Gebelik Kaybı… Erken gebelik döneminde sık yaşanan düşüklerin nedenleri arasında D vitamini eksikliği önemli bir faktördür. İşte detaylar!
Erken gebelik döneminde gebelik kayıpları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nigar Allahverdiyeva, 20. gebelik haftasından önce 2 veya daha fazla düşük yaşayan çiftlerde tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirtti.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Nedenleri
Op. Dr. Allahverdiyeva, tekrarlayan gebelik kayıplarının birçok farklı nedeni olabileceğini söyledi. En sık görülen nedenler arasında kromozomal ve genetik anomaliler, pıhtılaşma bozuklukları, ileri anne yaşı ve rahmin yapısal anomalileri bulunuyor. Bunun yanı sıra, yumurta ve sperm kalitesinin düşük olması, hormon dengesizliği, bağışıklık sistemi hastalıkları ve metabolik hastalıklar (özellikle diyabet ve tiroit), çevresel faktörler, rahimle ilgili cerrahiler, sigara ve alkol kullanımı da tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep olabilir.
Gebelik Kaybı Tespiti ve İncelenmesi
Gebelik kayıplarının nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Allahverdiyeva, araştırmaların detaylı öykü almakla başladığını belirtti. Düşüklerin hangi haftada gerçekleştiği, cerrahi müdahale gerekip gerekmediği, çiftlerin kronik rahatsızlıkları, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, aile öyküleri gibi bilgiler detaylı şekilde sorgulanır. Anne adayı için detaylı jinekolojik muayene yapılır, baba adayına ise spermogram testi istenir. Ayrıca, genetik anomalilerin değerlendirilmesi için kromozom analizi (Periferik Karyotip testi) yapılır. Pıhtılaşma bozukluklarını tespit etmek için Trombofili Paneli, rahmin yapısal anomalilerini ve cerrahi veya enfeksiyonlara bağlı yapışıklıkları tespit etmek için rahim filmi (HSG) ve gerekirse MRG çekilir. Metabolik hastalıkların araştırılması için açlık kan şekeri, HbA1c, TSH, Prolaktin; hormonal bozukluklar için FSH, LH, Estradiol gibi hormon değerlerine bakılır. İmmün sistemin değerlendirilmesi için çeşitli kan testleri yapılır.
Sağlıklı Yaşam Tarzının Önemi
Sağlıklı bir yaşam tarzının tekrarlayan gebelik kayıplarını önlemede büyük öneme sahip olduğunu belirten Op. Dr. Allahverdiyeva, fazla kilo, stres, D vitamini eksikliği, sigara ve alkol kullanımının tekrarlayan düşüklere sebep olduğunu vurguladı. Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri bulunduktan sonra uygun medikal veya cerrahi tedavilerin başlandığını söyleyen Allahverdiyeva, kromozomal veya genetik anomaliler olan çiftlerde ise daha ileri değerlendirmeler yapılarak gerekirse Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) testinin istendiğini belirtti.
Başarılı Gebelik İçin Uygun Tedavi
Tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan çiftlerde tedavi planlamasının nedene yönelik olması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Allahverdiyeva, uygun tedavi şekli ile başarılı gebeliklerin elde edilebileceğini söyledi.
YORUMLAR