Depresyonun Zihinsel, Fiziksel Ve Duygusal Etkileri

AnasayfaYaşam

Depresyonun Zihinsel, Fiziksel Ve Duygusal Etkileri

Daha Mutlu Bir Hayat İçin 7 İpucu
Ses Banyosu Nedir Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur?
Bir Pijama Partisinde Yapılacak Eğlenceli Şeyler

Depresyonun Zihinsel, Fiziksel ve Duygusal Olarak Etkileri… Depresyon, birini zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak etkileyen ciddi bir duygudurum bozukluğudur.

Bir kişi en az iki haftalık bir süre boyunca sürekli olarak beş (veya daha fazla) depresyon semptomu yaşadığında depresyon teşhisi konur. Bir kişi günlük sosyal yaşam rutinlerinde ve kariyerlerinde sıkıntı veya bozulma yaşayabileceğinden, bu depresyon belirtileri ciddiye alınmalıdır.

Birçok kişi için, depresyonun yaygın bir belirtisi, eskiden ilgi veya zevk veren faaliyetlere olan ilginin azalması, önemli ölçüde kilo kaybı veya kilo alımı veya değersizlik duyguları yaşamaktır. Bu yaygın semptomların tümü zihni, bedeni ve duyguları etkiler.

Size depresyonun etkileri ve bunun bir kişiyi zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak nasıl etkilediği hakkında bilgilerin yanı sıra kendinize bakmanız, sevdiğiniz birine destek sağlamanız ve tedaviyi nasıl/nerede aramanız gerektiği hakkında bilgiler sağlayacağız.

Depresyonun Etkileri

Depresyonun kısa ve uzun vadeli etkileri vardır. Yukarıda belirtildiği gibi, depresyon belirtilerinden mustarip kişiler, aileleriyle sosyal faaliyetlerde, işte veya basit günlük rutinlerde işlev görmekte zorlanırlar. Depresyonu çevreleyen damgalama nedeniyle birçok kişi ihtiyaç duyduğu tedaviyi aramaz ve uzun vadede duygudurum bozukluğunun kendisinden daha kötü belirtilere yol açar.

Aşağıda zihinsel depresyonun yaygın belirtilerine ve belirtilerine bakalım.

Zihinsel Belirtiler

Depresyonun zihinsel belirtileri aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir:

Uyuma güçlüğü veya uykusuzluk: Depresyon, zihni susturamadığı için genellikle geceleri bireyleri uyanık tutabilir.
Hafıza veya karar verme ile ilgili sorun: Depresyon, beyinde hafızayı, öğrenmeyi, gezinmeyi, konsantrasyonu, algıyı ve karar verme süreçlerini etkileyen bilişsel değişikliklere neden olur.
Depresyonun zihinsel semptomları, beyin ve omuriliği içeren merkezi sinir sistemi ile bağlantılı olabilir. Merkezi sinir sistemi, iyi çalışması için vücutta mesajlar göndermek için nörotransmitterleri kullanır. Bazı işlevler arasında düşünceler, anılar, uyku, iyileşme, stres tepkisi, nefes alma vb. Çoğu zaman, bir beyin kimyasal dengesizliği, yukarıda belirtilen depresyon zihinsel semptomlarına yol açar (moleküler psikiyatride daha fazla çalışma devam etmektedir).

Fiziksel Belirtiler

Depresyonun fiziksel belirtileri aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir:

Kilo alımı veya kilo kaybı: Bazı kişiler iştahlarında değişiklikler yaşarlar. Çok fazla kilo almak veya kaybetmek kalp, doğurganlık veya yorgunluk sorunlarına yol açabilir.

Sindirim sistemi sorunları: Kilo alımı veya kilo kaybının yanı sıra, bireyler mide ağrıları, kramplar, kabızlık veya yetersiz beslenmeden muzdarip olabilir.

Kardiyovasküler ve bağışıklık sistemi sorunları: Depresyon ve stres hormonları birbiriyle ilişkili olabileceğinden, daralmış kan damarları, kilo dalgalanmaları ve yetersiz beslenme nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle kalp sorunları riski vardır.

Enflamasyon: Tahriş olmuş veya şişmiş doku, vücudunuzdaki kırmızı ve beyaz hücreler bakteri, virüs veya hastalığa karşı savaşırken belirgindir. Araştırmalar, merkezi sinir sistemini etkileyen depresyon ve inflamasyon arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Çoğu zaman, iltihabı tedavi etmek, depresyonu tedavi etmeye yardımcı olur.
Diğer depresyon fiziksel belirtileri arasında enerji eksikliği veya yorgunluk, libido kaybı nedeniyle düşük cinsel istek, kas ağrısı, baş ağrıları, vücut ağrıları veya açıklanamayan kronik ağrılar yer alır.

Duygusal Belirtiler

Depresyonun duygusal belirtileri aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir:

Depresif ruh hali: Depresif ruh hali örnekleri arasında üzüntü ifade etmek, ağlamaklı olmak, boş veya umutsuz hissetmek, huysuz olmak, saldırganlık veya olumsuzluk ve endişe veya sinirlilik vardır.

İlgiyi Azaltma: Çoğu zaman, bireyler keyif aldıkları aktiviteleri yapmaktan vazgeçerler, sosyal toplantılardan kaçınırlar, sekse karşı ilgisiz kalırlar, hissizleşirler veya bir zamanlar sevdikleri bir şeye karşı hissizleşirler.

Suçluluk veya değersizlik duygusu: Çoğu zaman, bireyler kontrolleri dışında olan şeyler için suçluluk duyarlar veya kendilerini başarısızlıkla meşgul ederler.
Kendilerine zarar verme, ölüm ya da intiharla ilgili düşünceler.

Kendinize Nasıl Bakmalısınız?

Depresyonla yaşayan bireyler, kendilerine bakmak ve zihinsel, fiziksel ve duygusal semptomlarını yönetmek için başa çıkma stratejilerini kullanabilirler. Bununla birlikte, depresyon semptomlarının kendisi nedeniyle, bu başa çıkma stratejilerini uygulama zamanı geldiğinde bir zorluk teşkil edebilir.

Gerçekten de, ilk adım her zaman en zoru olacaktır, ancak yalnızca küçük bir ilk adım atmanız gerekir; gerisi zamanla gelecektir. İşte nasıl başlayabileceğiniz:

Duygularınız Hakkında Konuşun

Güvendiğiniz biriyle konuşun, bir akran destek grubu bulun veya grup terapisine katılın. Nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmak, depresyonda yaygın olan izolasyon duygularını azaltacaktır. Bir destek sistemi alırken ve sağlarken de yeni bakış açıları kazanabilirsiniz.

İyi Beslenin

Yukarıda depresyonun vücudunuzu nasıl etkileyeceğinden bahsetmiştik, bu nedenle iyi beslenerek vücudunuzun depresyon belirtileriyle savaşmak için ihtiyaç duyduğu uygun besinleri almasına yardımcı olursunuz. Öğün atlamaktan kaçının ve şeker, kek, kurabiye, dondurma gibi şekerli atıştırmalıkları ve gazlı içecekler, meyve suları veya enerji içecekleri gibi şekerle tatlandırılmış içecekleri en aza indirin.

Narenciye, brokoli, yapraklı yeşillikler (lahana, lahana, ıspanak), fasulye, bezelye, tavuk, yumurta veya folik asitle güçlendirilmiş tahıl gibi B vitaminleri açısından zengin yiyecekler yiyin. Hem B vitaminleri hem de folik asit vücuttaki merkezi sinir sistemine yardımcı olur ve ayrıca folik asit beyin işlevine, zihinsel ve duygusal sağlığa yardımcı olur.

Aktif Kalmak

Motivasyonunuzu tanınabilir düşük seviyelere çekmek, depresyon belirtileri sizi vurduğunda aktif kalmak için bir meydan okumadır. Ancak mahallede basit bir yürüyüş yapmak veya evde en sevdiğiniz müzikle dans etmek, moralinizin düzelmesine yardımcı olacaktır. Köpeğiniz varsa günde 2-3 kez yürüyüşe çıkarabilir, evcil hayvanınız yoksa barınakta gönüllü olabilir veya bir arkadaşınıza yardım edebilirsiniz.

Mevsimsel duygusal bozukluktan (SAD) veya kış hüznünden mustarip olanlar, güneş ışığı altında günlük bir doz D vitamini takviyesi için dışarıda olmayı etkili bulacaktır. Ev, güneş ışığının çok az olduğu veya hiç olmadığı bir yerse, SAD semptomlarında size yardımcı olması için bir ışık terapisi kutusu deneyin.

 

 

Sevgili nhmag okurları, Depresyonun Zihinsel, Fiziksel Ve Duygusal Etkileri haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet, Psikoloji, Kişisel Gelişim gibi Kadın ve Yaşam haberleri için nhmag’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

YORUMLAR

WORDPRESS: 0