B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

AnasayfaBeslenme

B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

Yeterli B12 vitamini alıyor musunuz ? Sağlıklı kalmak için bunu yaptığınızdan emin olmak isteyeceksiniz.

Günlük Lif Alımınızı Artırmanın 11 Etkili Yolu
Fonksiyonel Flexitarian’ın Yükselişi Protein 2023 Gıda Trendlerini Nasıl Şekillendirecek?
Kahvenizi Yeniden Keşfedin

B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler B12 vitamini vücudunuz için birçok şey yapar. Örneğin DNA’nızı ve kırmızı kan hücrelerinizi oluşturmaya yardımcı olur.

B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

Vücudunuz B12 vitaminini üretmediğinden onu hayvansal gıdalardan veya takviyelerden almanız gerekir . Ve bunu düzenli olarak yapmalısınız. B12 karaciğerde 5 yıla kadar depolanırken, beslenmeniz bu seviyelerin korunmasına yardımcı olmazsa sonunda eksik kalabilirsiniz.

Ne Kadar Almalısınız?

Cevap yaşınıza, yeme alışkanlıklarınıza, tıbbi durumunuza ve kullandığınız ilaçlara bağlıdır.

Mikrogram (mcg) cinsinden ölçülen ortalama önerilen günlük miktarlar yaşa göre değişir:

6 aya kadar bebekler: 0,4 mcg
7-12 aylık bebekler: 0,5 mcg
1-3 yaş arası çocuklar: 0,9 mcg
4-8 yaş arası çocuklar: 1,2 mcg
9-13 yaş arası çocuklar: 1,8 mcg
14-18 yaş arası gençler: 2,4 mcg (hamile ise günde 2,6 mcg ve emziriyorsa günde 2,8 mcg)
Yetişkinler: 2,4 mcg (hamile ise günde 2,6 mcg ve emziriyorsa günde 2,8 mcg)

B12 Vitamininin Besin Kaynakları

B12 vitaminini doğal olarak içeren hayvansal gıdalardan veya onunla zenginleştirilmiş ürünlerden alabilirsiniz.

Hayvansal kaynaklar arasında süt ürünleri, yumurta, balık, et ve kümes hayvanları bulunur. B12 ile zenginleştirilmiş bir gıda arıyorsanız ürünün Besin Değerleri etiketini kontrol edin.

B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

B12 Vitamini Eksikliği

ABD’deki çoğu insan bu besin maddesinden yeterince alıyor. Emin değilseniz B12 vitamini seviyenizi kontrol etmek için kan testi yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorabilirsiniz.

Yaş ilerledikçe bu vitamini absorbe etmek zorlaşabilir. Ayrıca kilo verme ameliyatı geçirdiyseniz veya midenizin bir kısmının alındığı başka bir ameliyat geçirdiyseniz ya da çok fazla içki içiyorsanız da bu durum ortaya çıkabilir.

Ayrıca aşağıdaki durumlarda B12 vitamini eksikliğine yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir:

Mide astarınızın inceltildiği atrofik gastrit
Vücudunuzun B12 vitaminini emmesini zorlaştıran zararlı anemi
Crohn hastalığı , çölyak hastalığı , bakteri üremesi veya parazit gibi ince bağırsağınızı etkileyen durumlar
Alkolün kötüye kullanılması veya çok fazla içilmesi vücudunuzun besinleri emmesini zorlaştırabilir veya yeterli kalori almanızı engelleyebilir. Yeterli B12 vitamini eksikliğinizin bir işareti de glossit veya şişmiş, iltihaplı dil olabilir.
Graves hastalığı veya lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları
B12’nin emilimini engelleyen bazı ilaçlar alıyorum. Bu, esomeprazol ( Nexium ), lansoprazol ( Prevacid ), omeprazol ( Prilosec OTC ), pantoprazol ( Protonix ) ve rabeprazol ( Aciphex ), famotidin ( Pecid AC ) gibi H2 blokerleri gibi proton pompası inhibitörleri (PPI’ler) dahil olmak üzere bazı mide ekşimesi ilaçlarını içerir. ve metformin ( Glukofaj ) gibi bazı diyabet ilaçları.
Ayrıca vegan bir diyet uyguluyorsanız (yani et, süt, peynir ve yumurta dahil hiçbir hayvansal ürün yemiyorsanız) veya yeterince yumurta veya süt ürünleri yemeyen bir vejeteryansanız da B12 vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz . B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayın. Her iki durumda da diyetinize güçlendirilmiş gıdalar ekleyebilir veya bu ihtiyacı karşılamak için takviyeler alabilirsiniz. Farklı B vitamini takviyeleri türleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

 

 

Sevgili NHMAG okurları, B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler yazımızı beğendiyseniz, Sağlık, Güzellik, Estetik, Yaşam, Pilates, Yoga, Fitness, Makyaj, Yaşam, İlişkiler, Diş Estetiği, Dermatoloji, Cilt Bakımı, İncelme, Zayıflama, Meditasyon, Beslenme, Diyet gibi Kadın ve Yaşam haberleri için NHMAG’ı takip edebilir ya da google üzerinden farklı aramalar da yapabilirsiniz…

B12 Vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

YORUMLAR

WORDPRESS: 0