Sınav dönemlerinde öğrencilerin beslenme alışkanlıkları sınav stresi ile önemli ölçüde değişiyor. Bu dönemde çikolata, çay ve kahve tüketimi artarken, aşırı kahve tüketiminin zararlı olabileceği belirtiliyor.
Sınav Stresi Beslenmeyi Nasıl Etkiliyor?
Sınav stresinin fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal etkileri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sınav döneminde bazı öğrencilerin iştahının azalırken, bazılarının aşırı yeme eğilimi gösterdiğini ifade ediyor. Bu durum, stres seviyesinin artmasına neden olabiliyor.
Artan Şekerli Gıda Tüketimi
Yiğit, sınav dönemlerinde yapılan klinik çalışmalarda, öğrencilerin normalden daha fazla çikolata, baklava gibi şekerli gıdalar ile çay ve kahve tükettiklerinin gözlemlendiğini belirtiyor. Bu besinlerin aşırı tüketimi, stres seviyesini artırabilir ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabilir.
Şeker Zihni Açar mı?
Yiğit, beynin birinci enerji kaynağının glikoz olduğunu ancak rafine şeker yerine kuru meyveler, bulgur, tam buğday ekmeği ve yulaf gibi tam tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kuru üzüm gibi doğal kaynaklardan alınan şekerin, hem enerji sağladığını hem de bilişsel aktiviteleri desteklediğini belirtiyor.
Kafein Tüketimine Dikkat
Sınav dönemlerinde çay ve kahve tüketiminin arttığını belirten Yiğit, günde 2 fincandan fazla kahve tüketiminin uygun olmadığını söylüyor. Aşırı kafein tüketimi, sık idrara çıkma, vücuttan sıvı kaybı ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir.
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Sınav döneminde öğrencilerin beslenme rutinlerini bozmadan, sağlıklı beslenmeleri gerektiğini ifade eden Yiğit, yüksek şekerli ve yağlı hazır gıdaların yerine ev yapımı yemeklerin tercih edilmesini öneriyor. Az yağlı etler, organik tavuk, hindi eti, Omega 3 zengini balıklar, kuru baklagiller ve sebze yemeklerinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, gaz yapan yiyeceklerden kaçınılması ve yeterli miktarda su tüketiminin gün içine yayılması gerektiğini vurguluyor.
YORUMLAR