Sözlerini Tutmayan İnsanlar… Tutamayacağınız çok sözler veriyor musunuz? Herkes hayatının bir noktasında verdiği sözü tutmamıştır, ancak bazı insanlar bunu diğerlerinden daha sık yapar. Ama insanlar neden sözlerini bozarlar? Yapamayacağın bir şeyi neden taahhüt ediyorsun? Bu yazıda, bu fenomenin olası açıklamalarını inceleyeceğiz.
Sözlerini Tutmayan İnsanlar
Bazı insanlar tekrar tekrar verdiği sözleri bozar. Yavaş yavaş güveninizi kırarlar ve size boş sözler ve hayal kırıklıklarından başka bir şey bırakmazlar. Bunun gibi insanlar zehirli olabilir çünkü eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur. İlişkiler, tutulmayan sözler üzerine değil, tutulan sözler üzerine kuruludur.
Diğer insanlara ne kadar az söz verirseniz o kadar iyi olduğunu savunan bu alanda uzmanlar var. Bu fikre kesinlikle katılanlar olacaktır, ancak tartışmanın diğer tarafını da düşünmek önemlidir.
İnsanlar, yaşıtlarıyla bağ kurabilmek için bir güvenlik duygusu hissetmeye ihtiyaç duyarlar. Sözler, insanlar arasındaki güveni güçlendirmeye yardımcı olan niyet beyanlarıdır.
Vaatler Ve İnsan İlişkileri
Örneğin çocuklar, kısa ve uzun vadeli bir güvenlik duygusu hissedebilmeleri için ebeveynlerinden bu tür onaylara ihtiyaç duyarlar. “Okuldan çıkınca seni almaya gideceğim ve parkta biraz zaman geçireceğimize söz veriyorum.”
Aynı şey çiftlerde de olur. Sözler, bir kesinlik ve beklenti unsuru ekledikleri için değerlidir. Sevdiğiniz kişi size bir şey vaat ettiğinde ve sonra bunu yaptığında, sevildiğinizi ve bağlı olduğunuzu hissedersiniz.
Bir sözü bozmak, bir ilişkiyi öldürmenin en hızlı yoludur. Sözünü bozan kişi tekrarlayan bir suçluysa bu özellikle doğrudur.
İnsanlar Neden Verdiği Sözleri Tutmaz?
Başkalarını yaptıkları veya yapmadıkları için yargılamak ve kendi davranışlarınızı unutmak çok kolaydır. İnsanlar inanılmaz derecede karmaşık yaratıklardır, o kadar ki bazen farkına bile varmadan kararsız görünüyorsunuz.
Yani bazı insanlar açıkça ve kötü niyetle sözlerinden cayar, buna hiç şüphe yok. Ancak, tam olarak farkında olmadığı derin konulardan dolayı bu şekilde davranan insanlar da vardır.
Bazen insanlar, çocuklarına bir şey istediğinde hayır demesini bilmeyen bir ebeveyn gibi, güvensiz oldukları için söz vermezler. Diğer zamanlarda (çoğu zaman), vaatlerin çekici ve verilmesi kolay olduğu samimi ve mutlu anlara kendinizi kaptırırsınız. O zamanlar çok önemli görünen aynı vaatler daha sonra kolayca çatlaklardan geçebilir.
Sözleri tutmama konusunda aklınızda bulundurmanız gereken bir şey, yalnızca diğer insanları hayal kırıklığına uğratmakla kalmayıp, kendi öz saygınıza da zarar veriyor olmanızdır. Bu zararın doğrudan ve yan etkileri vardır. Duygusal çatışmalar yaratır, dürüstlüğünüzü kaybedersiniz ve ilişkileriniz güvensizlikle zehirlenir.
İnsanların verdiği sözleri tutmasına neden olan şeylere daha yakından bakalım…
Pasif-Agresif Kişilik
Pasif-agresif insanlar bazı anlarda hoş ve açık görünürler. Görüş ve taleplerinize coşkuyla yanıt verirler. Sadece bu değil, aynı zamanda hayallerinizi besleyecek ve ortak noktalarınız hakkında konuşacaklar. Ancak, az önce verdikleri her sözü bozmaları uzun sürmeyecektir.
Bu yeterince sinir bozucu olmasaydı, size bir şey vaat ettiklerini veya herhangi bir şeyi kabul ettiklerini tamamen inkar edecekler. Pasif-agresif insanlar, verilen sözlerin tutulmasına bağımlıdır.
Kendini Aldatma
Verdiği sözü tutmayan insanların hepsinin birbirine benzemediğinden daha önce bahsetmiştik. Bazı insanlar bunu yaptıklarının farkında değiller ya da en azından pasif agresif insanlar gibi kötü niyetle yapmıyorlar.
Bazı insanlar kendini aldatmaya kapılır. Söz verdikleri her şeyi yapabileceklerine gerçekten inanıyorlar. Ya da gerçekçi olmakta iyi değiller ve anın heyecanına kapılıp gidiyorlar. Sadece tutamayacakları sözler verirler.
Bunun gibi insanlar genellikle olgunlaşmamış kişilerdir ve kendi sınırlamaları konusunda iyi bir anlayışa sahip değildirler. Bununla birlikte, genellikle bu sözleri kalpten yaparlar. Coşkuları genellikle bulaşıcıdır ve diğer insanları söylediklerinin mümkün olduğuna inandırırlar.
Yukarıdaki durumda tutulmayan sözlerin, sözü bozanları da etkilediğini belirtmek önemlidir. Kendi başarısızlıklarına ve hayal kırıklıklarına kapılırlar ve bu psikolojik olarak çok yorucu olabilir.
“Hayır” Deme Korkusu
Bazı insanlar nasıl iddialı olunacağını bilmedikleri için söz vermezler. Eşleri, çocukları veya arkadaşları onlardan bir şey taahhüt etmelerini istediğinde hayır diyemezler. Sınırları nasıl koyacağınızı bilmiyorsanız, yapamayacağınızı bildiğiniz bir şeyin sorumluluğunu üstlenebilirsiniz.
Yavaş yavaş, yetersizlik, rahatsızlık ve kendinizle mutsuzluk duygusu üzerinizde ağırlık yaratmaya başlar. Özellikle af dilediğinizde ve sevdiğiniz insanların yüzlerindeki reddedilme ve hayal kırıklığıyla yüzleşmeniz gerektiğinde.
YORUMLAR