Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler

AnasayfaDiş Sağlığı

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler

Dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutmak için iyi bir ağız hijyeni gereklidir. Günde iki kez diş fırçalamak ve düzenli diş kontrolü yaptırmak gibi alışkanlıkları içerir.

Çapraşık veya Çarpık Dişler Nasıl Düzeltilir?
Diş Ağrısı Ne Zaman Diş Acil Durumudur?
Dişler Ve Diş Etleri İçin En İyi Vitaminler

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler… Araştırmalar, bir kişinin ağız sağlığı ile genel sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Uzmanlar, ağız sağlığı sorunlarını küresel bir sağlık yükü olarak görüyor.

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler

Tedavi edilmeyen diş çürüğü veya diş eti sorunları ağrıya, özgüven sorunlarına ve diş kaybına yol açabilir. Bu sorunlar yetersiz beslenmeye, konuşma sorunlarına ve kişinin iş, okul veya özel yaşamında başka zorluklara yol açabilir.

Kişiler, hem evde hem de dişçi muayenehanesinde uygun diş bakımı ile bu sorunları önleyebilir. Aşağıda, dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutabilen bazı en iyi uygulamalar yer almaktadır.

1. Düzenli Fırçalayın Ama Agresif Değil

Günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Çoğu insan günde iki kez diş fırçalamanın plak ve bakterileri uzaklaştırmak ve dişleri temiz tutmak için en önemli uygulamalardan biri olduğunun farkındadır. Bununla birlikte, fırçalama yalnızca insanlar doğru tekniği kullanırsa etkili olabilir.

Kişiler her dişin önünü, arkasını ve üstünü fırçalamaya özen göstererek küçük dairesel hareketlerle fırçalamalıdır. Bu işlem 2 ile 3 dakika arasında sürmektedir. İnsanlar ileri geri hareketleri kesmekten kaçınmalıdır.

Çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Bunun etkileri arasında diş hassasiyeti, dişlerdeki koruyucu minede kalıcı hasar ve diş eti aşınması sayılabilir.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanılmasını önermektedir. Ayrıca, insanların diş fırçalarını 3 ayda bir veya uçları yıpranmaya başladığında hangisi önce gerçekleşirse değiştirmesi gerektiğini belirtiyorlar.

2. Florür Kullanın

Florür, dünyanın toprağındaki flor adı verilen bir elementten gelir. Birçok uzman, florürün boşlukları önlemeye yardımcı olduğuna ve diş macunu ve gargaralarda yaygın bir bileşen olduğuna inanmaktadır.

Ancak bazı diş ürünleri florür içermez ve bazı kişiler ise hiç kullanmaz.

Kanıtlar, bir kişi dişlerine başka türlü baksa bile, florür eksikliğinin diş çürümesine yol açabileceğini göstermektedir. Yakın zamanda yapılan bir inceleme, fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın, bir kişinin florür kullanmıyorsa diş çürüğü almasını engellemediğini buldu.

İnsanlar kendi bölgelerindeki suyun florür içerip içermediğini yerel hükümetle iletişime geçerek öğrenebilirler. Ters ozmoz su filtreleri florürü giderir ve kuyu suyu kullanan kişilerin ne kadar mevcut olduğunu öğrenmek için bu sudaki florür seviyelerini kontrol etmeleri gerekecektir. Birçok şişelenmiş su markası florür içermez.

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler… 

3. Günde Bir Kez Diş İpi Kullanın

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı dişler arasındaki plak ve bakterileri temizleyebilir. Ayrıca dişler arasında sıkışan kalıntıları ve yiyecekleri çıkararak ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olabilir.

Diş ipi kullanımının yararlı olduğunu kanıtlayan uzun vadeli çalışmalar olmasa da, uzmanlar bunu önermeye devam ediyor.

Çoğu diş sağlığı uzmanı, dişin yan tarafını yukarı ve aşağı hareketlerle sarmadan önce diş ipini hafifçe diş eti çizgisine kadar itmeyi önerir. Diş ipinin dişler arasında yukarı ve aşağı çekilmesinden kaçınmak önemlidir, bu ağrıya neden olabilir ve plağı etkili bir şekilde çıkarmayacaktır.

İlgili: Diş Estetiğinde En İyi Uygulamalar

4. Düzenli Olarak Bir Diş Hekimine Görünün

Bir diş hekimi, ağız sağlığı sorunlarını ciddileşmeden önce teşhis edebilir ve tedavi edebilir.
Uzmanlar, kişilerin kontrol için 6 ayda bir diş hekimine gitmelerini önermektedir. Rutin bir diş muayenesi sırasında, bir hijyenist dişleri temizleyecek ve plak ve sertleşmiş tartarı temizleyecektir.

Diş hekimi çürüklerin, diş eti hastalıklarının, ağız kanserinin ve diğer ağız sağlığı sorunlarının görsel belirtilerini kontrol edecektir. Bazen boşlukları kontrol etmek için diş röntgeni de kullanabilirler.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmanın sonuçları, çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için çocukların ve ergenlerin her 6 ayda bir diş hekimine gitmesi gerektiğini doğruladı. Bununla birlikte, her gün iyi diş hijyeni uygulayan ve ağız sağlığı sorunları riski düşük olan yetişkinler daha seyrek gidebilirler.

İnsanlar diş hekimleriyle ne sıklıkta kontrole ihtiyaç duydukları hakkında konuşabilirler. Cevap, bir kişinin sağlık geçmişine, yaşına ve genel diş sağlığına bağlı olarak değişebilir. Ancak ağzında değişiklik fark eden herkesin diş hekimine gitmesi gerekir.

5. Sigara İçmeyin

Sigara içmek vücudun bağışıklık sistemine zarar verir, bu da ağızdakiler de dahil olmak üzere vücudun dokuları iyileştirmesini zorlaştırır. Uzmanlar, sigara içmeyi diş eti hastalığı için bir risk faktörü olarak adlandırırken, sigara içen kişilerin bir diş prosedüründen sonra yavaş iyileşme yaşayabileceği konusunda uyarıyor.

Sigara içmek ayrıca ağzın görünümünü etkileyerek dişlerin ve dilin sararmasına neden olur ve nefeste kötü bir koku verebilir.

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler… 

6. Gargara Kullanın

Bazı araştırmalar, bazı gargaraların ağız sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir inceleme, antibakteriyel bir bileşen olan klorheksidin içeren gargaranın plak ve diş eti iltihabını kontrol etmeye yardımcı olduğunu buldu. Bir meta-analize göre, belirli esansiyel yağlarla gargaralar da etkilidir.

İnsanlar, bireysel ihtiyaçları için en iyi gargaranın hangisi olduğunu diş hekimlerine sormak isteyebilirler. Gargara, fırçalama ve diş ipi kullanımının yerini alamaz, ancak bu uygulamaları tamamlayabilir.

7. Şekerli Yiyecekleri ve Nişastaları Sınırlayın

Şeker tüketmek çürüklere neden olabilir. Çalışmalar, şekerin olumsuz diş sağlığı sonuçlarında oynadığı önemli rolü vurgulamaya devam ediyor. Yaygın suçlular şeker ve tatlıları içerir, ancak birçok işlenmiş gıda da ilave şeker içerir.

DSÖ, insanların şeker alımını günlük kalorilerinin yüzde 10’unun altında sınırlamasını tavsiye ediyor. Sistematik bir incelemenin yazarları, bunu yüzde 5’e düşürmenin çürük riskini ve diğer diş problemleri riskini daha da azaltacağı sonucuna vardı.

Uzmanlar ayrıca kraker, ekmek, cips ve makarna gibi nişastalı yiyeceklerin de diş çürümesine neden olabileceğini belirtmişlerdir. Bu yiyeceklerin ağızda kaldığını ve asit üreten bakterilerin beslendiği basit şekerlere ayrıldığını açıklıyor. Bu asit diş çürümesine neden olabilir.

Uzmanlar, nişastalı yiyecekler yerine bol miktarda lif açısından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra şeker ilavesiz süt ürünleri yemeyi öneriyor.

8. Şekerli İçecekler Yerine Su İçin

Şekerle tatlandırılmış içecekler, ABD’dekilerin tipik diyetinde bir numaralı ilave şeker kaynağıdır. Gazlı içecek, meyve suyu veya diğer şekerli içecekleri yudumlamak, daha yüksek çürük riskine yol açabilir.

Uzmanlar, gün boyunca su veya şekersiz çay içilmesini ve yemek saatlerinde ve küçük miktarlarda sadece şekerle tatlandırılmış içeceklerin içilmesini önerir.

 

 

 

Sevgili NHMAG okurları, Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler… haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet, Psikoloji, Astroloji, Burç Yorumları, Kişisel Gelişim, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri gibi Kadın ve Yaşam haberleri için nhmag’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Yapılması Gerekenler… 

YORUMLAR

WORDPRESS: 0