Taze Sebze ve Meyvelerin Saklama Yöntemleri

AnasayfaBeslenme

Taze Sebze ve Meyvelerin Saklama Yöntemleri

Meyve ve sebzelerinizi daha uzun süre taze tutmanın yolları. Etilen gazından, doğru saklama koşullarına kadar ipuçları.

100 Kalori Altında Sağlıklı Atıştırmalıklar
Düşük Karbonhidratlı Meyveler
Meyve ve Sebzelerle Susuzluğunuzu Dindirin

Domates ve Salatalık: Daha Hızlı Bozulma

Domates ve salatalığın birlikte saklanması, bozulma süreçlerini hızlandırabilir. Bunun sebebi, bazı meyve ve sebzelerin olgunlaşmayı hızlandıran etilen gazı üretmesidir. Etilen gazı, gıda israfının büyük bir nedenidir. Bu nedenle, etilen yayan gıdaları, etilene karşı hassas olanlardan uzak tutmak önemlidir.

Etilen Üreticileri:

  • Elma
  • Kavun
  • Avokado
  • Armut
  • Domates
  • Biber
  • Muz

Etilene Duyarlı Gıdalar:

  • Mango
  • Kuşkonmaz
  • Şeftali
  • Soğan
  • Patlıcan
  • Üzüm
  • Salatalık

Yeşilliklerinizi Yıkayın

Ispanak, marul gibi yapraklı yeşil sebzeler, buzdolabına koymadan önce soğuk suda yıkandığında daha uzun süre taze kalır. Solmuş veya rengi solmuş yaprakları atın. Yeşillikleri bir salata kurutucusunda kurutun veya suyunu sallayın ve kağıt havlulara gevşekçe sarın. Plastik bir torbaya veya kaba koyarak saklayın.

Meyve ve Sebzelerinizi Mumsuz Saklayın

Birçok meyve ve sebze, doğal mumsu bir dış katmana sahiptir. Bu katman, büzülmeyi ve çürümeyi önler. Ürünlerinizi sadece yemeye hazır olduğunuzda yıkayın. Bu, çürümeyi önlemeye yardımcı olur. Kaplamalı ürünler arasında elma, limon, nektarin, portakal, salatalık, dolmalık biber, patates ve patlıcan bulunur.

Havuçları Kesmeyi Unutmayın

Havuçların yeşil üstleri, havuçların tazeliğini ve besin değerlerini emer. Saklamadan önce yeşil üstleri kesin. Kesilmiş havuçları plastik bir torbada buzdolabının sebze çekmecesinde saklayabilirsiniz. Birkaç hafta taze kalabilirler. Yeşil üstleri pesto, chimichurri veya salata sosu yapmak için kullanabilirsiniz.

Muzları Serin Tutun

Muzları güneşli ve sıcak mutfaklardan uzak tutun. Nemli, sıcak hava kahverengileşmeyi hızlandırır. Olgunlaştıklarında, muzları buzdolabında saklayarak raf ömürlerini uzatabilirsiniz. Kabuğu benekli olabilir, ancak içi lezzetli kalır.

Dondurulmuş Zencefil

Taze zencefili dondurmak, bozulmasını önler. Zencefili doğrayın, rendeleyin veya dilimleyin (soymanıza gerek yok). Hava geçirmez şekilde sarın ve dondurucuya koyun. En az 3 ay taze kalacaktır.

Soğanların Nefes Almasına İzin Verin

Soğanları plastik ambalaj olmadan serin ve kuru bir yerde saklayın. File torbada satılıyorsa, kilerde bir kancaya asabilirsiniz. Kesilmiş soğanlar buzdolabında birkaç gün saklanabilir.

Soğuk Meyveler

Çilekler, ahududular, yaban mersinleri ve böğürtlenler 40 F’nin altında veya hatta 32 F kadar soğukta saklanmalıdır. Bu, raf ömürlerini uzatır. Meyveleri sadece son dakikada yıkayın.

Kerevizi Folyoya Sarın

Kerevizi sıkıca folyoya sarın ve sebze çekmecesinde saklayın. Böylece birkaç hafta taze kalabilir.

Limonlarınızı Poşete Koyun

Limonları havası çıkmış şekilde plastik bir saklama poşetine koyup buzdolabında saklayarak bir aya kadar taze tutabilirsiniz.

Otlarınızı Dikey Tutun

Kişniş, maydanoz ve naneyi su dolu kavanozlara koyarak buzdolabında saklayın. Fesleğen gibi yumuşak saplı otlar ise tezgah üzerindeki sıcaklığı tercih edebilir.

Mantarlarınızı Havalandırın

Mantarları kağıt torbada saklayın. Plastik ambalajdan çıkarın ve buzdolabında bir haftaya kadar saklayın.

Buzdolabınızı Derinlemesine Temizleyin

Buzdolabınızı düzenli olarak temizlemek, yiyeceklerin bozulma süresini uzatır. Beyaz sirke veya sabunlu su kullanarak rafları ve çekmeceleri silin. Hava dolaşımını engelleyecek şekilde fazla yiyecek koymaktan kaçının.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobet