8 Vegan Diyet Tehlikesi

AnasayfaBeslenme

8 Vegan Diyet Tehlikesi

Kış Aylarında Yemeniz Gereken 5 Yiyecek
Potasyum Zengini Gıdalar
Gribe Karşı Bu Besinlere Dikkat!

İÇİNDEKİLER

8 Vegan Diyet Tehlikesi… Vegan olmayı düşünmeden önce, bitki bazlı bir diyetten kaynaklanabilecek sekiz potansiyel tehlike ve sağlık riski hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz.

8 Vegan Diyet Tehlikesi

Vegan veya bitki bazlı bir diyetin kilonuzu yönetmenize ve rahatsız edici sağlık sorunlarını çözmenize yardımcı olup olmayacağını hiç merak ettiniz mi? Bu eğilim etrafında sıklıkla verilen söz budur.

Ancak, tüm hayvansal ürünleri dışlayan katı bitki bazlı bir diyetten kaynaklanabilecek sağlık sorunları hakkında daha az şey duyarsınız. Bu makale, veganlığın en sağlıklı diyet olduğu ve herkes için işe yaradığı efsanesini ortadan kaldırabilecek sekiz neden içermektedir.

Ayrıca vegan beslenmenin bu potansiyel sağlık risklerine nasıl karşı koyabileceğinize dair bazı öneriler de ekledik.

Vegan Diyet Nedir?

Vegan beslenme nedir? Basitçe söylemek gerekirse, bir hayvandan gelen herhangi bir yiyeceği dışlayan bir şey. Buna yumurta, süt ürünleri, et, balık, kümes hayvanları ve hatta bal dahildir.

Bazı insanlar vegan beslenmeyi daha da ileri götürüp bir yaşam tarzı olarak benimser ve hayvansal içerikli herhangi bir giysi veya kişisel bakım ürünü satın almaz veya kullanmaz.

“Bütün gıdalar, bitki bazlı diyet” daha sık olarak daha az işlenmiş gıda içeren ve meyveler, sebzeler, baklagiller, tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlara daha fazla vurgu yapan bir yaklaşım için kullanılan bir terimdir. Bununla birlikte, paleo diyetleri bitki temelli bir yaklaşım olarak kabul edildiğinden, bu terim bile kafa karıştırıcı olabilir, ancak bunlar hayvansal ürünleri de içerir.

Temiz beslenme, paleo, vegan, keto ve Whole30 diyetleri arasındaki farklar veya vegan ve vejeteryanlar arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Veganlar Ne Yiyor?

Vegan veya bitki temelli bir diyet herhangi bir hayvansal ürünü içermiyorsa, neleri içerir?

Veganlar sebze, meyve, kepekli tahıllar, soya, baklagiller (fasulye), kabuklu yemişler ve tohumlar yerler.

Bir vegan diyeti mutlaka sağlıklı olduğu anlamına gelmez, çünkü tanımı gereği birçok işlenmiş gıda, şeker veya glüteni hariç tutmaz. Sadece inanılmaz derecede işlenmiş ve herhangi bir hayal gücü ile sağlıklı olması gerekmeyen sahte etlerin popülaritesine bakın.

En sağlıklı vegan diyet, muhtemelen iklim değişikliği için en iyi diyetlerden biri olan bitki bazlı bir diyettir.

Sekiz Potansiyel Vegan Diyet Tehlikesi

Lütfen dikkat, bu makaledeki amacımız, daha fazla bitkisel gıda tüketmekten kaynaklanabilecek faydaların hiçbirini itibarsızlaştırmak değil, vegan bir diyetin aşırıya kaçması ve uyarı işaretlerinin göz ardı edilmesi durumunda neler olabileceğine dair uyarıcı kanıtlar sunmaktır.

1. Baklagil protein kaynakları sızdıran bağırsak riskini artırabilir
Bir vegan diyeti et, balık, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere tüm hayvansal protein türlerini içermediğinden, vegan diyetini uygulayan insanlar genellikle bitki bazlı bir protein kaynağı olarak baklagillere yönelirler. Baklagiller, her ikisi de sızdıran bağırsak olarak da adlandırılan bağırsak geçirgenliğini artırabilen lektinler ve fitatlar dahil olmak üzere yüksek düzeyde antinutrientlere sahiptir.

Aksine, hayvanlardan elde edilen protein kaynakları anti-besin içermez ve insanlar için beslenme açısından en yüksek besin kaynakları arasındadır.

2. Soya proteini kaynakları hormon bozukluklarına ve daha yüksek ağır metal alımına neden olabilir
Yine, tüm hayvansal protein formlarını dışlamanın bir sonucu olarak, birçok vegan, protein kaynağı olarak soyaya yöneliyor. İşlenmemiş soya formları bazı insanlar için uygun olsa da, işlenmiş soya formları, tofu, soya sütü ve et ikamesi olarak satılan soya bazlı işlenmiş gıdalar dahil olmak üzere vegan diyetinde yaygın olarak bulunur.

İşlenmiş soya gıdaları, insan sağlığı için diğer yüksek düzeyde işlenmiş gıdalardan daha iyi değildir, ancak tüm soya formlarında bulunan fitoöstrojenler nedeniyle ek hormon etkileşimi riski taşır. Soyanın ayrıca veganlarda ve vejeteryanlarda toksik metal kadmiyum alımına katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır.

3. Hem demir eksikliği nedeniyle anemi riski
Demir eksikliği anemisi dünyadaki en yaygın beslenme eksikliğidir ve hem veganlar hem de vejeteryanlar bu durum için daha yüksek risk altındadır. Bitkisel gıdalar bir tür demir içerirken, buna heme olmayan demir denir ve vücut tarafından çok daha az emilir.

Demir eksikliği anemisi yorgunluk da dahil olmak üzere ciddi semptomlara yol açabilir ve çocuk doğurma çağındaki kadınlar vegan veya vejeteryan beslenmenin nasıl hızla kansızlığa yol açabileceğinin farkında olmalıdır.

4. Düşük omega-3 yağ asidi alımı ile artan depresyon riski
Balık veya balık yağlarından elde edilen bir omega-3 yağ asidi kaynağı ve fındık gibi gıdalardan artan omega-6 yağ asidi tüketimi olmadan, veganlar depresyon açısından daha yüksek risk altında olabilir.

Yosun bazlı omega-3 yağ asitleri bir seçenektir, ancak pahalı ve bulunması zor olabilir. Ve birçok vegan diyeti, ortalamadan daha fazla fındık alımını içerebileceğinden, vücuttaki yağ asitlerinin dengesi hala bozulabilir.

Düşük omega-3 seviyeleri ile ilgili sorunlar vardır ve bazıları oldukça ciddidir. Yağ asitleri fetüsün beyin gelişimini beslemeye yardımcı olduğu için hamile kadınların da omega-3 alımının son derece farkında olmaları gerekir.

5. Vitamin B12 Eksikliği Riski
B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda mevcut olduğundan veganların bu hayati besin maddesinde eksiklik geliştirme riski çok daha yüksektir. Aslında çoğu beslenme uzmanı, vegan veya vejeteryan diyeti yapanların, eksiklikten kaynaklanabilecek geri dönüşü olmayan sağlık durumlarından kaçınmak için yüksek kaliteli bir B12 vitamini takviyesi alması gerektiği konusunda hemfikirdir.

Ayrıca, birçok insanın, B vitaminlerinin nasıl emildiğini etkileyebilecek MTHFR olarak bilinen bir genetik varyasyona sahip olduğu da belirtilmelidir. Bu durumda, belirli bir B vitamini takviyesi bile bir eksikliği önlemek için yeterli olmayabilir.

6. Vegan ve vejeteryan diyetlerinde çinko emiliminin inhibisyonu
B12 vitamini ile oluşabilecek eksikliklere benzer şekilde, vegan ve vejeteryan diyetleri düşük çinko durumuna neden olabilir. Bu durumdaki problemin, fitik asit içeren bitkisel gıdaların daha fazla tüketilmesinin vücudun çinkoyu emme yeteneğini engelleyebileceği teoridir.

Çinko emilimi ile ilgili bu potansiyel sorun nedeniyle, beslenme uzmanları tarafından vegan ve vejeteryanların yeterli seviyeleri sağlamak için çinko alımlarını önerilen günlük alımın %50’sine kadar artırmaları önerilir.

7. Çok fazla karbonhidrat tüketme riski
Vegan diyetler genellikle protein açısından daha düşüktür ve bazı kişilerde kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Özellikle baklagiller genellikle protein kaynağı olarak tüketildiğinden, ancak karbonhidratlarda çok yüksek olduğundan, vegan diyetinde aşırı karbonhidrat tüketme riski de vardır.

Veganlar ayrıca protein kaynaklarından alınan kalorileri ekmek, kraker ve kurabiye gibi rafine karbonhidratlarla değiştirebilirler. Aşırı tüketilen karbonhidratlar, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına, kan şekeri düzensizliğine ve diğer rahatsız edici semptomlara yol açabilir.

8. Düzensiz yeme riski
Ortoreksiya, sağlıklı beslenme kalıplarına aşırı takılma ile tanımlanan bir tür yeme bozukluğudur. Aşırı kısıtlama, takıntı ve diğer ciddi yeme bozukluklarına neden olabilir.

En az bir çalışma, veganların ve vejeteryanların daha ortoreksik yeme alışkanlıkları sergileme eğiliminde olduğunu ve çoğu yeme bozukluğu uzmanının ortoreksiya gibi bir yeme bozukluğundan kurtulmaya çalışan insanlar için veganizm veya vejeteryanlık gibi kısıtlayıcı diyetler önermediğini buldu.

Veganlığın Ek Sağlık Riskleri

Vegan beslenmenin bazı sağlık riskleri yukarıda özetlenmiş olsa da, bu liste tam değildir.

Bitki bazlı beslenmenin başka riskleri de vardır: Aşırı kısıtlı bir diyet nedeniyle arkadaşlardan ve aileden izole olmak, çok fazla histaminli gıda yeme ve histamin intoleransı geliştirme riski, çok fazla glüten tüketirken glüten intoleransını tetikleme riski. -içeren gıdalar ve diğer riskler.

Sonuç olarak, vegan bir diyet insanlar için doğal değildir ve çoğu buna bağlı kalamaz (veganların ve vejeteryanların %84’ü tekrar et yemeye başlar).

Kilo kaybı veya diğer sağlık nedenleriyle kısa süreli olarak kullanılabilirken, uzun vadede önemli beslenme yetersizliklerinin yanı sıra yeme bozuklukları ve izolasyon gibi diğer risklere neden olabilir. Bu, özellikle bir vegan takviye almıyorsa ve düzenli kan çalışması yapan bir sağlık uzmanı tarafından yakından izlenmiyorsa geçerlidir.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0