Kız Çocuklarında Özgüven Eksikliği

AnasayfaYaşam

Kız Çocuklarında Özgüven Eksikliği

Psikolojiye 7 Farklı Yaklaşım
Bir Terapiste Gitmeniz Gerektiğine Dair 10 İşaret
Enerjinizi Artırmak İçin 9 İpucu

Kız Çocuklarında Özgüven Eksikliği… Benlik saygısı “öz saygı” olarak tanımlanır; Araştırmalar gösteriyor ki, kişinin kendi değerine veya yeteneklerine güveni” ve bunun daha fazla mutluluk, daha fazla yaşam doyumu ve daha az olumsuz ruh hali ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Kız Çocuklarında Özgüven Eksikliği

Yine de birçok genç kadın için özgüven eksikliği var. Artan cinsiyet eşitliği, vücut pozitifliği ve kapsayıcılıkla bile, genç kadınlar özgüvenle mücadele etmeye devam ediyor. Sonuç olarak, depresyon, kaygı, yeme bozuklukları, madde kötüye kullanımı ve intihar eğilimi gibi bir dizi akıl sağlığı bozukluğu riski daha yüksektir.
Düşük öz-değeri nasıl belirleyeceğiniz, buna neyin sebep olduğu ve onu nasıl geri alacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Düşük Özgüven Belirtileri

Kişisel değer ve değer eksikliği, çeşitli şekillerde ortaya çıkacaktır. İşte en yaygın belirtilerden bazıları:

Sevilmeye değer olmadığını hissetmek
Dünyaya olumsuz bakmak
Güven eksikliği
Aşırı başarısızlık/mükemmeliyetçilik korkusu
Eleştirileri veya olumlu geri bildirimleri duymada zorluk
Kişinin zayıf yönleri hakkında aşırı odaklanma ve güvensizlik
Olumsuz deneyimler bakış açınızı renklendirir
Endişe etmek
İnsanlar memnun/zayıf sınırlar
İhtiyaçlarınızı belirleme ve ifade etme zorluğu
Başkalarının sizi nasıl algıladığıyla aşırı ilgilenmek
Endişe, depresyon, utanç veya yetersizlik duyguları

Genç Kadınlarda Düşük Özgüvenin Nedenleri

Son derece kritik olan ebeveynlere sahip olmak, okulda başarısız olmak, taciz ve devam eden stresli yaşam durumları gibi düşük benlik saygısının birçok nedeni vardır. Bununla birlikte, kadınlara özgü bazı ek faktörler de vardır.

1. Kadın Beyninin Olumsuz Önyargısı

Kadın beyinleri, erkek beyinlerinden küçük ama önemli açılardan farklılık gösteriyor; bu da genç kadınlar arasında düşük benlik saygısına neden olabilir. Uzmanlar, kadınların tipik olarak erkeklerden daha az dürtüsel olmasının ve duygularla daha fazla ilgilenmesinin nedeninin bu olabileceğine inanıyor.

Aslında, kadınların neden işbirlikçi, sezgisel, empatik, özdenetim sahibi ve az miktarda endişeye sahip olma eğiliminde olduklarını muhtemelen açıklıyor. Sezgi ve sağlıklı miktarda endişe, kadınların kendilerini ve çocuklarını ve ailelerini korumaları için çok faydalı olabilir.

Bunun dezavantajı, kadınların zihinlerinin daha meşgul olması ve çoğu zaman çok fazla endişelenmesidir. Bu, otomatik olumsuz düşüncelerin (ANT’ler) baskın olmasına yol açabilir. Buna karşılık, ANT’ler kendi kendini yönetebilir ve benlik saygısını paramparça edebilir.

Genç kadınlar, başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğü, akranlarıyla nasıl karşılaştırıldıkları, ne olacağı ve tabii ki görünüşleri hakkında sürekli olarak endişelenme eğilimindedir. Sadece düşük benlik saygısına değil, aynı zamanda kaygı ve depresyona da yol açabilen ezici bir çoğunlukla olumsuzdur.

Gerçekten de, ergenlikten başlayarak, araştırmalar kadınların erkeklere göre iki kat daha fazla depresyona girdiğini gösteriyor. Çalışmalar, genç kadınlara erkeklerden daha fazla anksiyete bozukluğu teşhisi konma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Karışıma hormonlar ekleyin ve işler daha da kötüye gidebilir. Özellikle genç kadınların östrojen ve progesteronda her ay dramatik dalgalanmalar olur, bu da olumsuz düşünceyi körükleyebilir ve daha da fazla endişelendirebilir.

2. Sosyal Medya/Beden İmajı

Halihazırda olumsuz düşünmeye ve endişelenmeye eğilimli genç kadın zihinlerine sosyal medyanın her yerinde ulaşılamaz bir güzellik standardının görüntülerini eklediğinizde, benlik saygısı daha fazla zarar görür. Gerçekten de çok sayıda araştırma, sosyal medya kullanımı ile genç kadınların benlik saygısı arasında olumsuz bir ilişki olduğunu açıkça gösteriyor.

3. Travma

Yaşamı tehdit eden kazalar/olaylar, cinsel istismar, duygusal travma ve kuşak travması gibi birçok farklı travma türünden kurtulanlar tipik olarak düşük özsaygıya sahiptir. Travmadan önce, kişi genellikle iyi muhakeme yapma ve güvende kalma becerilerine inanır. Bununla birlikte, travmatik bir deneyimden sonra, bu güvenin çoğu yok edilir ve bu da bir kişinin şüphe, korku, çaresizlik, utanç ve suçlu olduğu bir duygu hissetmesine neden olabilir – bunların tümü öz saygıyı aşındırır.

Kadınlar daha genç yaşta erkeklere göre yüksek etkili travmaya (cinsel travma) daha sık maruz kalmaktadır. Araştırmalar, cinsel travmadan kurtulan kadınların benlik saygısından muzdarip olduğunu gösteriyor.

Benlik saygısı, taciz olaylarını veya ihmal, sözlü taciz, alkolik bir ebeveyn veya ebeveyn ayrılığı gibi olumsuz çocukluk olaylarını içerebilen duygusal travmanın ellerinde de zarar görür. Gerçekten kötü bir ilişkinin, boşanmanın, tacizci bir patronun ya da son derece küçük düşürücü bir deneyimin travması da benlik saygısını zedeleyebilir.

Özgüveni Geri Kazanmak

Daha parlak bir not olarak, genç kadınlar bu güven öldürücü nedenlerin bazılarına karşı koyabilir. Meditasyon veya hipnoz ile meşgul beyninizi evcilleştirmeyi öğrenebilirsiniz, bu hem zihni sakinleştirir hem de endişelerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Kalıcı olumsuz düşünceler hakkında kendinize aşağıdaki soruları sorarak ANT’lerinize meydan okuyabilirsiniz.

Bu doğru mu? (Stresli veya olumsuz düşünce doğru mu?)
Bunun doğru olduğunu kesinlikle bilebilir miyim?
Bu düşünceye inandığımda nasıl tepki veririm?
Düşünce olmasaydı kim olurdum? Ya da bu düşünce bende olmasaydı nasıl hissederdim?

Ayrıca, kendinizi kötü hissetmenize neden olan sosyal medya görüntülerine bakmayı bırakabilir ve sosyal medya akışınızı, refahınızı destekleyen görüntüler içerecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Vücudunuz ve değerlerinizle ilgili olumlu mesajlar veren hesapları takip edin.

 

 

Sevgili nhmag okurları, Kız Çocuklarında Özgüven Eksikliği haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet, Psikoloji, Kişisel Gelişim gibi Kadın ve Yaşam haberleri için nhmag’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

YORUMLAR

WORDPRESS: 0