Sağlıksız yaşam alışkanlıkları, genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle meme kanseri dünya genelinde hızla artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 2 milyon 300 bin kadına, Türkiye’de ise 25 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Acıbadem Üniversitesi Senoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinde erken tanının hayati önem taşıdığını vurgularken, bazı belirtilerin ihmale gelmemesi gerektiğini belirtiyor.
Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Meme kanseri, dünyada her 8 kadından birinde görülüyor. Prof. Dr. Cihan Uras, erken tanı için 18 yaşından itibaren her ay düzenli olarak elle meme muayenesi yapılmasının önemini vurguluyor. Memede kitle fark edilirse, hekime başvurarak gerekli görüntüleme yöntemleriyle kitlenin incelenmesi hayat kurtarabilir.
Kendi Kendine Elle Muayene Nasıl Yapılır?
Ayna karşısında eller bele konularak, memelerin simetrik olup olmadığı ve ciltte değişiklikler kontrol edilir. Daha sonra, yatarken elle halkasal hareketlerle meme ve koltuk altı muayenesi yapılır. Meme başından akıntı olup olmadığını kontrol etmek de önemli bir adımdır.
Ultrason ve Mamografi İhmal Edilmemeli
Elle muayene tek başına yeterli olmayabilir. Prof. Dr. Uras, 30 yaşından itibaren yılda bir ultrason, 40 yaşından sonra da mamografi çektirilmesi gerektiğini belirtiyor. Risk grubundaki kadınlar için genetik testlerin önemi de vurgulanıyor.
İhmal Edilmemesi Gereken Belirtiler
- Meme veya koltuk altında ağrısız, hareket etmeyen kitle
- Memenin boyutunda değişiklik
- Meme başında çekinti, yara, kabuklanma
- Meme başından akıntı
- İki meme arasındaki asimetri
YORUMLAR