Ses Banyosu Nedir Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur?.. Hayat stresli olabilse de, hepimiz daha iyi hissetmek için biraz öz bakım kullanabiliriz. Ses banyosu böyle rahatlatıcı bir deneyimdir. Her ne kadar banyo olarak adlandırılsa da, küvette ıslanmakla hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine, kendinizi içten iyileştiren derin, yankılanan seslere kaptırmakla ilgilidir.
Ses Banyosu Nedir Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur?
Ses terapisi, hasta hastaları tedavi eden Mısırlılardan günümüzde Tibet şarkı kaselerinin kullanımına kadar binlerce yıldır terapötik faydalar için kullanılmıştır. Bu teknik ve size nasıl fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Ses Banyosu terapisi nedir?
Ses banyosu, katılımcıların rahatlamalarına ve vücutlarını iyileştirmelerine yardımcı olan bir ses frekansına daldırıldığı meditatif bir deneyimdir. Çan sesleri, Tibet şarkı kaseleri, akort çatalları ve gonglar gibi müzik aletleri, farklı frekanslarda yatıştırıcı dalgalar üretmek için kullanılır. Üretilen ses bir ritim veya melodi değil, kayda değer rezonans ve armoniye sahip bir sestir. Ses banyoları genellikle grup ortamında yapılıp deneyimlenirken evde de yapılabilir.
Ses Banyoları Nasıl Çalışır?
Ses banyosu, bir yoga matı üzerinde Shavasan pozisyonunda uzanmayı ve müzik enstrümanlarının ürettiği sesleri dikkatli bir şekilde dinlemeyi içerdiğinden, yoga ses banyosu olarak da adlandırılır. Uzanmak istemiyorsanız rahat bir pozisyonda da oturabilirsiniz. Eğitimli bir ses şifacı, yatıştırıcı örtüşen sonik titreşimler yaratarak deneyimi kolaylaştırır. Böyle bir rehberli deneyim genellikle 45-60 dakika sürer.
Ses terapistleri ve meditasyon öğretmenleri de ses banyolarının vücuda denge, rahatlama ve sakinlik hissi getirebileceğine inanırlar. Bu banyolar, ürettikleri titreşimler daha derin bir rahatlama durumuna yol açtığı ve vücudun savaş ya da kaç refleksini kapattığı için diğer şifa uygulamalarıyla da karşılaştırılabilir. Ses banyoları başka çeşitli faydalar da sunar.
Ses Banyolarının Sağlığa Faydaları
1. Rahatlama Önerin
Ses banyoları, kronik stres ve kaygıyı etkili bir şekilde yönetir ve derin bir rahatlama sağlar. Sesle şifa uygulayıcılarına göre, ses banyolarında kullanılan frekans, beyin dalgalarını normal beta dalgaları durumundan alfa ve teta dalgalarına (meditasyon sırasında ulaşılan daha derin bilinç durumları) kaydırır.
2. Ruh Sağlığını Artırın
Bir çalışmada, katılımcılar ses banyosundan sonra kaygı, yorgunluk, gerginlik, öfke ve depresyon duygularının önemli ölçüde azaldığını gözlemlemişlerdir (1). Ses banyolarında kullanılan Tibet şarkı kaseleri de kronik omurga ağrısı ve metastatik kanserli hastalarda sıkıntıyı etkili bir şekilde azalttı.
3. Fizyolojik Sağlık Parametrelerini Geliştirin
Ses şifacıları, banyolarda duyulan titreşimlerin vücut hücrelerini uyumlu hale getirdiğini ve iyileşmeyi desteklediğini belirtmektedir. Ses banyosundaki şarkı çanağının titreşimi kan basıncını ve kalp atış hızını düşürür, bu da vücudun kaçma veya savaşma tepkisine karşı koymak için parasempatik sinir sistemini harekete geçirir. Sesle iyileştirme aynı zamanda fiziksel iyileşmeye yardımcı olan solunum hızını ve periferik kılcal oksijen doygunluğunu da iyileştirir.
4. Ruhsal İyi Oluşu Teşvik Edin
Sesle şifa uygulayıcıları, ses banyosunun çakraların engelini kaldırmaya yardımcı olduğuna inanırlar. Bu, duyguları daha iyi işlemeye ve ruhsal esenliği artırmaya yardımcı olur. Hinduizme göre çakralar, ruhsal güç veya enerjinin merkezleridir. Ses banyosu uygulayan bazı katılımcılar ayrıca pozitif enerji ve iyileştirilmiş ruh hali yaşadılar.
Bu faydalar umut verici görünse de, ses banyosunun olası yan etkilerini de göz önünde bulundurmanız gerekir.
Ses Banyosunun Yan Etkileri
Ses banyolarının herhangi bir yan etkisi olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Ancak, bazı insanlar bir seanstan sonra bitkinlik bildirmiştir. Güçlü titreşimler, gürültüye duyarlı kişilerde baş ağrılarını da tetikleyebilir. Ses banyoları ayrıca farklı duyguların işlenmesine yardımcı olur, muhtemelen süreçteki geçmiş duygusal travmayı ortaya çıkarır ve kişinin mide bulantısı veya baş dönmesi hissetmesine neden olur. Bu nedenle, bu tür duyguları çözmek için bir terapiste danışmak daha iyidir.
Ses Banyosu Nasıl Deneyimlenir?
Ses banyosunu birçok şekilde deneyimleyebilirsiniz. Bir grup ortamında, bire bir veya hatta evde tek başına deneyimlenebilir.
A. Evde Ses Banyosu
Ses banyolarına çok erişilebilir. Bölgenizde grup ses banyosu seansları sunulmuyorsa veya bir grup ortamında kendinizi rahatsız hissediyorsanız, evde bir tane deneyebilirsiniz. Kayıtları bazı web sitelerinde veya abonelikler aracılığıyla kolayca bulabilir ve bunları evde ses banyosu yapmak için kullanabilirsiniz. Bu sesleri kaliteli bir hoparlör veya kulaklıkta çalmak meditasyon yapmanıza yardımcı olabilir.
Shavasan pozisyonunda rahat bir pozisyonda oturun veya bir yoga matına uzanın, ışıkları kısın, seansın hedefini veya niyetini belirleyin ve nefesinize odaklanırken ve seslere kendinizi kaptırırken kaydı çalın.
Şarkı söyleyen kaseler veya akort çatalları gibi enstrümanları da kullanabilirsiniz. Onları yere koyun, rahatça oturun ve oynayın. Seans boyunca nefesinize odaklanın.
B. Ses Banyosu İpuçları
Ses banyoları, geleneksel meditasyon veya yoga yapmakta zorlananlar veya geleneksel meditasyon yaparken fazla düşünmeye meyilli olanlar için idealdir.
Kendinizi yatıştırıcı seslerin dalgalarına kaptırırken daima nefes almaya odaklanın.
Daha derin gevşemeyi teşvik etmek ve dikkatinizin dağılmasını önlemek için gözlerinizi kapalı tutun veya bir göz maskesi takın.
Evde ses banyosu yapıyorsanız, sesleri net ve tam bir konsantrasyonla duymak için kulaklık takın.
Meditasyon uygulamanız için bir hedef, niyet veya dua düşünün.
C. Ses Banyosu İçin Aletler
Ses banyosu meditasyonu için gerekli aletler şunları içerir:
Tibet şarkı kaseleri
kristal kaseler
Çanları
Tuning çatalları
gonglar
Davul
Dijital sesler
Evde ses banyosu yapmak için herhangi bir enstrümanınız yoksa, çevrimiçi olarak sunulan rehberli kayıtları da kullanabilirsiniz.
Ses banyosu ve müzik terapisinde müzik aletleri kullanılırken ikisi de farklı yaklaşımlardır. Bir sonraki bölümde daha fazlasını öğrenin.
Ses Banyosu Vs. Müzik Terapisi: Temel Farklılıklar
Sesle şifa ile müzikle terapi arasında fark vardır.
Müzik terapi, bireyin duygusal durumunu iyileştirmek için müzik, şarkı sözü yazımı ve doğru şarkının seçimini içeren klinik bir müdahaledir. Nitelikli müzik terapistleri, insanların duygularını ifade etmelerine, duygularını işlemelerine ve ruh hallerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için bunu gerçekleştirir.
Ses banyosu, yogik veya rehberli meditasyon kullanan (ve şarkı söylemeyi içermeyen) daha çok manevi bir uygulamadır. Belirli frekanslar ve ahenklerle vücudun iyileşmesine, stres ve kaygının azalmasına yardımcı olur. Rezonans sesleri, duyguları dengelemeye yardımcı olan farklı frekanslarda müzik aletleri tarafından üretilir.
Sevgili NHMAG okurları, Ses Banyosu Nedir Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur? yazımızı beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet gibi Kadın ve Yaşam haberleri için NHMAG’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…
Ses Banyosu Nedir Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur?
YORUMLAR