Hareketsiz yaşam tarzı, çevresel faktörler ve düzensiz beslenme alışkanlıkları obeziteyi artırıyor. Türkiye’de nüfusun %30’undan fazlası risk altında. Bu durum, kalp hastalıklarından kansere, diyabetten yüksek tansiyona birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bilinçsiz kilo verme yöntemleri ise ek sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Memorial Şişli Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Prof. Dr. Halil Coşkun, obezitenin sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
OBEZİTE TEHLİKESİ KATLANARAK ARTIYOR
Modern yaşam tarzı, fiziksel aktiviteyi azaltarak sağlıksız beslenme alışkanlıklarına neden oluyor. Fast-food tüketimi ve hareketsiz yaşam, en önemli nedenlerinden biri. Teknolojik gelişmelerin getirdiği bu yaşam tarzı değişiklikleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA RİSK ALTINDA
Erkeklerde %25, kadınlarda %30 vücut kitle endeksiyle başlıyor. Türkiye’de kadınların %40’ı, erkeklerin ise %20’si risk altında. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde oranı %13 iken, Türkiye’de bu oran %30’a ulaşıyor. Kadınlar erkeklere göre üç kat daha fazla risk taşıyor.
OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLİYOR
Obezite, kozmetik problemlerin ötesinde, metabolik hastalıklara da yol açabiliyor. Hızlı ve yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, genetik faktörler ve çevresel etmenler riskini artırıyor. Kanser, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, eklem problemleri ve uyku apnesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini düşürüyor.
FAZLA KİLOLARINIZDAN DOKTOR KONTROLÜNDE KURTULUN
Hastaların sosyal hayatlarını olumsuz etkiliyor. Doktor kontrolü dışında, sosyal medya ya da çevre tavsiyeleri ile kilo vermeye çalışan kişiler olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyor. İlaçları mutlaka uzman hekim tavsiyesi ve gözetimi ile kullanılmalı. Uzman doktorlar, en uygun tedavi seçeneğini belirleyerek sağlıklı ve başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.
OBEZLİK, AMELİYATINDAN DAHA RİSKLİ
Tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurmadan önce diyet ve fiziksel aktivite alışkanlıkları değiştirilmelidir. İlaç tedavisi ve psikoterapi de tedavi sürecine eklenebilir. Diyet tedavileri yeterli olmadığında cerrahi tedavi yöntemleri devreye girmelidir. Obezite cerrahisi, yaşam tarzı değişikliğinin ilk aşamasıdır ve cerrahi bir yağ alma yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Ameliyat sonrası hastaların diyet, spor ve düzenli fiziksel aktiviteye devam etmeleri çok önemlidir.
YORUMLAR