Horlamanın Nedenleri ve Çözüm Önerileri

AnasayfaYaşam

Horlamanın Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Horlamanın nedenleri ve çözüm önerileri: Boğazdaki gevşemiş dokular, ilaçlar, uyku apnesi ve daha fazlası hakkında bilgi edinin.

Kaygı Bozukluğu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri
Beyin Sisiyle Mücadele: Nedenleri ve Çözümleri
Doğal Yöntemlerle Baş Ağrısına Veda

Horlamanın nedeni, boğazınızdaki gevşemiş dokuların soluduğunuz havanın hızla geçmesiyle titreşmesidir. Yetişkinlerin yaklaşık yarısı zaman zaman horlar. Kilonuz, sağlığınız ve ağzınızın şekli gibi faktörler olasılığı artırabilir.

HORLADIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

Partnerinizi uyandıracak kadar yüksekse, muhtemelen duymuşsunuzdur. Yalnız uyuyorsanız ve emin olmak istiyorsanız, uykuya dalmadan önce sesle etkinleştirilen bir kayıt cihazı kullanabilirsiniz.

BURUN TIKANIKLIĞI

Burnunuzdan nefes almanızı engelleyen soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi durumlar horlamanıza neden olabilir. Reçetesiz satılan ilaçlar veya burun bantları bu hava yollarını açmaya yardımcı olabilir. Haftalarca tıkalı kalırsanız doktorunuza başvurun.

SIRT ÜSTÜ UYUMAK

Sırt üstü uyumak horlamanıza veya horlamanın kötüleşmesine neden olabilir. Yan yatmak daha iyidir. Partnerinizle “kaşık pozisyonu”nda uyumak ikinizi de yan yatırır. Ayrıca sırt üstü düz yatmamak için iki veya üç yastık kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunlar işe yaramazsa, sırtınıza bir tenis topu koyarak rahatsızlık yaratıp yan yatmanıza yardımcı olabilirsiniz.

BURUN ŞEKLİ

Burun deliklerinizin arasındaki ince duvar tam olarak düzgün oluşmamışsa, bir taraf diğerinden daha küçük olabilir. Bu duruma deviasyon septum denir ve nefes almanızı zorlaştırarak horlamanıza neden olabilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşün, bazen ameliyatla düzeltilebilir.

AĞIZ ŞEKLİ

Ağzınızın boğazınıza doğru olan üst kısmı, yani yumuşak damağınız, alçak ve kalınsa, hava yolunuzu daraltabilir ve buna neden olabilir. Bu, yumuşak damağınızdan sarkan küçük doku parçası olan uzuvlarınızın normalden uzun olması durumunda da geçerlidir. Ameliyat bazen bu durumu düzeltebilir.

İLAÇ KULLANIMI

Sizi uykulu yapan ilaçlar, kas gevşeticiler ve bazı antidepresanlar dilinizi ve boğazınızdaki kasları gevşetebilir. Bu da horlamanıza neden olabilir. Bu ilaçları kullanıyorsanız, doktorunuza danışın; ilaçlarınızı değiştirebilirler.

UYKU APNESİ

Obstrüktif uyku apnesi adı verilen daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu, kişinin uyku sırasında kısa sürelerle tekrar tekrar nefes almayı bırakması durumudur. Uyku apneniz olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza başvurun; bir cihaz veya ameliyat önerilebilir.

ÇOCUKLARDA HORLAMA

Çocukların ara sıra bunu yaşaması alışılmadık bir durum değildir, ancak sürekli olması bir enfeksiyonun veya uyku apnesinin belirtisi olabilir. Çocuğunuzun sık sık horladığını fark ederseniz, çocuk doktorunuza danışın.

HAMİLELİKTE

Anne adaylarının olasılığı yüksektir çünkü burun kanalları şişebilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Hamilelik sırasında kilo almak da bu durumu kötüleştirebilir. Hamilelikte horlama, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğinden, doktorunuza danışın.

KİLOYA DİKKAT EDİN

Özellikle erkekseniz boynunuz 17 inçten, kadınsanız 16 inçten uzunsa, fazla kiloluysanız horlama olasılığınız daha yüksektir. Kilo vermek kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuzla uygun bir plan hakkında konuşun.

ALKOLÜ AZALTIN

Alkol, dil ve boğaz kaslarınızı gevşetebilir ve horlamanıza neden olabilir. Yatmadan önce ne ve ne kadar içtiğinize dikkat etmek azaltabilir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobetPortobet