Kas Güçsüzlüğü Nedenleri ve Çözümleri

AnasayfaEgzersiz

Kas Güçsüzlüğü Nedenleri ve Çözümleri

Kas güçsüzlüğü neden olur ve nasıl önlenir? Yaşlanma, ilaçlar ve hastalıklar kas gücünüzü nasıl etkiler? Çözümler ve öneriler burada!

Grip: Belirtiler, Tedavi ve Önleme
Alerji mi Soğuk Algınlığı mı?
Alerji mi, Soğuk Algınlığı mı?

Kaslarınızın eskisi kadar güçlü olmadığını mı hissediyorsunuz? Merdiven çıkmak, kavanoz açmak veya sandalyeden kalkmak artık daha mı zor? Kas güçsüzlüğü, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve bu genellikle yavaş yavaş gelişir. Kas zayıflığı, yorgunluktan veya ağrıdan farklıdır ve yaşlandıkça daha yaygın hale gelir.

KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE YAŞLANMA

Yaşlandıkça, kas kütlesi kaybı ve güçsüzlük normaldir. Doktorlar bu duruma “sarkopeni” der. Genellikle 60’lı veya 70’li yaşlara kadar belirgin olmaz. Sarkopeni, sizi hareketsiz hale getiren diğer sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Doktorunuz, sarkopeniden şüphelenirse yürüme hızınızı test edebilir.

İLAÇLARINIZI KONTROL EDİN

Bazı ilaçlar kaslarınızı zayıflatabilir. Kortikosteroidler ve kolesterol düşürücü statinler gibi ilaçlar buna örnektir. Eğer kendinizi zayıf hissediyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza danışarak aldığınız ilaçların yan etkilerini öğrenin.

HASTALIKLAR VE ENFEKSİYONLAR

Kötü bir soğuk algınlığı, grip veya başka bir hastalık, yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Grip belirtileri birkaç hafta sürebilir, ancak iyileştiğinizde geçmelidir. COVID-19 da kas güçsüzlüğüne neden olabilir ve hastalığınız boyunca kaslarınız hızla güç kaybedebilir.

KAS YARALANMALARI

Ağır bir şey kaldırmak veya tekrar eden hareketler yapmak, kas zorlanmasına veya yırtılmasına yol açabilir. Hafif yaralanmalar RICE yöntemiyle (Dinlenme, Buz, Sıkıştırma, Yükseklik) tedavi edilebilir. Ancak, yaralanmanız ciddiyse doktora başvurmalısınız.

CİDDİ SAĞLIK DURUMLARI

Multipl skleroz (MS) ve felç gibi ciddi sağlık durumları da kas güçsüzlüğüne neden olabilir. MS, sinir sisteminin beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimini bozarak kas güçsüzlüğüne yol açar. Felç ise genellikle vücudun bir tarafında ani kas zayıflığına neden olur.

DİĞER SAĞLIK SORUNLARI

Kas zayıflığı, uyku bozuklukları, tiroid sorunları, kronik yorgunluk sendromu, miyopatiler ve kalp yetmezliği gibi diğer sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Hamilelik sırasında da myasthenia gravis gibi durumlar kas güçsüzlüğünü artırabilir.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Kas zayıflığını önlemek veya azaltmak için düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Doktorunuzdan tavsiye alarak veya bir fizyoterapiste danışarak sağlıklı bir egzersiz rutini oluşturabilirsiniz. Yaşlandıkça, düzenli egzersiz kas kaybını ve zayıflamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Please follow and like us:
icon Follow en US
Pin Share

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
RSS
Follow by Email

hacklinkPortobetPortobet