Prostat Kanseri Hakkında 10 Soru!

AnasayfaSağlık

Prostat Kanseri Hakkında 10 Soru!

Her 7 erkekten birinde görülen prostat kanseri hakkında en merak edilen 10 soruyu ve tedavi yöntemlerini Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural yanıtladı.

Hepatit Nedir Nasıl Korunulur?
Meme Kanseri Belirtileri: Erken Tanı
A Kan Grubunda Mide Kanseri Riski Yüksek

Günümüzde her 7 erkekten birinde rastlanan prostat, 70 yaş üstündeki erkeklerde daha sık görülmektedir. Acıbadem Maslak Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural “Prostat kanseri hakkında konuştu…

Prostat Kanseri

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural

Erkeklerde kansere bağlı ölümler arasında 2. sırada yer alan bu hastalık, erken tanı konulduğunda neredeyse tamamen tedavi edilebiliyor. Bu nedenle, 40-45 yaşlarından itibaren düzenli üroloji muayenesi ve PSA testi yapılması büyük önem taşıyor.

1. PROSTAT KANSERİ HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKAR?

Prostat erken evrede belirti vermez. Ancak, kanser ileri evreye geçtiğinde idrar yolunu tıkayarak zor idrar yapma, idrarda yanma ve menide kan görülmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kemik metastazı durumunda ise sırt, bel, kalça ve bacak ağrıları görülebilir.

2. PROSTAT KANSERİNİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Prostat yaklaşık %10’u kalıtsal faktörlere bağlıdır. Genetik mutasyonlar, sigara, obezite gibi çevresel faktörler de risk artırıcı unsurlardır. Ailede meme, kolorektal, over, pankreas ve prostat kanseri öyküsü varsa risk daha da yükselir.

3. KİMLER, NE ZAMAN TARAMA TESTİ YAPTIRMALI?

Ailede kanser öyküsü olanlar 40, olmayanlar ise 45 yaşından itibaren tarama testlerine başlamalıdır. Yaş ilerledikçe prostat görülme sıklığı artar ve ailede bir kişide bu hastalık varsa risk 2 kat, iki kişide varsa 4 kat artar.

4. ERKEN TANININ ÖNEMİ NEDİR?

Erken teşhis edilen prostat kanseri neredeyse tamamen tedavi edilebilir. Bu nedenle, PSA testi ve genetik testlerle tarama yapılması çok önemlidir.

5. HANGİ TARAMA TESTLERİ YAPILABİLİR?

En önemli test PSA kan testidir. Bunun yanı sıra, PSA Velocity, f/t PSA, 4K testi, Phi skoru gibi testler şüphe durumunda kullanılır. Şüpheli durumlarda Multiparametrik Prostat MR’ı ve MR-TRUS füzyon biyopsi yapılmalıdır.

6. PARMAKLA MUAYENE YAPILMASI ŞART MI?

PSA değerleri her zaman yeterli bilgi vermediği için parmakla rektal muayene önemlidir. PSA ne olursa olsun, parmakla muayenede sertlik bulunması prostat kanseri şüphesi yaratır.

7. KANSER TANISI KONULDUĞUNDA NE YAPILMALI?

Kanserin klinik önemi değerlendirilmelidir. Düşük Gleason skorlu “Klinik Önemsiz Kanser” durumunda PSA takibi yapılabilir. Yüksek Gleason skorunda ise Ga 68 PSMA pet taraması önerilir.

8. PROSTAT KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Organa sınırlı prostat kanseri için en geçerli tedavi cerrahidir. Radikal Prostatektomi veya radyoterapi uygulanabilir. İleri evrelerde hormon tedavisi veya kemoterapi gerekebilir.

9. ROBOTİK CERRAHİNİN FARKI NEDİR?

Robotik cerrahi, açık ameliyata göre daha az komplikasyon, daha hızlı iyileşme ve daha az kan kaybı sağlar. Da Vinci robotu ile yapılan ameliyatlar daha hassas ve güvenlidir.

10. PROSTAT KANSERİNDEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Prostattan korunmak için süt ürünlerini fazla tüketmemek, obeziteden kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek önerilmektedir. Ayrıca, aşırı E vitamini ve folik asit alımından kaçınılmalıdır.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobetPortobet