum sağlanamayabilir ve riskli ürünler ortaya çıkabilir.
VAKUMLU KAVANOZLARIN ÖNEMİ
Hazırlanan malzemenin sıcak dolum yöntemi ile kavanoza yerleştirilmesi ve kapağın 3 ileri 1 geri tekniği ile sıkıca kapatılması gerektiğini belirten Akbulut, “Bu sayede istenen vakum sağlanır ve konserve daha uzun süre dayanır. Ayrıca, bombe yapmış ve vakumu bozulmuş olanlar kesinlikle tüketilmeden imha edilmelidir” uyarısında bulundu.
ZEHİRLENME RİSKİNE DİKKAT
Özellikle uygun şekilde hazırlanmamışsa, ciddi zehirlenme riskleri taşıyabilir. Bu ürünlerde, ‘Clostridium botulinum’ adı verilen ve toksin üreten bir mikroorganizma gelişebilir. Bu toksin, tüketim sonrası 18-36 saat içinde belirtilerini gösterir ve çok düşük miktarları bile felç ve ölümle sonuçlanabilir.
MEVSİM SEBZELERİNDE EKSTRA ÖZEN GEREKİYOR
Akbulut, özellikle taze fasulye ve bamya gibi yüksek pH değerine sahip mevsim sebzeleri kullanırken zehirlenme riskini artırabileceğini belirtti. Bu tür sebzelerin derin dondurucuda saklanması, gıda güvenliği açısından daha uygun bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Evde yapılan konservelerin güvenliği için tüm adımlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Akbulut, “Bu kurallara uygun yapıldığında, konserveler oda sıcaklığında iki yıl dayanabilir” diye ekledi.
YORUMLAR