Sosyal Medyada Vücut İmajı Sinsiliği

AnasayfaYaşam

Sosyal Medyada Vücut İmajı Sinsiliği

Sosyal medya sizi "idealize edilmiş" vücut tiplerine aşırı maruz bırakarak vücut imajınızı olumsuz etkileyebilir.

Aşk ve Arkadaşlıkta Yengeç ve Oğlak Uyumluluğu
Psikolojiye 7 Farklı Yaklaşım
Belinizi Sağlıklı Bir Şekilde İnceltmek

Sosyal Medyada Vücut İmajı Sinsiliği… Sosyal medya sizi “idealize edilmiş” vücut tiplerine aşırı maruz bırakarak vücut imajınızı olumsuz etkileyebilir.
Özçekimler yayınlamak vücut imajına yardımcı olabilirken, algılanan kusurları düzenlemeye çalışmak zararlı olabilir.
Sosyal medyadaki zararı azaltmak için hesapları takip etmeyi bırakın, sağlıklı bir topluluk bulun ve ara verin.
Dünya çapında tahmini 3,6 milyar kullanıcısı olan sosyal medya, günümüz kültürünün büyük bir parçasıdır. Ancak sürekli olarak gönderiler arasında gezinmek – özellikle olumsuz duygular uyandıran veya belirli bir vücut tipini yücelten resimler – kendinizi nasıl gördüğünüzü etkileyebilir.

Sosyal medya, kendilerini en iyi şekilde sunan insanlarla dolu olduğundan, vücudunuz hakkında olumsuz hissetmenize neden olabilecek resim ve mesajlardan kaçınmak zor olabilir. Ancak, feed’inizi sizin için daha sağlıklı bir alan haline getirecek şekilde düzenlemenin yolları vardır.

İşte sosyal medyanın vücut imajını nasıl etkileyebileceği ve onu daha olumlu bir şekilde kullanmak için ipuçları.

Sosyal Medya Beden İmajını Nasıl Olumsuz Etkileyebilir?

Vücut imajı, vücudunuzun görünümüne bakış açınızı ve bunun toplumsal standartlarla nasıl karşılaştırıldığını ifade eder. Olumsuz bir beden imajı, vücudunuzun nasıl görünmesi gerektiğine dair gerçekçi olmayan beklentilere neden olabilir ve düzensiz beslenme gibi sağlıksız davranışlara yol açabilir.

2018’de yapılan küçük bir çalışma, sosyal medyada geçirilen süre, olumsuz vücut imajı ve düzensiz yemek yeme arasında bir ilişki buldu. Bu, özellikle katılımcılar Instagram’da bir fitness eğitmeninin veya modelin hesabı gibi görünümle ilgili içerikte gezinirken geçerliydi.

İşte sosyal medyanın vücudunuzu nasıl algıladığınızı çarpıtabileceği sinsi yollardan bazıları:

Sürekli karşılaştırmalar

Sosyal medyanın vücut imajınıza zarar vermesinin yollarından biri, sizi “idealize edilmiş” vücut tiplerinin resimlerine maruz bırakarak kendinizi onlarla karşılaştırmanıza neden olmaktır.

Massachusetts General Hospital ve Harvard’da çocuk ve ergen psikiyatristi olan Dr. Neha Chaudhary, “İnsanlar sonunda gördüklerine dayalı olarak kendileri için gerçekçi olmayan idealler yaratıyor ve bu fikirleri veya kişisel beklentileri karşılayamadıklarında sıkıntılı hissediyorlar” diyor. Tıp Okulu.

2015 yılında yapılan bir araştırma, Facebook’ta daha fazla zaman geçiren ve kendini kadın olarak tanımlayan üniversite öğrencilerinin daha zayıf vücut imajına sahip olduğunu buldu. Araştırmacılar, “Facebook’ta daha fazla zaman geçiren genç kadınların, görünüşlerini başkalarıyla (özellikle akranlarıyla) karşılaştırdıkları için vücutları hakkında daha fazla endişe duyabilecekleri” sonucuna vardı.

Bu karşılaştırmalar bir kısır döngünün parçası olabilir.

2021’de 15 ila 35 yaş arası kişilerle yapılan bir çalışmada, kendilerini sosyal medyada takip ettikleri insanlarla ne kadar çok karşılaştırırlarsa, vücutlarından o kadar memnun değiller. Araştırmacılar ayrıca, deneklerin vücutlarından zaten memnun olmaması durumunda, bunun kendilerini sosyal medyada başkalarıyla karşılaştırma dürtüsünü artırabileceğine dikkat çekti.

Bu davranış, düzensiz yeme veya diğer sağlıksız alışkanlıklara yol açabilir. Her yeme bozukluğu tipinin farklı semptomları vardır, ancak yeme bozukluğunun bazı belirtileri şunları içerebilir:

Düşük vücut ağırlığı
Sık kilo dalgalanmaları
Yiyecek saklamak veya tek başına yemek yemek
Vücut ağırlığı veya görünümü ile meşgul olma
Aşırı yeme ve tasfiye

Photoshop Ve Filtreler

Sosyal medya akışlarınızda gördüğünüz tüm fotoğrafların çoğunun düzenlenmiş olma ihtimali yüksektir. 2017 Harris Anketine göre, Amerikalıların yaklaşık üçte ikisi fotoğraflarını göndermeden önce düzenliyor.

Ruh sağlığı ve öğrenme bozukluğu olan aileleri destekleyen ulusal bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Child Mind Institute’deki Mood Disorders Center’ın kıdemli direktörü PhD Jill M. Emanuele, Photoshop ve görüntüleri değiştiren veya düzenleyen filtrelerin de olumsuz vücut imajına katkıda bulunabileceğini söylüyor. .

Emanuele, “Photoshop ve filtreler, insanları ve nesneleri en iyi şekilde sunuyor” diyor. Çarpıtılmış bir fantezi dünyası yaratıyor ve insanların “en iyi” yol olarak algıladıkları şey konusunda çıtayı yükseltiyor.”

Kendi resimlerinizi düzenleme süreci bile vücudunuzu nasıl algıladığınızda rol oynayabilir. 2022’de yapılan bir incelemeye göre araştırma, selfie çekmenin ve düzenlemenin onları yayınlamaktan daha zararlı olduğunu buldu, çünkü belki de kusurlarınıza odaklanmanıza ve onları düzeltmeye çalışmanıza izin veriyor.

İlginç bir şekilde, resim yayınlamak aynı etkiye sahip görünmüyor. 2016 yılında yapılan bir araştırma, instagramda daha fazla özçekim yayınlamanın daha yüksek derecede vücut imajı memnuniyeti ile ilişkili olduğunu gösterdi. Kadınlarla ilgili başka bir 2020 araştırması, özçekim göndermenin benlik saygısındaki artışla ilişkili olduğunu buldu.

Fitspo Ve İncelik

“Fitspo” ve “thinspo” olarak da bilinen fitspirasyon ve ince ilham, sosyal medya hesaplarını ve kullanıcıları formda ve zayıf olmaya teşvik eden görselleri tanımlayan terimlerdir.

2017’de yapılan büyük bir araştırma, ABD’li üniversiteli kadınları araştırdı ve yaklaşık %10’unun bir aylık bir süre boyunca kilo, vücut imajı, egzersiz veya diyetle ilgili sosyal medya gönderileri oluşturduğunu buldu. Bu arada %27,4’ü arkadaşlarının bu konulardaki gönderilerine yorum yaptı.

Araştırmacılar, Facebook’ta geçirilen daha fazla zamanın daha sık vücut ve ağırlık karşılaştırmalarına ve kişinin vücudu hakkında daha olumsuz duygulara yol açtığı sonucuna vardı. Ayrıca, kilo vermek isteyen kadınlar için Facebook’ta daha fazla zaman geçirmenin daha düzensiz yeme semptomlarıyla sonuçlandığını da buldu.

Erkekler İçin Olumsuz Etkiler

Sosyal medya ve beden imajı üzerine yapılan çalışmaların çoğu kadınlara odaklanırken, 2020’de yapılan bir araştırma erkeklerde de benzer etkiler buldu.

Çalışma, erkek kimliğini tanımlayan kişiler tarafından yüklenen 1.000 Instagram gönderisini analiz etti ve beğeniler ve yorumlar şeklinde yanıtları değerlendirdi. Gönderilerin çoğu kaslı ve zayıf olmayı tasvir ediyordu ve bu vücut tipini sergileyen gönderiler en fazla beğeni ve yorumu aldı. Araştırmacılar, bu bulguların “erkeklerin vücut imajına potansiyel olarak zararlı” olduğu sonucuna vardı.

Erkekler için, sosyal medyada zayıf, kas yüklü bir vücut tipinin çoğalması, vücut memnuniyetsizliğine ve kas dismorfisine yol açabilir. Kas dismorfisi – bir tür vücut dismorfisi – kişinin vücudunun yeterince kaslı veya zayıf olmadığını algılamasıdır. İnsanların sağlıksız miktarda egzersiz yapmasına neden olabilir ve düzensiz yemeye yol açabilir.

2015 tarihli bir rapora göre, akıl hastalığı ve yeme bozuklukları için yardım arama konusundaki damgalamalar, bazı erkekleri teşhis ve tedavi almaktan caydırabilir. Artı, kadınların yeme bozukluklarından en çok etkilendiği varsayımı, daha fazla erkeğin teşhis edilmemesine ve en etkili olacağı erken dönemde tedavi görme olasılığının azalmasına neden olabilir.

Sosyal Medya Vücut Pozitifliğini Nasıl Teşvik Edebilir?

Chaudhary, sosyal medyanın beden imajı üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi bir şekilde belgelendiğini, ancak sosyal medyanın beden imajınız üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabileceğini söylüyor.

Vücut Pozitif İçerik Ve Topluluklar

2019’da Avustralya’da yapılan bir araştırma, Instagram’da vücut pozitifliği sağlayan içeriği görüntüledikten sonra 18 ila 30 yaş arasındaki kadınları araştırdı. Vücut pozitif içerik, her tür beden için takdir ve kabul göstermeye çalışır. Araştırmacılar, olumlu içeriği gördükten sonra kadınların yalnızca vücutları hakkında daha iyi hissettikleri değil, aynı zamanda ruh hallerinin de daha iyi olduğu sonucuna vardılar.

Chaudhary, “İnsanlar gördüklerini taklit etme veya kendilerinden beklentilerini başkalarının ne yaptığına veya nasıl göründüklerine göre ayarlama eğiliminde” diyor. “Vücut pozitifliğinin savunucuları ve etkili figürler, özellikle genç insanlar söz konusu olduğunda, insanların kendilerini ve bedenlerini nasıl gördükleri üzerinde olumlu bir etki yaratma konusunda kesinlikle benzersiz bir yeteneğe sahipler.”

Emanuele, sosyal medyanın sizi bedeni kabul eden bir topluluk oluşturmaya yardımcı olan diğer kişilerle bağlantı kurarak beden imajını da olumlu yönde etkileyebileceğini söylüyor.

Sosyal Medya İle Sağlıklı Bir İlişki Geliştirmek İçin İpuçları

Sosyal medya beden imajınızı, ruh halinizi ve genel ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilir, ancak buna karşı koymanın yolları vardır. Daha olumlu bir yayın oluşturmak için üç öneri:

1. Mola verin. Kaydırdıktan sonra kendinizi daha kötü hissediyorsanız, bir adım geri atın ve bağlantıyı bıraktıktan sonra nasıl hissettiğinize bakın. Kendinizi daha iyi hissediyorsanız, ister birkaç saat, ister günler veya haftalar olsun, telefonunuzu bir süreliğine elinizden bırakmanız utanılacak bir şey değildir. 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, bir haftalık bir ara bile ruh halinizi yükseltmek için yeterli olabilir.

2. Size iyi gelmeyen hesapları takipten çıkın. Hangi hesapların, kişilerin ve görsellerin sizi yukarı kaldırdığına dikkat edin. Chaudhary, “Hastalarıma, yapabilecekleri en büyük değişimlerden birinin, kendilerini daha kötü hissettiren içeriği, tükettiklerinde kendilerini daha iyi hissettiren içerikle değiştirmeye başlamak olduğunu söylüyorum” diyor.

3. Bir topluluk bulun. Vücut pozitifliği hesaplarını takip edin ve “ideal” vücut tipleri hakkındaki düşünce yapınızı değiştirmenize yardımcı olabilecek destekleyici gruplara katılın.

 

Sevgili nhmag okurları, Sosyal Medyada Vücut İmajı Sinsiliği haberimizi beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet, Psikoloji, Kişisel Gelişim gibi Kadın ve Yaşam haberleri için nhmag’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

YORUMLAR

WORDPRESS: 0