Sağlıklı İlişkiler İçin 10 Faydalı İpucu

AnasayfaYaşam

Sağlıklı İlişkiler İçin 10 Faydalı İpucu

Partnerinize Ne Kadar Bağlı Hissediyorsunuz?
Sessiz Tedavi mi, Yabancılaşma mı?
Psikolojiye 7 Farklı Yaklaşım

 

Sağlıklı İlişkiler İçin 10 Faydalı İpucu… Sağlıklı ilişkilerin mutluluğumuzu artırdığı, sağlığı iyileştirdiği ve stresi azalttığı gösterilmiştir. Araştırmalar, sağlıklı ilişkileri olan kişilerin daha fazla mutluluğa ve daha az strese sahip olduğunu gösteriyor. Her ilişki farklı olsa da ilişkileri sağlıklı hale getirmenin temel yolları vardır. Bu ipuçları her türlü ilişki için geçerlidir: arkadaşlıklar, iş ve aile ilişkileri ve romantik ortaklıklar.

1. Beklentileri Gerçekçi Tutun

Hiç kimse olmasını istediğimiz her şey olamaz. Sağlıklı ilişkiler, insanları olduğu gibi kabul etmek ve onları değiştirmeye çalışmamak demektir.

2. Birbirinizle Konuşun.

Yeterince söylenemez: sağlıklı ilişkiler için iletişim şarttır. Acele etme. Gerçekten orada ol.
Gerçekten dinle. Daha sonra ne söyleyeceğinizi kesmeyin veya planlamayın. Onların bakış açısını tam olarak anlamaya çalışın.
Sorular sor. İlgilendiğini göster. Deneyimlerini, duygularını, görüşlerini ve ilgi alanlarını sorun.
Bilgi paylaşımı. Araştırmalar, bilgi paylaşmanın ilişkilerin başlamasına yardımcı olduğunu gösteriyor. İnsanların kim olduğunuzu bilmesini sağlayın, ancak çok fazla kişisel bilgiyle çok erken boğulmayın.

3. Esnek Olun

Değişikliklerden rahatsızlık duymanız doğaldır. Sağlıklı ilişkiler değişime ve büyümeye izin verir.

4. Kendinize İyi Bakın

Sağlıklı ilişkiler karşılıklıdır ve her iki insanın ihtiyaçlarına da yer vardır.

5. Güvenilir Olun

Biriyle plan yapıyorsanız, takip edin. Bir sorumluluk alıyorsanız, tamamlayın. Sağlıklı ilişkiler güvenilirdir.

6. Adil Olun

Çoğu ilişkide bazı çatışmalar vardır. Bu sadece bir konuda anlaşamadığınız anlamına gelir; bu birbirinizden hoşlanmadığınız anlamına gelmez.

Konuşmadan önce sakin ol. Duygularınız biraz sakinleştiğinde konuşmanız daha verimli olacaktır, böylece daha sonra pişman olabileceğiniz bir şey söylemezsiniz.
“Ben ifadelerini” kullanın. Nasıl hissettiğinizi ve ne istediğinizi suçlamadan veya gerekçe göstermeden paylaşın. Örneğin. “Beni aramadığın zaman, beni umursamadığını hissetmeye başlıyorum” ile “Yokken beni hiç aramıyorsun”. Sanırım bu ilişkiyi önemseyen tek kişi benim.”
Dilinizi açık ve net tutun. Eleştiri ve yargılamadan kaçınarak, üzüldüğünüz davranışı gerçekçi bir şekilde tanımlamaya çalışın. Kişiye değil, soruna saldırın.
Mevcut soruna odaklanın. Sizi rahatsız eden her şeyi üst üste yığarsanız, konuşmanın çıkmaza girmesi muhtemeldir. “Her zaman” ve “asla” dilini kullanmaktan kaçının ve her seferinde bir sorunu ele alın.
Hataların sorumluluğunu üstlenin. Yanlış bir şey yaptıysanız özür dileyin; işleri tekrar düzeltmeye yönelik uzun bir yol kat ediyor.
Bazı sorunların kolayca çözülmediğini kabul edin. Tüm farklılıklar veya zorluklar çözülemez. Siz farklı insanlarsınız ve değerleriniz, inançlarınız, alışkanlıklarınız ve kişiliğiniz her zaman uyumlu olmayabilir. İletişim, birbirinizi anlamanıza ve endişeleri gidermenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat eder, ancak bazı şeyler derinlere kök salmıştır ve önemli ölçüde değişmeyebilir. Neyi kabul edebileceğinizi veya bir ilişkinin artık sizin için ne zaman sağlıklı olmadığını kendiniz bulmak önemlidir.

7. Onaylayıcı Olun

İlişki araştırmacısı John Gottman’a göre, mutlu çiftlerin her 1 olumsuz etkileşim veya duygu için 5 olumlu etkileşim veya duygu oranı vardır. Sıcaklık ve sevgi ifade edin!

8. Hayatınızı Dengede Tutun

Diğer insanlar hayatımızı tatmin edici hale getirmeye yardımcı olur, ancak her ihtiyacımızı karşılayamazlar. İlginizi çeken şeyleri bulun ve dahil olun. Sağlıklı ilişkilerde dış aktivitelere yer vardır.

9. Bunun Bir Süreç Olduğunu Unutmayın

Herkes kendinden emin ve bağlantılı gibi görünebilir, ancak çoğu insan uyum sağlama ve diğerleriyle iyi geçinme konusundaki endişelerini paylaşır. İnsanlarla tanışmak ve onları tanımak zaman alır. Sağlıklı ilişkiler öğrenilebilir ve uygulanabilir ve daha iyi olmaya devam edebilir.

10. Kendiniz Olun!

Özgün olmak, bir şey ya da başka biri gibi davranmaktan çok daha kolay ve eğlencelidir. Sağlıklı ilişkiler gerçek insanlardan oluşur.

 

 

Sağlıklı İlişkiler İçin 10 Faydalı İpucu

YORUMLAR

WORDPRESS: 0