Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat!

AnasayfaKöşe Yazarları

Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat!

Pandemide maske ve sosyal mesafe kuralları sayesinde görmediğimiz grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar; havaların soğuması ile tekrar görülmeye başladı.

Potasyum Zengini Gıdalar
Multivitamine Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?
Kışları Sıcak Kalmak İçin 5 Diyet İpucu

Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat, Pandemi sürecinde düzenli maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralları sayesinde görmediğimiz grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar; okulların açılışı ve havaların soğuması ile tekrar hayatımıza girmeye başladı. Çevremde, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde çok sık ateş, ishal, kusma, öksürük, boğaz ağrısı gibi şikâyetler duyuyorum. Hal böyle olunca; gribe ve virüslere karşı bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz gelin birlikte bakalım:

Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat!

Propolis: Propolis; arıların kovanı temizlemek ve yabancı canlılara karşı korumak için ürettiği bir madde. İçeriğindeki fenolik bileşenler ve terpenler sayesinde bir çok bakteri, virüs ve parazite karşı koruyucu etkisi vardır. Propolisin suda ve alkolde çözünen formları bulunsa da alkol ekstratında emilimi çok daha yüksek.

C vitamini: En güçlü antioksidanlardan olan C vitamini vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında kilit bir rol alıyor. En çok mandalina, portakal, limon, greyfurt gibi turunçgillerin içinde olduğu düşünülse de kırmızı biber, nar, maydanoz ve kivi C vitamininin en iyi kaynaklarından. Örneğin bir orta boy kivi günlük C vitamini ihtiyacımızın %140’ını karşılıyor.

Zerdeçal: Binlerce yıldan beri şifa ve lezzet için kullanılan zerdeçal Hintlilerin sağlık sırrı olarak adlandırılıyor. Zerdeçalın aslında istediğimiz faydalı kısmı, yani etken maddesi, Curcumun. Çok güçlü bir anti inflamatuar ve antioksidan olmasının yanında bağışıklık sistemi için harika bir destek. Yapılan çalışmalar zerdeçalın yağ ve karabiber ile birlikte tüketildiğinde emiliminin %2000 arttığını bulmuş. İmmün sisteminizi desteklemek adına siz de çorbalarınıza, yemeklerinize, salatalarınıza ve yoğurdunuza zerdeçal eklemeyi unutmayın.

Zencefil: Eski çağlardan beri pek çok sağlık sorunu için kullanılan zencefil, özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve ateş gibi şikâyetler için birebirdir. Kış aylarında sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı bal, ½ çay kaşığı toz zencefil ve ¼ limon suyu koyup çay olarak tüketebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak yemeklere kattığı lezzetin yanında enfeksiyon hastalıklara karşı şifa niyetine de kullanılmaktadır. “Doğal antibiyotik” olarak adlandırılan sarımsağın içeriğinde “Allisin” dâhil 33 adet kükürtlü bileşik bulunuyor ve çok güçlü antibiyotik ve antiviral etki gösteriyor. Ancak unutmayın! Bu bileşiklerin açığa çıkması için sarımsağın iyice doğranarak veya ezilerek tüketilmesi gerekmekte.

Omega–3: Sağlıklı bir yaşam için omega–3 olmazsa olmaz. Beyin ve sinir sisteminin yanında bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesinde Omega 3 önemli etki gösterir. Omega-3’ün en iyi kaynağı soğuk yüzey balıklarıdır. Özellikle EPA ve DHA formundan zengin olan balığı haftada 2-3 kez tüketmeyi unutmayalım. Bitkisel omega–3 kaynakları ise ceviz, semizotu ve keten tohumudur. Siz de bu besinleri günlük beslenmenize ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0